Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OILE MELE O SĂ AJUNGĂ SĂ MOARĂ DE FOAME!

Publicat: 22 iunie 2019 - 21:50
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PĂȘUNEA, MARELE NECAZ AL CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! Aproape că nu există loc din România unde să nu fie necazuri la împărțirea pășunilor. În Orăștie, județul Hunedoara, așa de bine s-a împărțit pășunea încât un oier cu o turmă de peste 1.000 de ovine trebuie să-și înghesuie animalele pe 78 de hectare, iar altul cu o turmă de 200 de oi stă pe 100 de hectare.

Crescătorul de ovine Romi Mariș spune că are animale cât toată Orăștia la un loc. 1.022 de oi și 70 de vaci. Din 1990, ciobanul le-a păscut pe pășunile din Munții Orăștiei. Lucrurile s-au schimbat însă. Și nu în bine pentru oier. Pășunile au fost scoase la licitație în 2015. oi-maris_b

Pe vremea aceea, oierul era membru în Asociația Zonală a Crescătorilor de Animale AGROZOO, iar la licitație, în numele crescătorilor, s-a prezentat asociația. A luat pășuni pentru toți crescătorii membri și lucrurile au mers bine până-n 2015 când asociația s-a desființat. Pășunile câștigate de la primărie au fost împărțite crescătorilor din asociație, printr-o licitație organizată de primărie, iar în momentul împărțirii, Romi Mariș a ajuns cu turma lui de o mie de oi și cu cele 70 de vaci pe o pășune de 78 de hectare în timp ce fostul președinte al asociației, Dan Pascu, la o turmă de 200 de oi, a obținut 100 de hectare de pășune.

Când a fost licitația, fiecare a trebuit să vină cu numărul de animale pe care le are. Și el (Romi Mariș n.r.) când a venit atunci, a licitat cu un număr mai mic de animale. Au fost 4 crescători care au avut mai multe animale și s-au făcut 4 pachete, parcele. Și fiecare a licitat. El nu putea să liciteze pentru toată pășunea orașului care e în jur de 300 de hectare. Este multă pășune împădurită, însă. El a vrut să ia și la munte și i-am spus că nu e nicio problemă, că iau eu pășunea de aici.

El nu avea unde să iasă cu oile și atunci a luat pășunea de aici, cele 78 de hectare, ținând cont că perioada de pășunat la munte e din mai până-n septembrie. Eu stau acum cu animale pe altă pășune pentru că el e pe pășunea mea de la munte. Și e din 10 aprilie acolo. Eu am 101 hectare de pășune și am 26 de vaci și 200 de oi. Dar sunt împădurite 20 de hectare, deci am doar 80 de hectare pe care pot pășuna animalele și perioada de pășunat e mai scurtă. Nu se poate așa să vrea el toată pășunea! El are vreo 60 de amenzi și de la Orăștie și de la comuna Beriu. El intră pe pășunile noastre și iarna pentru că el nu are teren. Lucrează în arendă doar vreo 6 hectare și nu are cum să facă atâta fân pentru oi, a declarat Dan Pascu, pentru AGROINFO.

Cum spune oierul că s-a întâmplat toată tevatura cu licitația?

romi-maris_b

În data de 16.05.2015 ne-a chemat domnul Pascu Dan și ne-a zis că trebuie să împartă pășunea la fiecare în parte pe acte, dar o folosim tot așa cum am folosit-o până atunci. A zis către mine și către ceilalți chiriași de pășuni să mergem la Primărie pentru a trece pășunea pe noi. Ne-a învățat să nu ridicăm prețurile la licitație pe hectar, să lăsăm așa cum a stabilit el cu cei de la Primărie. Atunci domnul secretar de la primărie a pus din oficiu 5 lei la hectar și mi-a zis că pășunea din munții orașului o închiriază pe el, dar eu mă duc cu animalele acolo deoarece eu am fost în ea din 1990, dar el nu merge că nu a fost niciodată. M-a lăsat în munți cu oile și vacile în anul 2015 și 2016, iar în anul 2017 mi-a zis să nu mai duc oile în munți, numai vacile, că vrea să ducă și el niște oi, așa că am făcut cum mi-a zis, dar în anul 2019 mi-a cerut să nu mai duc nimic că este al lui, povestește ciobanul (în foto).

Cu toate acestea, ciobanul a continuat să-și ducă acolo oile și vacile pentru că, spune el, pășunile din munți sunt mai mereu pustii. Nu e picior de animal. A mers cumva până acum, în mai, când Primăria Orăștie l-a somat să se limiteze la cele 78 de hectare care i-au fost închiriate, altfel îi reziliază contractul.

Vă atragem atenția că pășunatul animalelor pe alte suprafețe de pajiști decât cele deținute de dumneavoastră în chirie sau proprietate constituie contravenție, se sancționează cu amenda și atrage încetarea contractului de închiriere încheiat cu municipiul Orăștie pentru nerespectarea obligațiilor contractuale, îl amenință primăria Orăștie.

Ciobanul Romi Mariș nu vrea să cedeze, el spune că nu părăsește munții. CITEȘTE ȘI: OIER DISPERAT: DONEZ OILE STATULUI ROMÂN! SUNT AMENINȚAT SĂ PĂRĂSESC CU ANIMALELE PĂȘUNEA DIN MUNȚI!

A făcut cereri peste cereri la primărie și dacă a văzut că nu se întâmplă nimic, a trecut la Prefectură, iar de la Prefectură vrea să ajungă în audiență la ministrul agriculturii, la Guvern, la Președinte, etc.

Rog ca Prefectura să mă ajute să ajung în audiență la domnul ministru al agriculturii deoarece nu am ce să fac cu aceste animale în 70 de hectare și o să ajungă prin oraș și o să moară de foame. Aș dori să le vând, dar târgurile sunt închise și nu am cui, spune ciobanul.

Datele sunt acestea: crescătorul de ovine are o fermă destul de mare, peste 1.000 de oi și 70 de vaci. Se presupune că ar trebui să fie sprijinit de autorități și nu împins să-și vândă animalele. Suprafața de 78 de hectare de pășune este insuficientă pentru numărul animalelor. La pășunile din munți, urcă și nu prea urcă alți fermieri cu animalele lor. Primăria Orăștie preferă să-l someze, să-l amenințe cu amenzi și rezilierea contractului în loc să găsească o rezolvare pentru acest caz.


Vizualizat: 4714 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

07 august 2020 - 18:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a modificat ordinul prin care fermierilor li se acordă despăgubiri pentru culturile agricole distruse de secetă. Pe lista culturilor agricole pentru care fermierii vor primi compensații au fost adăugate: lucerna, trifoiul, hameiul, plantațiile pomicole și viticole precum și culturile agricole de primăvară.

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

07 august 2020 - 17:48

COMUNICAT. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la faptul că astăzi, 07 august 2020, directorul general, Adrian Pintea, a primit la sediul instituției, vizita Excelenței sale, domnul Rahul SHRIVASTAVA, Ambasadorul Indiei în România, anunță un comunicat APIA transmis pentru AGROINFO.

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

06 august 2020 - 21:24

SCHIMBARE LA CONDUCEREA APC! Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, este de astăzi noul președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC).

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

06 august 2020 - 16:29

SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Programul Tomata a fost accesat anul acesta de circa 18.000 de cultivatori de roșii în spații protejate. Problema este că numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate în loc de 3.000 de euro, sumă la care se așteaptă ei.

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

06 august 2020 - 10:01

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara întregii țări.

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

06 august 2020 - 09:07

ORDINUL MINISTERULUI MUNCII! Fermierii care lucrează cu zilieri trebuie să știe că este în vigoare Ordinul MMPS 1140/2020, publicat pe 13 iulie 2020 în Monitorul Oficial. Pe 23 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial și Metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor. Fermierii sunt obligați să dețină și să completeze acest registru.

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

06 august 2020 - 08:11

INFORMAȚII APIA. Cum beneficiați de subvențiile agricole aferente acestui an dacă ați preluat o fermă după încheierea sesiunii de depunere a cererii unice de plată la APIA pentru campania 2020? AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie ca să nu pierdeți banii. Informațiile sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

06 august 2020 - 07:31

VERIFICĂRI APIA SUBVENȚII! Actele pe care trebuie să le dețină fiecare fermier verificat de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Vă punem la dispoziție documentele obligatoriu de prezentat inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vă verifică exploatațiile agricole pentru care ați solicitat subvenții în campania 2020.

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

05 august 2020 - 18:46

FOCARE DE RABIE LA VACI, CONFIRMATE! Focar de rabie la vaci confirmat în nordul Republicii Moldova, în municipiul Bălți și în raionul Florești, anunță Radio Chișinău. Pericolul este ca boala să fie adusă în România de animalele sălbatice. Boala este o amenințare mai ales pentru fermele de animale situate la granița cu Republica Moldova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Moldovan Costy
|
06. 23, 2019. Sunday 22:14
Domnule Pascu, referitor la ce ati spus dumneavoastra. Aveti mare dreptate, eu daca as fi in locul dumneavoastra sa am inchiriate 101ha dintre care folosibile doar 80ha, as da in judecata persoana care a detinut pasunea inainte. Si asta va sfatuiesc sa faceti, daca aveti dreptate veti castiga cu siguranta.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii