Adama
Vinasa Rompak

Primul lapte românesc la export: Cooperativa Agricolă Someş-Arieş va livra lapte unui procesator din Italia

Publicat: 16 septembrie 2012 - 14:01
Comenteaza   | Video 1 2 3   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii de lapte membri ai Cooperativei Agricole Someş-Arieş vor livra lapte românesc unui procesator din Italia. „Este primul lapte din România care va merge peste graniţă”, ne-a spus Mircea Ciurea, administrator al Cooperativei Agricole Someş-Arieş.

Membrii Cooperativei vor livra procesatorului italian 20.000 de litri de lapte pe zi, cu plata la livrare, iar preţul pe care îl vor primi va fi de 1,8 lei plus TVA pe litrul de lapte. „Am negociat 1,55 lei plus TVA pe litru preţul de pornire, la care se adaugă bonusul pentru grăsime şi pentru proteină. Numai că, faţă de procesatorul nostru, n-am negociat kilograme de grăsime, ci unităţi de grăsime. Bonusul pe kilograme de grăsime era o modalitate a procesatorului de a mai scădea din preţ”, a precizat Mircea Ciurea.

„Pentru început, laptele va fi colectat în cinci dintre fermele membre ale Cooperativei, cu condiţia de a fi răcit la 2 grade Celsius, ceea ce nu reprezintă o problemă. Prima cisternă cu lapte românesc va pleca spre Italia în 18 septembrie şi apoi vom face un grafic de livrare şi vor prelua laptele regulat. Ei acum duc o cisternă în Italia, văd randamentul în produse, lucru de care nu ne e teamă pentru că ştim că avem lapte de calitate, şi apoi am discutat ca noi să punem la dispoziţie terenul pe care l-am achiziţionat după înfiinţarea cooperativei şi ei să vină să amenajeze acolo un centru de colectare a laptelui conform standardelor europene, cu ştampilă ovală”, a explicat administratorul Cooperativei Agricole Someş-Arieş.

Înfiinţată în primăvara anului 2011, Cooperativa Agricolă Someş-Arieş are în prezent 33 de membri.

Referitor la calitatea laptelui, în luna septembrie 2012, membrii Cooperativei au livrat spre procesare lapte cu 4 -4,1% grăsime şi 3,4% proteină, ne-a mai spus Mircea Ciurea.

Vizualizat: 4230 | Video Video 1 2 3 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Seminar al CCIFER privind „Perspectivele filierei laptelui în România”

Seminar al CCIFER privind „Perspectivele filierei laptelui în România”

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) organizează pe 11 octombrie, la Bucureşti, seminarul „Perspectivele filierei laptelui în România”.

Peste 545.000 tone lapte de vacă au fost colectate de unităţile procestoare  în primele şapte luni din 2012

Peste 545.000 tone lapte de vacă au fost colectate de unităţile procestoare în primele şapte luni din 2012

Unităţile procesatoare au colectat de la exploataţii agricole şi centre de colectare o cantitate de 545.421 tone de lapte de vacă, în primele şapte luni din acest an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. 

Efectele secetei: preţul pâinii şi al laptelui va creşte simţitor

Efectele secetei: preţul pâinii şi al laptelui va creşte simţitor

Preţul pâinii şi al laptelui vor creşte simţitor. Principala cauză este seceta, care a ridicat costurile de producţie şi preţurile materiilor prime, dar a diminuat producţia agricolă, consideră reprezentaţii fermierilor.

Importurile de lapte şi produse lactate au scăzut în primul trimestru

Importurile de lapte şi produse lactate au scăzut în primul trimestru

România a importat, în primele patru luni din 2012, lapte şi produse lactate în valoare de 75,7 milioane euro, în scădere cu 5,26% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, când valoarea importurilor a fost de 79,9 milioane euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). 

Estimări privind producţia de lapte a UE

Estimări privind producţia de lapte a UE

Producţia de lapte a Uniunii Europene este estimată să crească cu 1,5 la sută anul acesta, la aproximativ 154 milioane tone, şi cu 0,7 procente sezonul iitor, conform calculelor Comisiei Europene.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii