Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ORDINUL LUI DAEA CU LIMITAREA NUMĂRULUI DE PORCI, VERIFICAT!

Publicat: 07 noiembrie 2019 - 13:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ORDINUL CU SCANDAL! Ordinul dat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, privind dimensionarea exploatațiilor de suine, limitarea la 5 a porcilor crescuți în gospodăriile țărănești nu este încă publicat de Monitorul Oficial, deci, nu a intrat în vigoare. Acest Ordin  a stârnit revolta fermierilor, dar a fost bine primit de Asociația Română a Cărnii și de Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, care au spus că prevederile limitează extinderea pestei porcine africane.

Ordinul legat de dimensiunea exploatațiilor de porcine a fost semnat, într-adevăr, de domnul Daea, dar nu l-a trimis încă la Monitorul Oficial, a declarat noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

Trebuie verificat când l-a semnat, să vedem dacă mai avea calitatea de ministru al Agriculturii, a completat premierul Orban.

Ministrul agriculturii a adăugat că Ordinul privind dimensionarea exploatațiilor de porci face parte dintr-un plan de măsuri, asumat de fosta guvernare în fața Comisiei Europene pe data 4 iunie 2019, iar concomitent cu acest Ordin, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, trebuia să emită un ordin privind normele de biosecuritate în exploatațiile de suine. Planul de măsuri este făcut pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane.

Cât privește numărul de porci crescuți în gospodăriile populației, actualul șef de la Agricultură a spus: Cu siguranță, cât voi fi eu ministru, în gospodăriile populației, sigur, în anumite condiții, se vor putea crește porci pentru consum propriu.

Pe 21 octombrie 2019, pe pagina Ministerului Agriculturii a fost publicat Ordinul pentru stabilirea dimensiunilor exploatațiilor de suine și a tipurilor acestor exploatații.

Potrivit Ordinului, se stabilesc dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, astfel:

a) exploatație de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg;
b) exploatație mică de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine;
c) exploatație medie de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine;
d) exploatație mare de creșterea suinelor – exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.

Decizia fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, a stârnit revolta fermierilor. Crescătorii s-au întrebat ce vor face dacă scroafele fată câte 8-9 purcei când Ordinul lui Daea limitează la 5 numărul porcilor dintr-o gospodărie. Același Ordin însă prevede fiscalizarea fermierilor care vor să crească mai mult de 5 porci și supravegherea atentă sanitar-veterinar a fermelor, impunerea unor măsuri stricte de biosecuritate.

VEZI: ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII: MAXIM 5 PORCI ÎNTR-O GOSPODĂRIE ȚĂRĂNEASCĂ!

În timp ce Ordinul cu limitarea numărului de porci a stârnit scandal între fermieri, marii producători de carne de porc au salutat această decizie fiind convinși că prin acest Ordin, România nu a fost trecută de Uniunea Europeană în zona roșie a pestei porcine africane, cu risc maxim, și că astfel mai există o șansă pentru industria de creștere a porcului și pentru export.

VEZI: ORDINUL LUI DAEA CU NUMĂRUL DE PORCI, CONSIDERAT SALVATOR!

În aceeași ordine de idei, ministrul Adrian Oros a declarat, în conferința de presă ținută miercuri seara, că riscurile să se interzică exportul de carne de porc din România sunt, în prezent, foarte mari.

Riscurile sunt foarte mari din ce-mi spunea președintele Autorității Sanitare Veterinare care a fost aici la mine, de la ora 4 la ora 6. Am avut o discuție aplicată, și instituțională, și colegială, suntem amândoi medici veterinari și riscurile sunt foarte mari. Am spus încă din 2018, când  a apărut această recrudescență a pestei porcine, că, în opinia mea, s-au luat măsuri incomplete, s-au luat tardiv acele măsuri. Efectul a fost că populația nu a avut încredere nici în autoritățile care trebuiau să ia acele măsuri, nici în eficiența măsurilor și de aceea răspândirea aceasta explozivă a pestei porcine africane, așa cum nu a fost nicăieri în Europa și de aceea ne-am și speriat și sper să nu ajungem în situația să intrăm în zona a treia (zona cu risc maxim de pestă porcină africană n.r.) să fim nevoiți să nu mai exportăm. După modelul altor state, am spus-o și anul trecut, pagubele vor fi pe termen lung și se vor răsfrânge, în primul rând, asupra crescătorilor și a industriei cărnii de porc. Timpul estimat în care putem deveni liberi de această boală este foarte lung. Eu mi-aș dori să nu se întâmple acest lucru, deși suntem foarte, foarte aproape din ce-mi spunea domnul președinte al Autorității (ANSVSA n.r.), a spus Oros.

Deocamdată, ministrul Adrian Oros nu a spus cum va regândi această dimensionare a exploatațiilor de creștere a porcilor.

Vizualizat: 6412 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 09:05

OFICIAL. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), efectivele de porcine au înregistrat o creștere ușoară la sfârșitul anului 2019 prin comparație cu anul 2018, în ciuda pestei porcine africane care împânzește țara și din pricina căreia au fost uciși sute de mii de porci. Datele oficiale relevă că scăderea este la efectivul de scroafe, matcă.

CELE MAI MULTE FERME MICI, DE SUBZISTENȚĂ, SUNT ÎN ROMÂNIA!

CELE MAI MULTE FERME MICI, DE SUBZISTENȚĂ, SUNT ÎN ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 08:18

MICI ȘI MULȚI CU VENITURI MICI! Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a scris pe contul său de twitter că România este țara cu cele mai multe ferme mici, de subzistență, cu venituri care nu pot asigura traiul zilnic. Procentul depășește cu mult media Uniunii Europene.

ÎNTORS DIN NORVEGIA ȘI-A FĂCUT FERMĂ DE VACI ÎNTR-O FOSTĂ UNITATE MILITARĂ!

ÎNTORS DIN NORVEGIA ȘI-A FĂCUT FERMĂ DE VACI ÎNTR-O FOSTĂ UNITATE MILITARĂ!

26 mai 2020 - 07:04

FERMA DIN UNITATEA MILITARĂ. Fostul pichet de grăniceri din Ciupercenii Vechi a fost transformat într-o fermă de vaci. Costel Dinuț și soția lui au muncit ani buni în Norvegia, iar banii strânși i-au investit în ferma de vaci din România, scrie Evenimentul Zilei.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 26 Mai – 1 Iunie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 26 Mai – 1 Iunie 2020!

26 mai 2020 - 06:17

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10...19°C, limite apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol.

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

25 mai 2020 - 20:46

OF, PĂȘUNEA MEA! AGROINFO este asaltat zilnic de o avalanșă de mesaje venite de la crescătorii români de animale nemulțumiți, furioși, necăjiți că au animale, cu zecile, cu sutele, dar nu au o palmă de pășune, nu au unde să-și pășuneze animalele, sau primăriile le-au atribuit o bucată prea mică de pășune și ei au animale care depășesc de vreo trei ori încărcătura.

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

25 mai 2020 - 18:20

OFICIAL MADR! Laptele, produsele lactate, produsele de panificație, legumele și fructele proaspete care ar fi trebuit împărțite în școli și grădinițe, contractate pentru anul școlar 2019-2020 și care se află ori pe stoc la producător, ori în depozitul școlilor și al căror termen de valabilitate a expirat sau e aproape de expirare vor fi distruse, precizează un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

25 mai 2020 - 12:46

OFICIAL. În trecut, procesul de plată se efectua pe hârtie și era „departe de a fi optimizat”. Echipa specialiștilor AFIR a petrecut luni întregi transformând acest proces într-unul complet online, anunță astăzi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APELUL MINISTRULUI AGRICULTURII la FERMIERI!

APELUL MINISTRULUI AGRICULTURII la FERMIERI!

25 mai 2020 - 12:20

DATE ERONATE LA PLATA DESPĂGUBIRILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, face un apel la fermierii români să declare corect suprafețele calamitate de secetă. Datele strânse până acum la Ministerul Agriculturii relevă că suprafața declarată calamitată de secetă, în unele județe, o depășește pe cea însămânțată în toamnă. Ori în toamnă a fost declarată o suprafață însămânțată mai mare decât în realitate, ori acum este umflată suprafața cu scopul de a se obține despăgubiri.

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

25 mai 2020 - 11:54

TAXE ASCUNSE. Legea care ar fi trebuit să promoveze produsele românești livrate marilor magazine de fermierii români a ajuns să fie în avantajul marilor retaileri și-n dezavantajul producătorilor români. Fermierii români sunt împovărați de forme ascunse de taxare, termenul de plată al produselor livrate de fermierii și procesatorii români a fost mărit de la 7 zile la 30 de zile, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi aplica legea! O voi modifica în regim de urgență, a adăugat șeful de la Agricultură.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI, ORA 11!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI, ORA 11!

25 mai 2020 - 08:18

ANUNȚ MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, de la ora 11, o conferință de presă, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii