Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

Publicat: 25 mai 2020 - 18:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL MADR! Laptele, produsele lactate, produsele de panificație, legumele și fructele proaspete care ar fi trebuit împărțite în școli și grădinițe, contractate pentru anul școlar 2019-2020 și care se află ori pe stoc la producător, ori în depozitul școlilor și al căror termen de valabilitate a expirat sau e aproape de expirare vor fi distruse, precizează un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

Produsele destinate școlilor și care nu sunt expirate, dar pentru care s-au încheiat contracte, vor fi redistribuite unor unități sanitare, de asistență socială, de îngrijire și asistență medico-sanitară sau unor familii sărace.

Având în vedere situaţia curentă a produselor deja contractate pentru anul şcolar 2019- 2020 care fie au expirat, fie se află în termen şi pot fi redistribuite, se introduce o excepţie de la prevederea legală, prin crearea posibilităţii ca aceste produse să poată fi redistribuite în favoarea unor unităţi sanitare, de asistenţă socială, de îngrijire şi asistenţă medico-socială sau beneficiarilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, se argumentează în Nota de fundamentare la proiectul de Ordonanță de Urgență. ordonanta-mai-2020_b

De asemenea, proiectul de act normativ mai stabilește să fie distruse produsele lactate, legumele, fructele, produsele de panificație, care ar fi trebuit să ajungă la școli și grădinițe, dar pentru că s-au închis unitățile de învățământ aceste produse au rămas pe stocuri și le-a trecut termenul de valabilitate.

În cazul produselor al căror termen de valabilitate este depăşit, distribuţia nu este posibilă, drept pentru care acestea fac obiectul distrugerii sub controlul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor la nivel judeţean;

Autorităţile competente adoptă toate măsurile necesare pentru modificarea clauzelor contractuale pentru asigurarea posibilităţii distribuirii produselor către destinatarii mai sus menţionaţi;

Autorităţile competente asigură pista de audit a acţiunilor întreprinse stabilind lista beneficiarilor, a documentelor justificative care însoţesc produsele distribuite către aceştia sau produsele distruse, după caz, având în vedere solicitările autorităţilor contractante adresate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură de a clarifica modul cum vor fi plătite porţiile de produse nedistribuite în şcoli şi grădiniţe şi ţinându-se seama că produsele în cauză fac obiectul plăţii în baza contractelor de furnizare încheiate, indiferent de destinaţia acestora.

Proiectul de Ordonanță de Urgență mai precizează că fermierii, producătorii care au livrat aceste produse pentru școli ar urma să-și primească subvențiile, plata pentru aceste produse, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) chiar dacă produsele au fost distruse sau, în cazul celor care sunt în termen de valabilitate, redistribuite.

Având în vedere noile destinaţii ale produselor contractate – distribuire către alte categorii de beneficiari sau retragere – se impune ca plata acestora să se efectueze pe baza documentelor justificative care însoţesc produsele distribuite către noii destinatari sau produsele distruse.

Cererile de plată pentru ajutorul FEGA se depun, conform prevederilor art. 4 alin. (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/39 al Comisiei privind normele de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește ajutoarele din partea Uniunii pentru furnizare de fructe și legaume, de banane și de lapte în instituțiile de învățământ, în termen de trei luni de la sfârşitul perioadei pe care o vizează.

Întrucât cererile de plată pentru ajutorul FEGA aferente celui de-al doilea semestru al anului şcolar 2019-2020 cuprind deopotrivă distribuţia produselor în unităţile de învăţământ până la 10.03.2020, precum şi realizarea măsurilor educative pe tot parcursul
semestrului, în principal în modul on-line, pentru a asigura respectarea termenului prevăzut de legislaţia europeană, se propune ca cererile să fie depuse în termen maxim de o lună de la finalizarea semestrului.

Dată fiind situația extraordinară generată de măsurilor luate de autorități pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19 asupra funcționării școlilor, se impune cu necesitate, adoptarea cu celeritate a măsurilor propuse prin prezentul proiect de ordonanță de urgență., se arată în Nota de fundamentare.

Proiectul de Ordonanță de Urgență se află în consultare publică pe site-ul oficial MADR.

Vizualizat: 1042 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

09 iulie 2020 - 13:35

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 28.07.2020, se depun la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în Trim. II și luna iunie a anului 2020.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii