Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

OPINIE EXPERT SPANIA: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ NU SE RĂSPÂNDEȘTE AȘA UȘOR CA PESTA CLASICĂ!

Publicat: 02 octombrie 2018 - 10:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VACCINUL ÎMPOTRIVA PPA VA FI OBȚINUT CURÂND! 40 de ani a luptat Spania cu pedeapsa numită pesta porcină africană (PPA). Acum, industria de creștere a porcului este una dintre cele mai dezvoltate, spune un cercetător spaniol. Dr. Fernando Rodriguez susține că pesta porcină africană nu este atât de contagioasă și nu se răspândește atât de ușor, cum se întâmplă în cazul pestei porcine clasice. Nu este nici atât de contagioasă! Ce spune acest expert despre modul de apariție și răspândire și când va exista un vaccin, a fost preluat de AGROINFO din publicația Pig Progress.

Spania a luptat puternic în 1980 și 1990 pentru a eradica pesta porcină africană, însă a avut mereu o parte a cercetării focusată pe acest virus. PPA ffind din nou in top, e momentul să-l ascultăm pe dr. Fernando Rodriguez.

Acum câteva săptămâni am primit vestea proastă despre primul caz declarat de PPA în sudul Belgiei. Virusul a fost depistat la doi porci mistreti.

În absența altor date, totul este doar o speculație. O explicație plauzibilă a originii infecției ar putea fi infectarea directă cu produse contaminate provenite din zone infectate. Orice altă explicatie ar putea genera întrebări neplăcute.opinie-expert_b

Toți cei peste 40 de ani au amintiri mai mult sau mai puțin vii despre ceea ce a însemnat flagelul PPA pentru țara noastră, Spania. 

A fost o boală pe care am fost capabili să o controlăm dupa 40 de ani de luptă epuizantă, lăsând în urmă un preț pe care nu ni-l putem permite nici astăzi.

Doar după 10 ani după ce a fost eradicată din Europa continentală, PPA a reintrat în Europa prin Georgia și de atunci nu am reușit să-i oprim evoluția. Astăzi ne aflăm in fața unei panorame triste: PPA este endemică în Europa de Est și a fost deja diagnosticată în 9 țări din UE, recent și în China, unde virusul se extinde intr-un ritm amețitor, amenințînd prima industrie din lume a creșterii porcului.

Între timp, PPA se întinde pe scara largă în Africa subsahariană, fără să-i acorde cineva atenție și să prevină industria creșterii porcului. Deși este adevărat că amenințarea cu PPA este mai aproape geografic ca niciodată, nu toate veștile sunt rele. Sectorul creșterii porcilor din Spania a evoluat exponențial în ultimele decenii, devenind unul dintre cele mai puternice și mai avansate din lume, iar astăzi, măsurile de biodecuritate implementate în ferme reprezintă cel mai bun aliat al nostru împotriva PPA.

Recent am avut privilegiul de a sta la o masa rotundă pe tema PPA cu Klaus Depner, în contextul simpozionului european cu privire la managementul sănătății porcine, organizat in Barcelona. Titlul discursului său:  “Este PPA o boală cauzată de om?”, rezumînd concluziile foarte bine.

Contrar credinței/cunoașterii generale, pesta porcină africană (PPA) nu este mereu o boală extrem de contagioasă, în special prin comparație cu pesta porcina clasică sau febra aftoasă, ale căror virusuri se transmit mult mai ușor. Pentru a se putea transmite, PPA necesită contact direct. Transmiterea prin aer, de exemplu, este mai puțin eficientă comparativ cu celelalte două virusuri.

Așa că, cel mai bun lucru pe care-l putem face astăzi este să ne asigurăm că animalele nu intră în contact cu materiale posibil contaminate. Conceptul de biosecuritate, care uneori nu a fost luat în serios, este mai necesar ca niciodată. Dacă trebuie să vă schimbați hainele de 17 ori și sa folosiți 80 perechi de mănuși pe zi, nu ezitați sa o faceți, iar dacă aveți întrebări, mergeți la autoritățile competente. Noi putem contribui mereu și să vă sfătuim cu tot ceea ce ține de competența noastră.

Toate evolutiile recente în PPA, inclusiv hărți interactive ale focarelor, pot fi găsite pe o pagină specială PPA. În cele din urmă, un pic de speranță. Este adevărat că astăzi nu există vaccin, dar dacă vă spune cineva că este imposibil să-l obtineti, nu-l credeți. Este posibil și sperăm destul de curând.

Ceea ce vă cer este ca întotdeauna să ne amintim că nu există vaccin (nu vorbesc doar despre PPA) fără investigatțe și că nu există nicio dezvoltare ce poate fi făcută în două zile. Haideți să ne alăturăm eforturilor noastre, astfel încât, în viitor, fraza “să previi înseamnă să vindeci” să devină realitate.

Vizualizat: 5899 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Legumicultorul Ionel Ivasiuc are disciplina militarului, căci aceasta i-a fost prima ocupaţie, dar şi imaginaţia cuiva care a vrut să pornească spre o profesie ce îi dădea libertatea de mişcare şi de gândire. Acesta poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi! Vezi cum!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii