COMUNICAT ASOCIAȚIA ROMÂNĂ A CĂRNII. Ordinul ministrului agriculturii Petre Daea, emis pe ultima sută de metri, care limitează la 5 numărul porcilor crescuți într-o gospodărie țărănească este considerat salvator pentru industria cărnii de către Asociația Română a Cărnii. Ordinul a stârnit vii nemulțumiri și reacții dure în rândul fermierilor români.
Plasarea în dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a unui proiect de ordin privind stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României are ca efect stoparea pentru moment a unei potenţiale decizii a Uniunii Europene de a include în totalitate teritoriul României în Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar duce la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a cărnii şi nu numai, susţine Asociaţia Română a Cărnii (ARC), într-un comunicat transmis media, citat de Agerpres.
Partea a III-a a Deciziei UE 2014/79 delimitează zonele considerate cu risc maxim în ceea ce priveşte virusul pestei porcine.
Asociaţia Română a Cărnii îşi exprimă satisfacţia cu privire la măsurile concrete iniţiate de MADR privind adoptarea unui proiect de ordin referitor la stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, ordin ce se află postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Transparenţă decizională - pentru dezbatere publică, ca prim pas în elaborarea, alături de celelalte autorităţi, a unui plan de măsuri conform cerinţelor Comisiei Europene, se arată în comunicatul ARC.
ARC consideră că intervenţia promptă a ministrului Petre Daea, în urma solicitărilor procesatorilor de carne, a făcut posibilă stoparea pentru moment a deciziei de a include în totalitate teritoriului României în Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar contribui la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a cărnii şi nu numai.
Asociaţia Română a Cărnii îşi exprimă convingerea că vor urma şi alte măsuri menite să contribuie la limitarea şi ulterior stoparea circulaţiei virusului pestei porcine africane, astfel încât procesatorii de carne să îşi poată continua activitatea în condiţii de normalitate.
Fermierii au luat foc când au auzit de Ordinul lui Daea, multora nu le venea să creadă că există un astfel de ordin, și s-au întrebat imediat ce vor face dacă o scroafă va făta, de exemplu, 10 purcei.
Am două scroafe fătate, un exemplu, una are 8 purcei, alta are 9 purcei. Ce fac cu ăia 5 și 4?! Îi iau și le dau drumul pe stradă. Că așa se vrea în România! Să dai drumul la purcei pe stradă sau să-i omori de când îi fată scroafa. Ca pe timpul lui Ceaușescu! Mult mai rău ca pe timpul lui Ceaușescu. România scoate idioți pe bandă rulantă! De poimâine o să vină să condiționeze vacile, două vaci la fiecare gospodărie, 10 oi și 5 capre, a spus revoltat crescătorul de ovine Ioan Suciu, din Făgăraș, județul Brașov.
Potrivit Ordinului lui Daea, când numărul porcilor din gospdărie ajunge la 6, dar nu depășește 65 de capete de suine, țăranul, crescătorul este nevoit să se fiscalizeze. Concret, să fie persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere de familie(IF), întreprindere individuală (II) și atunci gospodăria țărănească este transformată într-o exploataţie comercială de creștere a suinelor de tip A, care respectă regulile de biosecuritate și care este supravegheată sanitar-veterinar. CITEȘTE ȘI: AGRICULTURA DĂ ÎN CLOCOT! FERMIERII ROMÂNI, GATA DE PROTESTE!