Peste 100 de localnici din comuna vâlceană Măciuca au fost păcăliţi de mai multe societăţi cu care au încheiat contracte de arendă false, a declarat primarul localităţii, Nicolae Văduva.
„Ce pot să le fac eu oamenilor? Au fost atraşi sub promisiunea unor plăţi importante şi au căzut într-o cursă. Efectiv, au încheiat contracte de arendă, dar neavând titlurile şi toate actele pentru terenuri. În speţă sunt 250 de oameni care şi-au arendat terenurile. Bun, au fost momiţi cu cereale, cu alte plăţi şi au încheiat aceste contracte. Apoi au venit la primărie să fie înregistrate. Un număr de 100 de cetăţeni au încheiat un contract nul de drept pentru care nu poate fi înregistat. Am înaintat prefecturii datele problemei, comisiilor de fond funciar. E păcat, dar asta este, trebuie spus oamenilor că nu pot încheia contracte dacă nu au toate actele pe pământ”, a precizat Văduva pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, oamenii se plâng de faptul că pentru a face rost de toate actele sunt necesare sume uriaşe de bani, pe care nu şi le permit.
Persoanele care deţin sub 2 ha de teren agricol arendat ar putea fi scutite de la plata CASS
Camera Senatului a adoptat, miercuri, 11 martie, o propunere de modificare a Codului fiscal prin care persoanele care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole şi care deţin în proprietate o suprafaţă agricolă de până la 2 hectare sunt scutite de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Propunerea legislativă pentru completarea art. 296 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, a fost votată cu 107 voturi pentru, unul împotrivă şi trei abţineri.
Iniţiatorii propunerii legislative susţin că acest fapt poate conduce la rezilierea contractelor de arendă şi implicit la imposibilitatea de a colecta impozitul pe venit şi contribuţiile sociale calculate asupra veniturilor din arendarea bunurilor.
Propunerea adoptată în Senat va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.