Liceele agricole din România vor beneficia de asistenţă din partea unor instituţii de învăţământ din Olanda, unul dintre liderii mondiali în agricultură. în acelaşi timp, ţara noastră şi Regatul ţărilor de Jos vor avea proiecte comune şi schimburi de experienţă în vederea agriculturii circulare – un model de agricultură sustenabilă, în care nimic nu se pierde, ci totul se transformă, resursele fiind folosite eficient şi judicios.
Pe 31 octombrie, începând cu ora 13:00, în cadrul Târgului Internaţional Indagra, cele două state vor lansa un parteneriat pe cinci ani în domeniul educaţiei agricole şi vor face public planul de acţiuni. Premergător acestui eveniment, în perioada 3 - 6 septembrie 2019, o delegaţie de reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ româneşti, ai Ministerului Agriculturii şi Ministerului Educaţiei a vizitat Olanda pentru a face cunoştinţă cu sistemul local de educaţie agricolă.
Scopul misiunii a fost prezentarea modului în care acest sistem, alături de comunitatea de business din industrie şi de guvern, contribuie la profesionalismul sectorului agro-alimentar olandez. În timpul vizitei, accentul a fost pus pe pregatirea practică a elevilor şi colaborarea dintre sistemul public de învăţământ cu sectorul privat – elemente mai puţin dezvoltate în educaţia românească şi care duc, uneori, la o discrepanţă între pregătirea absolvenţilor. În cadrul viitorului parteneriat, liceele din România vor avea şansa să se inspire din modelele de succes şi din bunele practici ale învăţământului olandez.
O altă provocare cu care se confruntă ţara noastră este îmbătrânirea şi scăderea populaţiei din mediul rural. Aceeaşi situaţie este întâlnită, într-o mai mică măsură, şi în unele zone din Olanda. Cele două ţări şi-au propus ca, împreună, să găsească soluţii pentru această problemă comună, astfel încât mediul rural să devină mai atractiv, atât pentru investitori, cât şi pentru tineri. Migraţia acestora din urmă de la sate către oraşe poate fi combătută prin politici şi strategii care să le ofere perspectiva unei cariere de succes şi a unei vieţi mai bune, în localităţile natale.
Pe lângă educaţie, un alt domeniu în care România şi Olanda vor colabora este agricultura circulară. Autorităţile din Regat şi-au propus că până în 2030, să fie primii care să ajungă la un sector agricol 100% circular, bazat pe principiul “să producem mai mult, cu mai puţin”. În cadrul evenimentului din 31 octombrie, de la Indagra, ambasada Olandei la Bucureşti lansează studenţilor români “provocarea agriculturii circulare” – un concurs de idei pentru proiecte de economie circulară în domeniul agro-alimentar. În următoarele patru luni, studenţii universităţilor agricole din ţara noastră pot depune proiectele, acestea urmând a fi evaluate de un juriu profesionist, iar în prima jumătate a anului 2020, câştigătorul concursului va fi încurajat să îşi pună în aplicare ideea.