Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

Publicat: 25 mai 2020 - 18:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL MADR! Laptele, produsele lactate, produsele de panificație, legumele și fructele proaspete care ar fi trebuit împărțite în școli și grădinițe, contractate pentru anul școlar 2019-2020 și care se află ori pe stoc la producător, ori în depozitul școlilor și al căror termen de valabilitate a expirat sau e aproape de expirare vor fi distruse, precizează un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

Produsele destinate școlilor și care nu sunt expirate, dar pentru care s-au încheiat contracte, vor fi redistribuite unor unități sanitare, de asistență socială, de îngrijire și asistență medico-sanitară sau unor familii sărace.

Având în vedere situaţia curentă a produselor deja contractate pentru anul şcolar 2019- 2020 care fie au expirat, fie se află în termen şi pot fi redistribuite, se introduce o excepţie de la prevederea legală, prin crearea posibilităţii ca aceste produse să poată fi redistribuite în favoarea unor unităţi sanitare, de asistenţă socială, de îngrijire şi asistenţă medico-socială sau beneficiarilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, se argumentează în Nota de fundamentare la proiectul de Ordonanță de Urgență. ordonanta-mai-2020_b

De asemenea, proiectul de act normativ mai stabilește să fie distruse produsele lactate, legumele, fructele, produsele de panificație, care ar fi trebuit să ajungă la școli și grădinițe, dar pentru că s-au închis unitățile de învățământ aceste produse au rămas pe stocuri și le-a trecut termenul de valabilitate.

În cazul produselor al căror termen de valabilitate este depăşit, distribuţia nu este posibilă, drept pentru care acestea fac obiectul distrugerii sub controlul direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor la nivel judeţean;

Autorităţile competente adoptă toate măsurile necesare pentru modificarea clauzelor contractuale pentru asigurarea posibilităţii distribuirii produselor către destinatarii mai sus menţionaţi;

Autorităţile competente asigură pista de audit a acţiunilor întreprinse stabilind lista beneficiarilor, a documentelor justificative care însoţesc produsele distribuite către aceştia sau produsele distruse, după caz, având în vedere solicitările autorităţilor contractante adresate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură de a clarifica modul cum vor fi plătite porţiile de produse nedistribuite în şcoli şi grădiniţe şi ţinându-se seama că produsele în cauză fac obiectul plăţii în baza contractelor de furnizare încheiate, indiferent de destinaţia acestora.

Proiectul de Ordonanță de Urgență mai precizează că fermierii, producătorii care au livrat aceste produse pentru școli ar urma să-și primească subvențiile, plata pentru aceste produse, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) chiar dacă produsele au fost distruse sau, în cazul celor care sunt în termen de valabilitate, redistribuite.

Având în vedere noile destinaţii ale produselor contractate – distribuire către alte categorii de beneficiari sau retragere – se impune ca plata acestora să se efectueze pe baza documentelor justificative care însoţesc produsele distribuite către noii destinatari sau produsele distruse.

Cererile de plată pentru ajutorul FEGA se depun, conform prevederilor art. 4 alin. (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/39 al Comisiei privind normele de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește ajutoarele din partea Uniunii pentru furnizare de fructe și legaume, de banane și de lapte în instituțiile de învățământ, în termen de trei luni de la sfârşitul perioadei pe care o vizează.

Întrucât cererile de plată pentru ajutorul FEGA aferente celui de-al doilea semestru al anului şcolar 2019-2020 cuprind deopotrivă distribuţia produselor în unităţile de învăţământ până la 10.03.2020, precum şi realizarea măsurilor educative pe tot parcursul
semestrului, în principal în modul on-line, pentru a asigura respectarea termenului prevăzut de legislaţia europeană, se propune ca cererile să fie depuse în termen maxim de o lună de la finalizarea semestrului.

Dată fiind situația extraordinară generată de măsurilor luate de autorități pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19 asupra funcționării școlilor, se impune cu necesitate, adoptarea cu celeritate a măsurilor propuse prin prezentul proiect de ordonanță de urgență., se arată în Nota de fundamentare.

Proiectul de Ordonanță de Urgență se află în consultare publică pe site-ul oficial MADR.

Vizualizat: 1307 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

22 aprilie 2021 - 18:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

22 aprilie 2021 - 18:06

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

22 aprilie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 21 aprilie 2021, condițiile pentru schema Covid 19 acordată în acest an crescătorilor de bovine. Valoarea totală, maximă, pe care o poate încasa o întreprindere, fermă, din domeniul creșterii bovinelor, indiferent de forma juridică, este de 225.000 de euro, echivalentul în lei.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 14:48

Anul trecut, mulți dintre crescătorii de vaci au pierdut ajutorul Covid 19 pentru că aveau animalele trecute pe codul numeric personal, iar cererea unică era depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe întreprindere individuală II, de familie IF sau persoană fizică autorizată PFA.

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 13:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, în dezbatere, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unui ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii