PĂȘUNEA, MARELE NECAZ AL CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! Aproape că nu există loc din România unde să nu fie necazuri la împărțirea pășunilor. În Orăștie, județul Hunedoara, așa de bine s-a împărțit pășunea încât un oier cu o turmă de peste 1.000 de ovine trebuie să-și înghesuie animalele pe 78 de hectare, iar altul cu o turmă de 200 de oi stă pe 100 de hectare.
Crescătorul de ovine Romi Mariș spune că are animale cât toată Orăștia la un loc. 1.022 de oi și 70 de vaci. Din 1990, ciobanul le-a păscut pe pășunile din Munții Orăștiei. Lucrurile s-au schimbat însă. Și nu în bine pentru oier. Pășunile au fost scoase la licitație în 2015.
Pe vremea aceea, oierul era membru în Asociația Zonală a Crescătorilor de Animale AGROZOO, iar la licitație, în numele crescătorilor, s-a prezentat asociația. A luat pășuni pentru toți crescătorii membri și lucrurile au mers bine până-n 2015 când asociația s-a desființat. Pășunile câștigate de la primărie au fost împărțite crescătorilor din asociație, printr-o licitație organizată de primărie, iar în momentul împărțirii, Romi Mariș a ajuns cu turma lui de o mie de oi și cu cele 70 de vaci pe o pășune de 78 de hectare în timp ce fostul președinte al asociației, Dan Pascu, la o turmă de 200 de oi, a obținut 100 de hectare de pășune.
Când a fost licitația, fiecare a trebuit să vină cu numărul de animale pe care le are. Și el (Romi Mariș n.r.) când a venit atunci, a licitat cu un număr mai mic de animale. Au fost 4 crescători care au avut mai multe animale și s-au făcut 4 pachete, parcele. Și fiecare a licitat. El nu putea să liciteze pentru toată pășunea orașului care e în jur de 300 de hectare. Este multă pășune împădurită, însă. El a vrut să ia și la munte și i-am spus că nu e nicio problemă, că iau eu pășunea de aici.
El nu avea unde să iasă cu oile și atunci a luat pășunea de aici, cele 78 de hectare, ținând cont că perioada de pășunat la munte e din mai până-n septembrie. Eu stau acum cu animale pe altă pășune pentru că el e pe pășunea mea de la munte. Și e din 10 aprilie acolo. Eu am 101 hectare de pășune și am 26 de vaci și 200 de oi. Dar sunt împădurite 20 de hectare, deci am doar 80 de hectare pe care pot pășuna animalele și perioada de pășunat e mai scurtă. Nu se poate așa să vrea el toată pășunea! El are vreo 60 de amenzi și de la Orăștie și de la comuna Beriu. El intră pe pășunile noastre și iarna pentru că el nu are teren. Lucrează în arendă doar vreo 6 hectare și nu are cum să facă atâta fân pentru oi, a declarat Dan Pascu, pentru AGROINFO.
Cum spune oierul că s-a întâmplat toată tevatura cu licitația?
În data de 16.05.2015 ne-a chemat domnul Pascu Dan și ne-a zis că trebuie să împartă pășunea la fiecare în parte pe acte, dar o folosim tot așa cum am folosit-o până atunci. A zis către mine și către ceilalți chiriași de pășuni să mergem la Primărie pentru a trece pășunea pe noi. Ne-a învățat să nu ridicăm prețurile la licitație pe hectar, să lăsăm așa cum a stabilit el cu cei de la Primărie. Atunci domnul secretar de la primărie a pus din oficiu 5 lei la hectar și mi-a zis că pășunea din munții orașului o închiriază pe el, dar eu mă duc cu animalele acolo deoarece eu am fost în ea din 1990, dar el nu merge că nu a fost niciodată. M-a lăsat în munți cu oile și vacile în anul 2015 și 2016, iar în anul 2017 mi-a zis să nu mai duc oile în munți, numai vacile, că vrea să ducă și el niște oi, așa că am făcut cum mi-a zis, dar în anul 2019 mi-a cerut să nu mai duc nimic că este al lui, povestește ciobanul (în foto).
Cu toate acestea, ciobanul a continuat să-și ducă acolo oile și vacile pentru că, spune el, pășunile din munți sunt mai mereu pustii. Nu e picior de animal. A mers cumva până acum, în mai, când Primăria Orăștie l-a somat să se limiteze la cele 78 de hectare care i-au fost închiriate, altfel îi reziliază contractul.
Vă atragem atenția că pășunatul animalelor pe alte suprafețe de pajiști decât cele deținute de dumneavoastră în chirie sau proprietate constituie contravenție, se sancționează cu amenda și atrage încetarea contractului de închiriere încheiat cu municipiul Orăștie pentru nerespectarea obligațiilor contractuale, îl amenință primăria Orăștie.
Ciobanul Romi Mariș nu vrea să cedeze, el spune că nu părăsește munții. CITEȘTE ȘI: OIER DISPERAT: DONEZ OILE STATULUI ROMÂN! SUNT AMENINȚAT SĂ PĂRĂSESC CU ANIMALELE PĂȘUNEA DIN MUNȚI!
A făcut cereri peste cereri la primărie și dacă a văzut că nu se întâmplă nimic, a trecut la Prefectură, iar de la Prefectură vrea să ajungă în audiență la ministrul agriculturii, la Guvern, la Președinte, etc.
Rog ca Prefectura să mă ajute să ajung în audiență la domnul ministru al agriculturii deoarece nu am ce să fac cu aceste animale în 70 de hectare și o să ajungă prin oraș și o să moară de foame. Aș dori să le vând, dar târgurile sunt închise și nu am cui, spune ciobanul.
Datele sunt acestea: crescătorul de ovine are o fermă destul de mare, peste 1.000 de oi și 70 de vaci. Se presupune că ar trebui să fie sprijinit de autorități și nu împins să-și vândă animalele. Suprafața de 78 de hectare de pășune este insuficientă pentru numărul animalelor. La pășunile din munți, urcă și nu prea urcă alți fermieri cu animalele lor. Primăria Orăștie preferă să-l someze, să-l amenințe cu amenzi și rezilierea contractului în loc să găsească o rezolvare pentru acest caz.