Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ORDINUL LUI DAEA CU LIMITAREA NUMĂRULUI DE PORCI, VERIFICAT!

Publicat: 07 noiembrie 2019 - 13:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ORDINUL CU SCANDAL! Ordinul dat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, privind dimensionarea exploatațiilor de suine, limitarea la 5 a porcilor crescuți în gospodăriile țărănești nu este încă publicat de Monitorul Oficial, deci, nu a intrat în vigoare. Acest Ordin  a stârnit revolta fermierilor, dar a fost bine primit de Asociația Română a Cărnii și de Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, care au spus că prevederile limitează extinderea pestei porcine africane.

Ordinul legat de dimensiunea exploatațiilor de porcine a fost semnat, într-adevăr, de domnul Daea, dar nu l-a trimis încă la Monitorul Oficial, a declarat noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

Trebuie verificat când l-a semnat, să vedem dacă mai avea calitatea de ministru al Agriculturii, a completat premierul Orban.

Ministrul agriculturii a adăugat că Ordinul privind dimensionarea exploatațiilor de porci face parte dintr-un plan de măsuri, asumat de fosta guvernare în fața Comisiei Europene pe data 4 iunie 2019, iar concomitent cu acest Ordin, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, trebuia să emită un ordin privind normele de biosecuritate în exploatațiile de suine. Planul de măsuri este făcut pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane.

Cât privește numărul de porci crescuți în gospodăriile populației, actualul șef de la Agricultură a spus: Cu siguranță, cât voi fi eu ministru, în gospodăriile populației, sigur, în anumite condiții, se vor putea crește porci pentru consum propriu.

Pe 21 octombrie 2019, pe pagina Ministerului Agriculturii a fost publicat Ordinul pentru stabilirea dimensiunilor exploatațiilor de suine și a tipurilor acestor exploatații.

Potrivit Ordinului, se stabilesc dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

a) exploatație de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg;
b) exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine;
c) exploatație medie de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine;
d) exploatație mare de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.

Decizia fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, a stârnit revolta fermierilor. Crescătorii s-au întrebat ce vor face dacă scroafele fată câte 8-9 purcei când Ordinul lui Daea limitează la 5 numărul porcilor dintr-o gospodărie. Același Ordin însă prevede fiscalizarea fermierilor care vor să crească mai mult de 5 porci și supravegherea atentă sanitar-veterinar a fermelor, impunerea unor măsuri stricte de biosecuritate.

VEZI: ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII: MAXIM 5 PORCI ÎNTR-O GOSPODĂRIE ȚĂRĂNEASCĂ!

În timp ce Ordinul cu limitarea numărului de porci a stârnit scandal între fermieri, marii producători de carne de porc au salutat această decizie fiind convinși că prin acest Ordin, România nu a fost trecută de Uniunea Europeană în zona roșie a pestei porcine africane, cu risc maxim, și că astfel mai există o șansă pentru industria de creștere a porcului și pentru export.

VEZI: ORDINUL LUI DAEA CU NUMĂRUL DE PORCI, CONSIDERAT SALVATOR!

În aceeași ordine de idei, ministrul Adrian Oros a declarat, în conferința de presă ținută miercuri seara, că riscurile să se interzică exportul de carne de porc din România sunt, în prezent, foarte mari.

Riscurile sunt foarte mari din ce-mi spunea președintele Autorității Sanitare Veterinare care a fost aici la mine, de la ora 4 la ora 6. Am avut o discuție aplicată, și instituțională, și colegială, suntem amândoi medici veterinari și riscurile sunt foarte mari. Am spus încă din 2018, când  a apărut această recrudescență a pestei porcine, că, în opinia mea, s-au luat măsuri incomplete, s-au luat tardiv acele măsuri. Efectul a fost că populația nu a avut încredere nici în autoritățile care trebuiau să ia acele măsuri, nici în eficiența măsurilor și de aceea răspândirea aceasta explozivă a pestei porcine africane, așa cum nu a fost nicăieri în Europa și de aceea ne-am și speriat și sper să nu ajungem în situația să intrăm în zona a treia (zona cu risc maxim de pestă porcină africană n.r.) să fim nevoiți să nu mai exportăm. După modelul altor state, am spus-o și anul trecut, pagubele vor fi pe termen lung și se vor răsfrânge, în primul rând, asupra crescătorilor și a industriei cărnii de porc. Timpul estimat în care putem deveni liberi de această boală este foarte lung. Eu mi-aș dori să nu se întâmple acest lucru, deși suntem foarte, foarte aproape din ce-mi spunea domnul președinte al Autorității (ANSVSA n.r.), a spus Oros.

Deocamdată, ministrul Adrian Oros nu a spus cum va regândi această dimensionare a exploatațiilor de creștere a porcilor.

Vizualizat: 6817 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

25 septembrie 2020 - 12:47

PERCHEZIȚIE LA UN CRESCĂTOR DE OVINE! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Botoșani au descins miercuri, 23 septembrie 2020, la imobilele unui crescător de animale din comuna Bălușeni. În urma percheziției, au fost ridicate crotalii noi și uzate. Oierul este bănuit de evaziune fiscală.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Austral® Plus este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale ce conține două substanțe active care se completează reciproc (teflutrin – cu efect insecticid și fludioxonil – acțiune fungică). Oferă spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii