Culturile agricole nu au fost afectate semnificativ de vremea nefavorabilă, până la această dată temperaturile scăzute influenţând pomii fructiferi în unele zone din ţară, consideră ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabară.
"Nu aş putea spune că până acum sunt probleme legate de condiţiile climatice în privinţa culturilor agricole, exceptând câteva zone din ţara unde pomii au fost surprinşi de îngheţuri târzii, dar nu sunt suprafeţe semnificative. La ora actuală, culturile agricole se prezintă bine, şi cred că în zone unde au fost înregistrate temperaturi mai scăzute se poate recupera în perioada de vegetaţie", a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară.
Oficialul MADR a precizat că în ceea ce priveşte culturile de legume şi fructe, acestea sunt în limita normalului, la unele culturi fiind depăşite suprafeţele programate pentru însămânţare.
"Culturile de legume şi fructe sunt în limita normalului la această dată. Cred că la cartofii timpurii preţurile au început să meargă în jos, pentru că avem deja o suprafaţă cultivată cu peste 11.000 de hectare", a adăugat şeful de la Agricultură.
Se scuză şi acuză: Tabără contestă FNPAR
În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), potrivit cărora produsele alimentare se vor scumpi din cauza condiţiilor meteo, dar şi pentru că Ministerul Agriculturii nu are nicio politică de susţinere a sectorului, Tabără a precizat că nu vrea să comenteze "comunicate neprofesioniste, date de aşa zişi profesionişti".
"Cred că acest comunicat al FNPAR este puţin de natură politică, dar şi un fel de şantaj pentru că au probeleme de contestare cu alte organizaţii profesionale. În primul rând trebuie ca ei să se organizeze, să fie recunoscuţi de celelalte organizaţii, precum LAPAR sau UNCPR, pentru că au probleme de contestare. (...) Eu, ca ministru, nu pot să acreditez pe cineva care nu are încă recunoşterea ca Federaţie Naţională", a adăugat Valeriu Tabără.
Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii si Viorel Matei, presedinte FNPAR
Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România a anunţat, într-un comunicat de presă, că în perioada următoare, produsele alimentare se vor scumpi din cauza condiţiilor meteo, dar şi pentru că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu are nicio politică de susţinere a sectorului.
'Datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu circa 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe (caise, cireşe, ardei etc) sunt întârziate şi clar producţiile vor fi mai mici. După ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigaţii nu este funcţional. Ministrul Agriculturii a declarat că România nu va intra în criză alimentară pentru că are potenţial, însă potenţialul trebuie şi valorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuală lipseşte cu desăvârşire României', a afirmat preşedintele FNPAR, Viorel Matei, într-un comunicat al asociaţiei patronale.
Potrivit documentului, FNPAR cere conducerii Ministerului Agriculturii 'să revină la scopul pentru care a fost înfiinţată instituţia şi anume acela de a întocmi strategiile şi politicile agricole ale României, astfel încât mâncarea să nu devină un lux pentru români'.
La ora actuală, în România au fost semănate în jur de cinci milioane de hectare, suprafaţa nelucrată fiind estimată de oficialii MADR, pentru 2011, la mai puţin de un milion de hectare.