Actuala formă de impozitare din agricultură nu este un impozit forfetar care se aplică pe suprafaţă, ci un impozit calculat pe baza veniturilor, iar normele de venit aprobate în OUG sunt extrase pe baza datelor INS, ASAS şi ale Direcţiile Agricole, a spus ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
"Dacă luăm norma de venit la cereale, calculele sunt foarte simple, acel 2% impozit introdus la sursă de guvernul PDL însemna prin valorificarea producţiei 214 lei pe hectar, iar acum se reduce la 96 lei pe hectar. Nu este un impozit forfetar care se aplică pe suprafaţă ci un impozit pe venit calculat pentru a mări baza de impozitare. Normele de venit aprobate în OUG sunt extrase pe baza datelor INS, ASAS şi ale Direcţiile Agricole", a precizat ministrul Agriculturii, în cadrul dezbaterilor din Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, răspunzând unei întrebări adresate de fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, privind calculul normei de venit.
Normele de venit trebuie calculate la nivelul fiecărui judeţ
Potrivit acestuia, prin impozitul de 2% erau prognozate încasări la MFP de 200 de milioane de euro, deşi anual au fost încasate numai 50 de milioane de euro. “Din actuala formă de impozitare, practic se degrevează presiunea de pe umerii celor care plăteau corect impozitele, iar acum baza de impozitare creşte. Norma de venit este aceeaşi şi în Bărăgan şi în alte zone mai dificile, la fel cum este şi subvenţia pe care o acordăm de la buget şi de la UE, indiferent de zonă. Anual însă, aceste norme se vor calcula de Direcţiile Agricole Judeţene, ţinând cont şi de perspectiva regionalizării. Cred că normele de venit trebuie calculate la nivelul fiecărui judeţ”, a mai spus Constantin.
sursa: Agerpres