AGRICULTURĂ TRADIȚIONALĂ! În fiecare dimineață, la ora cinci, din ferma Ville Pontificie, situată la 25 de kilometri de Roma, pleacă o camionetă care transportă la Vatican lapte, iaurt, ouă, pui, fructe, legume, brânză și miere. Papa Francisc preferă brânza ricotta, iar produsele provenite din fermă asigură hrana zilnică a Sfântului Părinte.
Ferma pontificală are o suprafață de aproximativ 55 hectare (cu 11 mai multe decât Vaticanul), dintre care 30 de hectare sunt păstrate pentru grădini, iar 25 de hectare sunt pentru activități agricole. Reședință de vară a papilor din anii 1600, proprietatea este situată într-o zonă superbă, într-o parte, cu vedere spre Lacul Albano, iar în cealaltă spre coasta Tireniană. Ferma papei se află pe proprietățile Castelului Gandolfo.
La fermă cresc vaci, cca 50 de viței, cca 500 de găini, 30 de iepuri, 15 familii de albine. Se cultivă legume, există o livadă de pomi fructiferi și una de măslini, viță de vie, o plantație de rapiță. Sunt 1300 de măslini din care se produc anual 1700 litri de ulei.
Din vița de vie provine vinul roșu (Cesanese del Piglio) și cel alb (Trebbiano și Malvasia). Strugurii cu boaba lungă sunt specifici zonei. Mierea pe care o consuma Papa Francisc este de rapiță sau din flori de castan și provine de la această fermă. Fructele cultivate sunt prunele, perele, merele, piersicile și kiwi, iar legumele: dovlecei, vinete, ardei iute. Toate sunt cultivate fără utilizarea îngrășămintelor chimice. Numai îngrășăminte naturale. Cu excepția verdigrisului pentru viță de vie, care aparține de secole tradiției rurale. Vacile, găinile, iepurii sunt hrănite natural.
Chiar dacă producția fermei papale nu poate fi definită ca fiind biologică în sensul strict, fidelitatea tehnicilor antice de cultivare garantează calitatea înaltă a produselor cu marca "Fattoria delle Ville Pontificie".
Sfântul Părinte are preferințele sale bine știute de cei șapte angajați de la Ville Pontifice. Ricotta, brânză italiană de tradiție, este preferata Papei Francisc.
Mierea papală este foarte dulce. Cele 15 familii de albine produc în medie de 130 kilograme de miere pe an.
Grădinile frumoase, întinse pe 30 de hectare, împodobesc reședința de vară a Papei. Contrar tuturor predecesorilor săi, Papa Francisc nu a vrut niciodată să facă o vacanță la Castelul Gandolfo, preferând să-și petreacă vacanța în apartamentul său mic din Vatican. În perioada de vară, Ville Pontificie, ferma și Castelul Gandolofi pot fi vizitate de turiști. Turișrii pot cumpăra produsele din fermă și să se laude că au mâncat "ca papa".
Papa Francisc subliniază sobrietatea, modestia, aplecarea spre tradiție chiar și la masă, alegând o bucătărie simplă și autentică, cu arome ale trecutului, cu produse care provin dintr-o agricultură "tradițională, dar cu siguranță nu organică". În multe dintre discursurile sale, Papa Francisc susține cât de importantă este cultivarea pământului și munca fermierilor.
Șaisprezece dintre cei 32 de Papi au ales să locuiască aici de-a lungul vremii.
Papa Francisc a fost în pelerinaj în România, pe traseul București - Șumuleu Ciuc - Iași și Blaj. Sfântul Părinte a plecat duminică din România.
Sursa informații, foto: presa Italia