DE ASTĂZI ESTE ÎN VIGOARE! Calitatea și siguranța produselor alimentare au devenit un drept al consumatorilor, cu efecte directe asupra calității vieții, se arată într-un Ordin al ministrului agriculturii, publicat astăzi, vineri, 21 aprilie 2017, în Monitorul Oficial, care alocă bani pentru studii privind calitatea hranei românilor.
Proiectul de cercetări și studii privind calitatea nutrițională a grupelor și subgrupelor de produse românești, în vederea asigurării unei alimentații sănătoase a românilor face parte din Planul sectorial pentru cercetare și dezvoltare din domeniul agricol pe anii 2015-2018, ADER 2020.
Potrivit Ordinului MADR, pentru partea de studii care privește produsele alimentare sunt alocate 600.000 de lei, 300.000 de lei pentru anul 2017 și 300.000 de lei pentru anul 2018.
Este pentru prima dată când, în ţară, un proiect de o astfel de complexitate, va constitui, prin rezultatele obţinute, baza infrastructurii în dezvoltarea politicilor de sănătate şi nutriţie, securitate alimentară, producerea de alimente care să prevină şi să menţină starea de sănătate a consumatorilor, se arată în Ordin.
Rezumatul acestui proiect vorbește despre dreptul românilor de a afla ce conțin produsele alimentare pe care le cumpără, compoziția lor nutrițională și militează pentru stimularea producției autohtone de produse de calitate.
Alimentele trebuie să răspundă la necesitatea consumatorului de a fi hrănit corespunzător, prin aportul de nutrienţi, pentru ca acesta să fie sănătos, iar în acest sens, trebuie să existe o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte compoziţia alimentelor, astfel încât consumatorul să poată cumpăra alimente după nevoile sale.
Dezvoltarea unui program cu informaţii complete asupra compoziţiei nutriţionale a alimentelor, cu diseminare largă în rândul consumatorilor, nutriţioniştilor, producătorilor şi procesatorilor din sectorul agroalimentar, cercetătorilor din domeniul alimentar şi, nu în ultimul rând, al factorilor de decizie politică, va contribui la orientarea şi formularea cerinţelor privind calitatea şi siguranţa alimentelor, securitatea alimentară, nutriţia, legislaţia şi controlul.
Calitatea și siguranța produselor alimentare au devenit un drept al consumatorilor, cu efecte directe asupra calității vieții, aflându-se în centrul atenției organismelor constituite pentru apărarea intereselor consumatorilor.
Schimbările rapide care au loc în structura și autoritatea guvernamentală, în economia globală, în structura sectorului agricol și a industriei alimentare locale și globale, în comerț, precum și în globalizarea și liberalizarea comerțului conduc la schimbări rapide și în nevoile și cerințele consumatorilor privind calitatea și siguranța alimentelor, securitatea alimentară, nutriția, legislația și controlul. Dezvoltarea unor noi tehnologii, apariția unor noi cunoștințe despre aliment-alimentație vin să satisfacă aceste cerințe.
Cerințele alimentare situează, pe primul plan, menținerea stării de sănătate a organismului uman și prevenirea apariției bolilor. În ceea ce privește alimentul, se așteaptă ca acesta să fie din ce în ce mai complex și să fie conectat la toate aspectele care influențează organismul la trecerea lui prin viață.
Dieta și stilul de viață sunt principalele cerințe pentru dezvoltarea și performanța fizică și mentală, ca și pentru reducerea riscului de apariție a bolilor cronice netransmisibile. Impactul acestora se extinde pe tot parcursul vieții de la viața prenatală până la bătrânețe. Adăugarea unor nutrienți în alimente în doze fiziologice sau în concentrații mai mari trebuie să conducă la obținerea unor alimente funcționale necesare pentru anumite cerințe nutriționale.
Informarea corectă a consumatorilor privind beneficiile aduse de aceste alimente trebuie să aibă la bază dovezi științifice.
Calitatea alimentelor și compoziția lor depind de: calitatea materiilor prime – influențată de: soi/rasă, calitatea solului, condiții climatice, tehnologia de cultură/creștere, condiții recoltare/sacrificare/colectare, condiții de depozitare și transport, tehnologii de procesare (tratamente minimale, tratamente termice, conservare etc.), ambalare, condiții de distribuție și comercializare.
Proiectul propus, prezintă un grad mare de complexitate, care se reflectă în etapele ce trebuie parcurse pentru a atinge ţinta dorită - baza de date informatizată pentru compoziţia nutriţională a alimentelor de pe piaţa românească, în conformitate cu cerinţele standardelor şi ghidurilor internaţionale referitoare la generarea datelor de compoziţie nutriţională, compilarea şi managementul datelor, software capabil să cuprindă asamblarea, arhivarea informaţiilor şi controlul calităţii datelor, se arată în acest rezumat.
La finalul proiectului vor exista mai multe baze de date privind calitatea nutrițională a alimentelor, iar informațiile legate de legume și fructe, proaspete sau procesate, preparate din carne, semiconserve, conserve va putea fi consultată pe site-ul creat pentru proiect care poate fi accesat de pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii. Deschiderea acestui site cu informații nutriționale despre alimentele existente pe piață în vederea diseminării rezultatelor este, dealtfel, parte din acest proiect.