Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ORDIN ANSVSA! INTERZISĂ CREȘTEREA PORCILOR LA STÂNĂ!

Publicat: 02 martie 2020 - 07:18
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat un proiect de Ordin care anunță reguli stricte pentru creșterea porcilor. Este interzisă creșterea porcilor la stâne sau în aer liber. Este interzisă creșterea porcilor pentru reproducție în gospodăriile țărănești sau în fermele care nu sunt profesionale și comerciale. Este interzisă creșterea porcinelor în fermele comerciale autorizate pentru creșterea altor specii de animale.
 

Reguli generale de biosecuritate pentru exploataţiile de porcine

Potrivit proiectului de Ordin ANSVSA, creşterea porcinelor în exploatații în aer liber este interzisă.

Creşterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale este interzisă.

În exploataţiile nonprofesionale (gospodării țărănești sau ferme de subzistență) este interzisă: activitatea de reproducție; mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie.

Exploatațiile nonprofesionale au obligația de a respecta următoarele reguli minime pentru nivelul I de biosecuritate:

1. operatorul are obligația de a solicita înregistrarea exploataţiei în Registrul Național de Exploatații.ordin-ansvsa-2020_b
2.operatorul are obligația de a solicita identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de Date, componentă a Sistemului Național de Identificare și Înregistrare al Animalelor (S.N.I.I.A.), precum și toate mişcările și evenimentele la care sunt supuse animalele, conform prevederilor sanitare veterinare în vigoare.
3. operatorii care dețin porcine din rasele autohtone Bazna și Mangalița sunt obligaţi să facă dovada înregistrării porcinelor în registrul genealogic al raselor Bazna și Mangalița care sunt conduse în conformitate cu acreditarea primită de la ANZ, în scopul înregistrării în RNE de către utilizatorul S.N.I.I.A.

4. operatorul/persoana care lucrează cu animalele are obligația de a anunţa medicul veterinar oficial/medicului veterinar de liberă practică împuternicit privind:

i. orice modificare a starii de sănătate a porcinelor;
ii. orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
iii. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie.

5. operatorul are obligaţia creşterii porcinelor în adăposturi care să asigure condiţiile de bunăstare în conformitate cu legislaţia în vigoare, împrejmuite cu gard continuu, fără ca porcii să aibă posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu porcine
domestice din alte exploataţii sau cu porcii sălbatici;
6. operatorul are obligatia respectării interdicţiei de hrănire a porcinelor cu resturi alimentare care conţin subproduse de origine animală;
7. operatorul are obligația respectării interdicţiei de hrănire a porcinelor cu nutrețuri vegetale, aceasta fiind posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare acestora;
8. operatorul are obligația respectării interdicţiei folosirii așternutului vegetal, aceasta fiind posibil numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
9. operatorul are obligația respectării regulilor de igienă generală înainte și după efectuarea diverselor lucrări de întreținere și îngrijire, respectiv spălarea mâinilor și schimbarea încălțămintei și a hainelor; hainele și încălțămintea utilizate vor fi destinate
exclusiv acestui scop, exclusiv în adapostul de porcine; dezinfecţia încălţămintei trebuie efectuată obligatoriu la intrarea şi ieşirea din adăpost;
10. operatorul are obligatia respectării cerinţei de a cumpăra porcine vii numai din exploatațiile comerciale, care sunt identificate şi însoţite de documentele prevăzute de legislaţia în vigoare şi să le înregistreze în S.N.I.I.A.;
11. operatorul are obligaţia respectării cerinţei de a nu intra în exploataţie dacă a deşfăşurat activităţi corelate cu vânătoare în ultimele 48 ore.

În exploataţiile comerciale, autorizate/înregistrate pentru creşterea altor specii de animale, este interzisă creşterea porcinelor.

Autorizarea sanitară veterinară a exploataţiilor comerciale de porcine se face conform legislatiei în vigoare.

Exploatațiile comerciale au obligația de a respecta următoarele reguli minime pentru nivelul II de biosecuritate:

1. animalele trebuie să fie identificate și înregistrate în Baza Națională de Date, componentă a Sistemului Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (S.N.I.I.A.), precum și toate mişcările și evenimentele la care sunt supuse, conform prevederilor legislației sanitar - veterinare în vigoare;
2. operatorul trebuie sa elaboreze un plan de biosecuritate, personalizat situaţiei existente. Este responsabiliatea proprietarului exploatației de porcine să identifice cele mai bune metode de evitare a contaminarii animalelor cu agenţi patogeni specifici;
3. planul de biosecuritate trebuie să prevadă atât evitarea păntrunderii agenţilor patogeni în exploataţie dar, în egală măsura şi evitarea răspândirii acestora către alte exploataţii;
4. fiecare operator trebuie să desemneze o persoană responsabilă de biosecuritatea exploataţiei, care elaborează planul de biosecuritate propriu al exploataţiei respective. Planul se adaptează evoluţiei situaţiei epidemiologice din jurul exploatației respective;
5. persoanele responsabile de biosecuritatea exploataţiei instruiesc, evaluează și aprobă accesul în fermă a tuturor persoanelor.

6. planul de biosecuritate include:

a) descrierea fluxului tehnologic al fermei;
b) harta obiectivelor prezente, unde sunt clar marcate împrejmuirea fermei, punctul de acces persoane, punctul de acces auto, zona de dezinfecţie/decontaminare pentru mijloacele auto, zona de decontaminare pentru produsele care urmeză să intre în exploataţie, zona de depozitare pentru cadavre, zona de depozitare materiale, platforma depozitare dejecţii;
c) descrierea traseelor tehnologice şi a celor de urgenţă;
d) plan de contingenţă în funcţie de măsurile impuse asupra exploataţiei/interdicţie de mişcare sau ucidere;
e) descriera echipamentelor folosite pentru biosecuriatea fermei şi a modului de utilizare;
f) procedurile de biosecuritate;
g) planul de instruire a personalului, frecvenţa instruirilor şi a testării cunoştinţelor teoretice şi practice;
h) procedura pentru eliminarea animalelor moarte. Procedura trebuie să urmarească modul de scoatere a porcilor morţi din adăposturi, precum şi depozitarea, eliminarea în conformitate cu legislaţia specifică în domeniu;
i) avertizarea prin mijloace vizuale privind statutul de biosecuritate al fermei şi a condiţiilor speciale ce trebuiesc respectate.

7. acesul în exploataţie se poate face doar prin locurile identificate şi marcate corespunzător. Teritoriul fermei trebuie să fie marcat cu un gard perimetral continuu.
Acesul în ferma trebuie să fie controlat, fiecare persoană care intră în zona curată va fi notată în registrul de prezenţă sau de vizitatori cu înscrierea datelor personale.
8. permiterea accesului personalului propriu, al vizitatorilor sau al inspectorilor oficiali în exploataţia de porcine numai dupa informarea asupra condiţiilor de biosecuritate pe care au obligatia să le respecte.
9. interzicerea deţinerii de porcine la domiciliu de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în exploataţie.
10. interzicerea introducerii de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în exploataţie sau de către vizitatori a alimentelor de origine animală provenite de la porcine.
11. delimitarea strictă a zonei curate de zona murdară și permiterea accesului tuturor persoanelor în zona curată a exploatației doar prin filtrul sanitar-veterinar.

12. asigurarea unui vestiar-filtru care să îndeplinească următoarele condiţii minime de amplasare, amenajare şi funcţionare:

i. să fie amplasat la limita dintre zona curată și zona murdară;
ii. să fie compartimentat astfel încât să asigure un flux corespunzător de mişcare a persoanelor, cu intrare într-un spaţiu destinat hainelor şi încălţămintei folosite în afara exploatației, considerată zonă murdară, urmat de un spaţiu dotat cu duş, prevăzut cu ieşire în spaţiul considerat ca fiind zonă curată, unde sunt echipamentele de lucru;
iii. trecerea din zona murdară în zona curată să se realizeze obligatoriu după efectuarea dușului;
iv. să fie dimensionat corespunzător numarului de persoane care deservesc exploataţia;
v. spaţiul de după duș, considerat zona curată, să fie dotat cu echipamente pentru toate persoanele care intră în zona curată, precum: prosoape, echipament de protecţie și de lucru individual, utilizate numai în zona curata, uscător de păr si substanţe biocide;
vi. să fie dotat cu facilităţi pentru apă, fiind interzisă alimentarea prin surse de apă deschise;
vii. să fie dotat cu facilităţi pentru igienizarea hainelor de lucru, aflate obligatoriu în zona curată;
viii. să fie construit din materiale uşor de curăţat, dezinfectat şi menţinut în permanenţă într-o stare structurală şi igienică corespunzătoare; pereţii, tavanul și pardoseala să fie construite din materiale rezistente, impermeabile, netede, care nu putrezesc și sunt ușor de întreținut;
ix. amenajarea de dezinfectoare pentru încălţăminte la intrarea şi la ieşirea în/din vestiarul-filtru, precum şi accesorii pentru curăţarea mecanică acestora.

13. amplasarea sălii de mese destinată personalului astfel încât să asigure transferul alimentelor din zona murdară în zona curată.
14. accesul auto se face numai prin zona de decontaminare/dezinfecţie auto clar marcată, localizată la limita dintre zona curată - zona murdară. Decontaminarea/ dezinfecţia auto include obligatoriu dezinfecţia conform instrucţiunilor producatorului dezinfecatantului folosit si procedurilor interne ale fermei.
15. toate materialele, înclusiv obiectele personale, care urmeză să intre în spaţiul de producţie vor fi deconataminate înainte de intrarea în zona curată, în incinte special amenajate şi depozitate în zone corespunzătoare; decontaminarea/dezinfectarea produselor se poate face în funcţie de tipul de material prin diverse metode: dezinfecţie cu dezinfectanţi lichizi, fumigare, nebulizare, UV.
16. amenajarea de dezinfectoare pentru încălţăminte la intrarea şi la ieşirea în/din fiecare adăpost pentru porcine în funcție de fluxul tehnologic de producție al fermei.
17. instalarea de sisteme de protecție, acolo unde este necesar, pentru a preveni pătrunderea pasărilor în interiorul adăposturilor de porcine.
18. după fiecare depopulare, suprafeţele din zonele de producţie se supun operațiunilor de curățare şi dezinfecție; fluxurile tehnologice sunt organizate astfel încât să se asigure efectuarea eficientă a acestor operaţiuni, după caz, inclusiv prin asigurarea posibilităţii principiului "totul plin - totul gol" pe subunitatea de adăpostire; în acest scop, exploataţia de porcine trebuie să dispună de echipamentele necesare pentru executarea curăţării mecanice, hidromecanice şi pentru aplicarea substanţelor biocide.
19. asigurarea apei pentru adăpatul porcinelor în conformitate cu standardele sanitarveterinare si normele de bunăstare în vigoare.
20. alimentarea exploatatiei cu furaje se face, după caz, prin descărcarea acestora din mijloacele de transport specializate în facilităţile sau echipamentele amplasate în exploataţie (silozuri, mijloace de distribuire a furajului care işi desfăsoară activitatea în
zona curată al exploataţiei); fluxul tehnologic de alimentare cu furaje se stabileşte prin proceduri interne.
21. amplasarea spațiului pentru încărcarea și descărcarea porcinelor la limita dintre zona curată și zona murdară sau după efectuarea dezinfecţiei. Animalele care părasesc locul de producţie se mişcă într-o singură direcţie, zonele potențial contaminate de persoane sau animale după încarcare/descărcare sunt dezinfectate conform planului de biosecuritate.
22. interzicerea încărcării porcinelor în vederea livrării în mijloace de transport neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar și care nu prezintă dovada efectuării acţiunilor de dezinfectie.
23. existenţa de dotări cu facilități și instrumentar corespunzătoare pentru executarea necropsiilor, inclusiv sursă de apă curentă; se vor asigura facilități pentru transportul corespunzător a cadavrelor de la hale la spațiile de depozitare, păstrare sau necropsie;
realizarea colectării şi neutralizării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman în conformitate cu legislaţia specifică în domeniu.
24. managementul dejecţiilor: gunoiul de grajd este depozitat şi îndepartat într-o manieră care împiedica expunerea animalelor sensibile la agenti patogeni şi respectă normele de protecție a mediului.

Proiect de Ordin pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi pentru modificarea şi completarea unor norme sanitar - veterinare, semnat de ministrul agriculturii Adrian Oros și președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, publicat pe pagina oficială ANSVSA.

ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Vizualizat: 11364 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:05

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, până la data de 27 august 2020 ora 17:00 CET, se pot transmite electronic cereri de propuneri de granturi pentru programe simple şi pentru programe multinaţionale, de promovare a produselor agricole. Bugetul disponibil este de 10 milioane de euro.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: AJUTOR DE URGENȚĂ CARNE DE VITĂ și PASĂRE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: AJUTOR DE URGENȚĂ CARNE DE VITĂ și PASĂRE!

08 iulie 2020 - 14:03

AJUTOARE FERMIERI. Animalele nu sunt niște mașini, niște strunguri pe care să le pui într-o hală, și să aștepți să treacă criza! Comisia Europeană trebuie să activeze de urgență rezerva de criză în vederea sprijinirii sectorului agricol, în special a sectoarelor cărnii de vită, de mânzat și de pasăre din UE, a scris astăzi europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), pe pagina sa Facebook.

OFICIAL MADR: START CERERI AJUTOR DIN 13 IULIE!

OFICIAL MADR: START CERERI AJUTOR DIN 13 IULIE!

08 iulie 2020 - 11:42

COMUNICAT! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță astăzi lansarea în data de 13 iulie 2020 a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul Măsurii 4 - Investiții în active fizice - Sub-măsura 4.2 – “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană”, cu o alocare de totală de 12.930.334 euro, informează MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ NOI AJUTOARE ÎN AGRICULTURĂ!

08 iulie 2020 - 11:11

OFICIAL. Comisia a adoptat marți, 7 iulie 2020, un pachet suplimentar de măsuri excepționale pentru sprijinirea sectoarele vinicol, legume și fructe ca urmare a crizei provocate de coronavirus și a consecințelor acesteia asupra acestor sectoare din agricultură, anunță un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, transmis pentru AGROINFO.

AMENZI DE LA 3.000 DE LEI LA 6.000 DE LEI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

AMENZI DE LA 3.000 DE LEI LA 6.000 DE LEI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

08 iulie 2020 - 10:31

ANUNȚAȚI ÎN 24 DE ORE MEDICUL VETERINAR! Crescătorii de animale sunt sancționați de Autoritatea Național Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu amenzi de la 3.000 de lei până la 6.000 de lei, anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al instituției.

ANSVSA: BANI PENTRU CRESCĂTORII CARE-ȘI SACRIFICĂ ANIMALELE DIN CAUZA UNOR BOLI!

ANSVSA: BANI PENTRU CRESCĂTORII CARE-ȘI SACRIFICĂ ANIMALELE DIN CAUZA UNOR BOLI!

07 iulie 2020 - 21:19

DESPĂGUBIRI PENTRU LAPTE, CARNE. ANIMALE PLĂTITE LA PREȚUL PIEȚEI. Crescătorii de animale din România sunt despăgubiți la prețul pieței, atât pentru animalele sacrificate, cât și pentru pagubele colaterale, lapte, carne, etc. în cazul în care sacrificarea animalelor s-a făcut din cauza unor boli, anunță Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al instituției.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

07 iulie 2020 - 17:26

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
mihus
|
03. 03, 2020. Tuesday 11:18
cine va mai baga in seama tampitilor,,, la mine in gospodarie cresc si dinozauri daca vreau
1.
Baciu Aurelia
|
03. 03, 2020. Tuesday 09:38
Masuri de protectie pentru limitarea incompetentei, coruptiei si slugarniciei pe cand? Se asteapta masuri reale pentru imbunatatirea calitatii vietii, nu a distrugerii ei totale in Romania!!
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia este filiala din România pentru trei societăţi constructoare de utilaje agricole din Italia: Angeloni - utilaje pentru prelucrarea solului, Forigo - utilaje specializate pentru legumicultură şi utilaje pentru cultura mare şi Caffini - producător de maşini de erbicidat tractate şi autopropulsate.

Interviu cu George Gui, manager Dealer Italia.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii