SYNGENTA
Adama

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Publicat: 19 noiembrie 2024 - 18:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

În perioada ianuarie-iunie 2024, apicultorii români au livrat în afara UE doar 466 de tone de miere, adică cu peste 51% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, când România a fost al treilea cel mai mare exportator de miere din UE, cu 7% din total livrări, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, citate de Economica.net.

România a înregistrat cea mai mare scădere a exporturilor de miere dintre statele membre UE, în condițiile în care livrările de miere ale statelor UE au scăzut cu 3,9%.

Anul acesta, România este abia pe locul șase în clasamentul exportatorilor de miere din UE, cu 3,9% din exporturile totale de miere.

În topul exportatorilor de miere din UE sunt Estonia și Germania, cu 3.120 de tone, respectiv 2.916 tone livrate în prima jumătate a anului, iar cei mai importanți cumpărători sunt Marea Britanie (17,8% din total exporturi), SUA (17,3% din total exporturi) și Elveția (14,8%).

România a produs, în 2022 (ultimele date disponibile la nivelul UE) în jur de 29.800 tone de miere, fiind al treilea cel mai mare producător european după Germania (34.100 tone) și Franța (31.400 tone).

Aceleași date din 2022 arată că mierea românească polifloră avea cel mai mic preț de producător dintre statele UE, respectiv 2,22 de euro kilogramul, în condițiile în care media era 6,25 de euro kilogramul, cu un maximum de 20 de euro pe kilogram în Irlanda.

În 2024, în funcție de destinație, prețul mierii la export a ajuns de la 2,94 euro/kg în Israel, la 10,4 euro/kg (valoare unitară medie) în Kuwait.

Ca medie, prețul de export în statele din afara UE a fost de 5,74 de euro/kg, cu 2,2% mai puțin decât în 2023.

UE este al doilea cel mai mare producător de miere din lume, după China, cu producții anuale de 286.000 de tone în 2022, care acoperă doar 65% din necesarul de consum. Restul este acoperit din importuri. Ucraina a devenit anul acesta principalul furnizor de miere al UE, luând locul Chinei, mai arată datele citate de Economica.net.

Vizualizat: 453 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La şcoală

La şcoală
Bulă o întreabă într-o zi pe doamna învăţătoare: Detalii