Adama
Vinasa Rompak

Exporturile de carne de porc în UE ar putea fi reluate în acest an

Publicat: 13 septembrie 2011 - 21:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România este optimistă şi aşteaptă o decizie pozitivă din partea Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor intra-comunitare de carne de porc din toamna acestui an.

Până în acest moment, exporturile au fost sistate din cauza pestei porcine. „Cred că ne putem aştepta la o decizie favorabilă din toamna acestui an pentru reluarea exporturilor intra-comunitare de carne de porc. Voi mai avea întâlniri cu comisarul european pentru siguranţa alimentelor, John Dalli, dar aştept o soluţie favorabilă”, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, aflat la reuniunea informală din Polonia a miniştrilor agriculturii din UE (AGRIFISH).

Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, a precizat că, deşi producătorii români şi Autoritatea Veterinară Naţională (ANSVSA) au o parte din vină, a discutat cu comisarul european pentru concurenţă, John Dalli, care va sprijini eforturile României de a se conforma reglementărilor europene în acest domeniu. „ANSVSA şi crescătorii sunt şi ei responsabili pentru acest lucru, iar România va trebui să aplice cerinţele Uniunii. Am avut discuţii cu comisarul John Dalli şi m-a asigurat de sprijinul său”, a spus Dacian Cioloş.

România urmăreşte reluarea exporturilor de carne de porc şi către pieţele terţe
„Mă voi întâlni cu ministrul rus al agriculturii la Moscova, pe 2 octombrie, pentru a discuta despre relansarea exporturilor de carne de porc către Rusia, o piaţă importantă, mai ales că din iulie au fost reluate exporturile de carne de pasăre din România către Federaţia Rusă”, a explicat Valeriu Tabără.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unităţilor de procesare a cărnii de porc din România să iasă pe piaţa comuniatră cu produse din carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică.

Ulterior, România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Această decizie ar permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.

Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.

Lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine
Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste două milioane de capete, în mai puţin de 10 ani, până la un nivel de 5,387 milioane capete.

Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş (vest), la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. În prezent, în România sunt crescuţi 5,3 milioane de porci în ferme mari şi în gospodării ale populaţiei, din care numai 1,4 milioane în exploataţii profesionale.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2658 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Arad: Peste 150 de porci vii au fost confiscaţi la PTF Nădlac

Arad: Peste 150 de porci vii au fost confiscaţi la PTF Nădlac

Comisarii Gărzii Financiare Arad au confiscat 153 de porci, în cadrul unei acţiuni de monitorizare a achiziţiilor intracomunitare de mărfuri în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac.

Cheltuim anual 350 milioane euro pe importurile de carne de porc

Cheltuim anual 350 milioane euro pe importurile de carne de porc

Peste 350 milioane euro s-au cheltuit anul trecut pe porcii şi carnea de porc aduse din străinătate, carnea de porc fiind principalul produs agro-alimentar importat de România. 

România va fi evaluată, din nou, în septembrie pentru o decizie finală privind exportul de carne de porc în UE

România va fi evaluată, din nou, în septembrie pentru o decizie finală privind exportul de carne de porc în UE

Experţii Comisiei Europene vor efectua o nouă misiune de evaluare în România, cel mai probabil în luna septembrie a acestui an, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obţinerii acordului de reluare a exporturilor pe piaţa comunitară cu carne şi produse din carne de porc, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. Şeful ANSVSA este aproape sigur că decizia Comisiei privind exportul de porc românesc va fi una favorabilă, pe principiul „dacă ar fi putut să ne refuze, ar fi făcut-o până acum”, dar şi datorită faptului că România a eradicat, în ultimii patru ani, pesta porcină. Decizia finală va fi luată, însă, cel mai devreme, în luna octombrie 2011.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii