KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

OPINIE EXPERT SPANIA: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ NU SE RĂSPÂNDEȘTE AȘA UȘOR CA PESTA CLASICĂ!

Publicat: 02 octombrie 2018 - 10:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VACCINUL ÎMPOTRIVA PPA VA FI OBȚINUT CURÂND! 40 de ani a luptat Spania cu pedeapsa numită pesta porcină africană (PPA). Acum, industria de creștere a porcului este una dintre cele mai dezvoltate, spune un cercetător spaniol. Dr. Fernando Rodriguez susține că pesta porcină africană nu este atât de contagioasă și nu se răspândește atât de ușor, cum se întâmplă în cazul pestei porcine clasice. Nu este nici atât de contagioasă! Ce spune acest expert despre modul de apariție și răspândire și când va exista un vaccin, a fost preluat de AGROINFO din publicația Pig Progress.

Spania a luptat puternic în 1980 și 1990 pentru a eradica pesta porcină africană, însă a avut mereu o parte a cercetării focusată pe acest virus. PPA ffind din nou in top, e momentul să-l ascultăm pe dr. Fernando Rodriguez.

Acum câteva săptămâni am primit vestea proastă despre primul caz declarat de PPA în sudul Belgiei. Virusul a fost depistat la doi porci mistreti.

În absența altor date, totul este doar o speculație. O explicație plauzibilă a originii infecției ar putea fi infectarea directă cu produse contaminate provenite din zone infectate. Orice altă explicatie ar putea genera întrebări neplăcute.opinie-expert_b

Toți cei peste 40 de ani au amintiri mai mult sau mai puțin vii despre ceea ce a însemnat flagelul PPA pentru țara noastră, Spania. 

A fost o boală pe care am fost capabili să o controlăm dupa 40 de ani de luptă epuizantă, lăsând în urmă un preț pe care nu ni-l putem permite nici astăzi.

Doar după 10 ani după ce a fost eradicată din Europa continentală, PPA a reintrat în Europa prin Georgia și de atunci nu am reușit să-i oprim evoluția. Astăzi ne aflăm in fața unei panorame triste: PPA este endemică în Europa de Est și a fost deja diagnosticată în 9 țări din UE, recent și în China, unde virusul se extinde intr-un ritm amețitor, amenințînd prima industrie din lume a creșterii porcului.

Între timp, PPA se întinde pe scara largă în Africa subsahariană, fără să-i acorde cineva atenție și să prevină industria creșterii porcului. Deși este adevărat că amenințarea cu PPA este mai aproape geografic ca niciodată, nu toate veștile sunt rele. Sectorul creșterii porcilor din Spania a evoluat exponențial în ultimele decenii, devenind unul dintre cele mai puternice și mai avansate din lume, iar astăzi, măsurile de biodecuritate implementate în ferme reprezintă cel mai bun aliat al nostru împotriva PPA.

Recent am avut privilegiul de a sta la o masa rotundă pe tema PPA cu Klaus Depner, în contextul simpozionului european cu privire la managementul sănătății porcine, organizat in Barcelona. Titlul discursului său:  “Este PPA o boală cauzată de om?”, rezumînd concluziile foarte bine.

Contrar credinței/cunoașterii generale, pesta porcină africană (PPA) nu este mereu o boală extrem de contagioasă, în special prin comparație cu pesta porcina clasică sau febra aftoasă, ale căror virusuri se transmit mult mai ușor. Pentru a se putea transmite, PPA necesită contact direct. Transmiterea prin aer, de exemplu, este mai puțin eficientă comparativ cu celelalte două virusuri.

Așa că, cel mai bun lucru pe care-l putem face astăzi este să ne asigurăm că animalele nu intră în contact cu materiale posibil contaminate. Conceptul de biosecuritate, care uneori nu a fost luat în serios, este mai necesar ca niciodată. Dacă trebuie să vă schimbați hainele de 17 ori și sa folosiți 80 perechi de mănuși pe zi, nu ezitați sa o faceți, iar dacă aveți întrebări, mergeți la autoritățile competente. Noi putem contribui mereu și să vă sfătuim cu tot ceea ce ține de competența noastră.

Toate evolutiile recente în PPA, inclusiv hărți interactive ale focarelor, pot fi găsite pe o pagină specială PPA. În cele din urmă, un pic de speranță. Este adevărat că astăzi nu există vaccin, dar dacă vă spune cineva că este imposibil să-l obtineti, nu-l credeți. Este posibil și sperăm destul de curând.

Ceea ce vă cer este ca întotdeauna să ne amintim că nu există vaccin (nu vorbesc doar despre PPA) fără investigatțe și că nu există nicio dezvoltare ce poate fi făcută în două zile. Haideți să ne alăturăm eforturilor noastre, astfel încât, în viitor, fraza “să previi înseamnă să vindeci” să devină realitate.

Vizualizat: 5992 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

04 august 2021 - 16:09

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Interne, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu structurile lor teritoriale, în România au fost recenzate circa 3.226.000 de exploatații agricole, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

04 august 2021 - 09:26

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova. Din 2018, el ocupă funcția de director al „VEREIN Donau Soja” în Moldova și este responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova.

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

04 august 2021 - 08:08

Fermele de creștere a animalelor primesc, în ultima perioadă, tot mai multe lovituri. Viitorul se arată întunecat, multe dintre aceste ferme vor dispărea. Luate pe rând, ferme de porci, de vaci sau de oi, observăm că nicăieri nu se întrevăd speranțe de mai bine, pentru niciunul dintre sectoare ajutoarele nu sunt suficiente, iar la acestea se adaugă tot felul de presiuni care se fac pentru renunțarea la consumul de carne din diferite motive și angrenate de diverse interese economice.

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

04 august 2021 - 06:45

Ultima săptămână pentru a cere ajutorul Covid pentru minim 3 bovine! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale că până la data de 9 august 2021 primește cererile de solicitare a ajutorului Covid bovine pentru acest an. Agroinfo vă pune la dispoziție condițiile pentru obținerea acestui ajutor, transmise nouă de către APIA.

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

03 august 2021 - 15:14

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

03 august 2021 - 11:46

Noi terenuri incluse la plata subvenției APIA pe hectar! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi, 3 august 2021, cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru identificarea terenurilor degradate care ar putea fi împădurite și pentru care APIA va plăti subvenții pe suprafață.

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

03 august 2021 - 07:54

Preț uriaș plătit anul acesta pentru un hectar de teren agricol, 116.473 euro pe hectar! Terenul se află în extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum.

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

03 august 2021 - 07:19

„Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene potrivit cărora campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

Ministrul Oros: Pentru prima dată, fermierii beneficiază de aceste noi ajutoare!

03 august 2021 - 06:54

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat luni, 2 august 2021, că fermierii români beneficiază de noi ajutoare europene. Este pentru prima dată când în Programul Național de Dezvoltare Rurală au fost introduse ajutoare exclusiv pentru legumicultură.

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

Secretar de stat MADR, anunț pentru fermele mici!

03 august 2021 - 06:36

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Adrian Kis a ales tractorul Zetor Proxima CL110 pentru ferma horticolă

Adrian Kis a ales tractorul Zetor Proxima CL110 pentru ferma horticolă

Adrian Kis a reuşit să îşi materializeze pasiunea pentru horticultură, în special pomicultură, prin implementarea unui proiect cu fonduri europene în valoare de 960.000 de euro.
În cadrul proiectului urmează să fie achiziționate de la Zetor un tractor Proxima CL110 (106CP), o tocătoare, freze cu palpator, remorci, un atomizor şi alte echipamente şi accesorii necesare în ferma pomicolă.
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Cadou...

Cadou...
De sărbători, o familie a găsit în cutia poştală două bilete la un concert şi un bileţel pe care scria “Ghici de la cine?”. Detalii