SĂ CUMPĂRĂM DE LA PRODUCĂTORI, NU DE LA SAMSARI! După promulgarea Legii 70/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol de către președintele țării, Klaus Iohannis, ministrul agriculturii, Petre Daea, a emis un proiect de ordin cu noul model al carnetului de comercializare care trebuie să-i distingă pe adevărați producători de samsarii din piețe.
Proiectul de ordin, publicat astăzi, pe pagina oficială MADR, aprobă modelul carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol eliberat de primari persoanelor fizice care dețin atestat de producător valabil și desfășoară o activitate economică în sectorul agricol, după verificarea faptică în teren a existenţei produsului/produselor supus/supuse comercializării şi după obţinerea avizului consultativ de la una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură sau de la entităţile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condiţiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis o găsiți AICI: IOHANNIS A PROMULGAT ASTĂZI LEGEA: SAMSARII AFARĂ DIN PIEȚE!
Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este valabil 7 ani și conține 7 file, câte una pentru fiecare an de valabilitate. La cerere, se pot emite mai multe carnete de comercializare.Primarii eliberează carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol cu respectarea următorului regim de completare a primelor 7 file din carnet, câte una pentru fiecare an de valabilitate și care rămân nedetașabile:
- numele, prenumele soţ/soţie, rude/afini până la gradul II, după caz - se înscriu numele şi prenumele persoanei/persoanelor fizice care poate/pot utiliza carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în afara titularului atestatului de producător;
- domiciliul soţ/soţie, rude/afini până la gradul II, după caz - se completează cu datele privind adresa de domiciliu înscrise în CI/BI;
- suprafeţele cultivate şi structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartofi, cereale, oleaginoase, viţă-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masă, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care să reflecte grupele de produse vegetale/grupele de animale stabilite la art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, deținute de titular.
În funcţie de opţiunea titularului atestatului de producător, acesta poate solicita primarului eliberarea unui singur carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol sau a mai multor carnete în situaţia în care soţul/soţia, rudele/afinii până la gradul II optează pentru comercializarea simultană a produselor proprii din sectorul agricol.
Producătorii agricoli sunt persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale constituite în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, care
comercializează doar producţia obţinută în propria fermă/gospodărie, care deţin cod de înregistrare fiscală cu activitate principală cultivare/producţie, pot ocupa spaţii de vânzare care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinători ai unui atestat de producător şi ai unui carnet de comercializare.
În acest caz, prezintă obligatoriu administratorului pieţei adeverinţa emisă de către primăria în a cărei rază administrativ-teritorială se află propria fermă/gospodărie, din care să rezulte suprafaţa de teren agricol şi/sau efectivele de animale pe care le deţine/exploatează şi structura de culturi, potrivit modelului din anexa prevăzută la art.13 alin.(1) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, precum şi avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, sau, în lipsa avizului de la una dintre structurile asociative, de către entităţile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condiţiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Producătorii agricoli care desfășoară activitate economică au obligația afișării la locul de vânzare a etichetei de produs, care trebuie să conțină următoarele elemente:
1. numele şi prenumele/denumirea producătorului;
2. denumirea produsului;
3. localitatea de origine;
4. data obţinerii produsului;
5. preţul de vânzare.
Carnetele de comercializare eliberate în baza prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, până la data intrării în vigoare a Legii nr.70/2018 privind modificarea și completarea Legii nr.145/2014, pot fi utilizate până la expirarea perioadei de valabilitate a vizei aplicate pe acestea.
MODEL CARNETUL DE COMERCIALIZARE
Se va completa prin înscrierea tuturor grupelor de produse vegetale/grupele de animale stabilite la art. 105 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, deținute de titular.
Produsele zootehnice, sericicole, apicole, conservele de fructe şi/sau legume şi/sau sucuri naturale se înscriu în carnetul de comercializare cu respectarea prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitara veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificările şi completările ulterioare.
Cele șapte file nedetaşabile din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, câte una pentru fiecare an de valabilitate, se completează anual de către primărie.
FILA PENTRU TRANSPORTUL PRODUSELOR AGRICOLE
Cele 40 de file identice din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sunt nedetaşabile. Se vor completa numai în cazul transportului produselor de la locul de deţinere la locul de vânzare, pentru vânzările cu amănuntul în spaţii publice.
Proiectul de ordin poate fi consultat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.