Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OPINIE EXPERT SPANIA: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ NU SE RĂSPÂNDEȘTE AȘA UȘOR CA PESTA CLASICĂ!

Publicat: 02 octombrie 2018 - 10:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VACCINUL ÎMPOTRIVA PPA VA FI OBȚINUT CURÂND! 40 de ani a luptat Spania cu pedeapsa numită pesta porcină africană (PPA). Acum, industria de creștere a porcului este una dintre cele mai dezvoltate, spune un cercetător spaniol. Dr. Fernando Rodriguez susține că pesta porcină africană nu este atât de contagioasă și nu se răspândește atât de ușor, cum se întâmplă în cazul pestei porcine clasice. Nu este nici atât de contagioasă! Ce spune acest expert despre modul de apariție și răspândire și când va exista un vaccin, a fost preluat de AGROINFO din publicația Pig Progress.

Spania a luptat puternic în 1980 și 1990 pentru a eradica pesta porcină africană, însă a avut mereu o parte a cercetării focusată pe acest virus. PPA ffind din nou in top, e momentul să-l ascultăm pe dr. Fernando Rodriguez.

Acum câteva săptămâni am primit vestea proastă despre primul caz declarat de PPA în sudul Belgiei. Virusul a fost depistat la doi porci mistreti.

În absența altor date, totul este doar o speculație. O explicație plauzibilă a originii infecției ar putea fi infectarea directă cu produse contaminate provenite din zone infectate. Orice altă explicatie ar putea genera întrebări neplăcute.opinie-expert_b

Toți cei peste 40 de ani au amintiri mai mult sau mai puțin vii despre ceea ce a însemnat flagelul PPA pentru țara noastră, Spania. 

A fost o boală pe care am fost capabili să o controlăm dupa 40 de ani de luptă epuizantă, lăsând în urmă un preț pe care nu ni-l putem permite nici astăzi.

Doar după 10 ani după ce a fost eradicată din Europa continentală, PPA a reintrat în Europa prin Georgia și de atunci nu am reușit să-i oprim evoluția. Astăzi ne aflăm in fața unei panorame triste: PPA este endemică în Europa de Est și a fost deja diagnosticată în 9 țări din UE, recent și în China, unde virusul se extinde intr-un ritm amețitor, amenințînd prima industrie din lume a creșterii porcului.

Între timp, PPA se întinde pe scara largă în Africa subsahariană, fără să-i acorde cineva atenție și să prevină industria creșterii porcului. Deși este adevărat că amenințarea cu PPA este mai aproape geografic ca niciodată, nu toate veștile sunt rele. Sectorul creșterii porcilor din Spania a evoluat exponențial în ultimele decenii, devenind unul dintre cele mai puternice și mai avansate din lume, iar astăzi, măsurile de biodecuritate implementate în ferme reprezintă cel mai bun aliat al nostru împotriva PPA.

Recent am avut privilegiul de a sta la o masa rotundă pe tema PPA cu Klaus Depner, în contextul simpozionului european cu privire la managementul sănătății porcine, organizat in Barcelona. Titlul discursului său:  “Este PPA o boală cauzată de om?”, rezumînd concluziile foarte bine.

Contrar credinței/cunoașterii generale, pesta porcină africană (PPA) nu este mereu o boală extrem de contagioasă, în special prin comparație cu pesta porcina clasică sau febra aftoasă, ale căror virusuri se transmit mult mai ușor. Pentru a se putea transmite, PPA necesită contact direct. Transmiterea prin aer, de exemplu, este mai puțin eficientă comparativ cu celelalte două virusuri.

Așa că, cel mai bun lucru pe care-l putem face astăzi este să ne asigurăm că animalele nu intră în contact cu materiale posibil contaminate. Conceptul de biosecuritate, care uneori nu a fost luat în serios, este mai necesar ca niciodată. Dacă trebuie să vă schimbați hainele de 17 ori și sa folosiți 80 perechi de mănuși pe zi, nu ezitați sa o faceți, iar dacă aveți întrebări, mergeți la autoritățile competente. Noi putem contribui mereu și să vă sfătuim cu tot ceea ce ține de competența noastră.

Toate evolutiile recente în PPA, inclusiv hărți interactive ale focarelor, pot fi găsite pe o pagină specială PPA. În cele din urmă, un pic de speranță. Este adevărat că astăzi nu există vaccin, dar dacă vă spune cineva că este imposibil să-l obtineti, nu-l credeți. Este posibil și sperăm destul de curând.

Ceea ce vă cer este ca întotdeauna să ne amintim că nu există vaccin (nu vorbesc doar despre PPA) fără investigatțe și că nu există nicio dezvoltare ce poate fi făcută în două zile. Haideți să ne alăturăm eforturilor noastre, astfel încât, în viitor, fraza “să previi înseamnă să vindeci” să devină realitate.

Vizualizat: 5770 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

30 noiembrie 2020 - 10:54

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că din această săptămână, din data de 2 decembrie 2020, începe autorizarea la plata finală a fermierilor care au solicitat subvențiile agricole pentru anul 2020.

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

30 noiembrie 2020 - 10:25

TERMEN LIMITĂ 7 DECEMBRIE 2020! Kaufland România își oferă spațiul din magazine pentru a găzdui producătorii locali mici de legume fructe care întâmpină dificultăți în comercializarea mărfii în această perioadă. Mai mult, Kaufland va face plățile către acești mici fermieri în termen de 3 zile, nu 7 zile cum era până acum. Termenul limită pentru micii fermieri români care vor să se înscrie la Kaufland este 7 decembrie 2020.

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

30 noiembrie 2020 - 10:08

COMUNICAT. Iubitorii de lactate românești, realizate din lapte integral, neomogenizat și pasteurizat la temperatură joasă, vor găsi la rafturile marilor rețele de retail din România, produsele Artesana cu noile etichete. Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Produsele Artesana se găsesc în peste 700 de magazine în toată țara.

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

30 noiembrie 2020 - 09:48

TINERI FERMIERI. Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food și implementat de Impact Hub Bucharest, și-a desemnat cele 2 câștigătoare care au primit finanțare totală de 15.000 de euro. Cea mai mare sumă, 10.000 de euro, a fost câștigată de  Cosmina Dinu, care este o tânără și frumoasă fermieriță și a pus pe picioare Ferma de păsări pășunate.

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

#AgrolinTCI #CalinTomescu #productieorz #orz2020 #campanie2020

Anul acesta, deşi a fost secetă, Călin Tomescu a obţinut cea mai bună producţie la cultura de orz de toamnă: a recoltat peste 8.000 kg/ha. Orzul l-a semănat în 10 octombrie, când era deficit mare de apă. Pe 16 ha - Jup, de la Caussade, iar pe alte 6 ha - orz bază de la Gherla.

Cultura premergătoare a fost grâu, ceea ce „nu e foarte indicat”, recunoaşte tânărul fermier, dar spune că „dacă orzul merge pentru furajare, nu este o problemă foarte mare”.

Seceta de anul acesta l-a determinat să se gândească serios ca de anul viitor să aplice îngrăşăminte lichide, care au o absorbţie mai bună în sol.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii