Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OILE MELE O SĂ AJUNGĂ SĂ MOARĂ DE FOAME!

Publicat: 22 iunie 2019 - 21:50
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PĂȘUNEA, MARELE NECAZ AL CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! Aproape că nu există loc din România unde să nu fie necazuri la împărțirea pășunilor. În Orăștie, județul Hunedoara, așa de bine s-a împărțit pășunea încât un oier cu o turmă de peste 1.000 de ovine trebuie să-și înghesuie animalele pe 78 de hectare, iar altul cu o turmă de 200 de oi stă pe 100 de hectare.

Crescătorul de ovine Romi Mariș spune că are animale cât toată Orăștia la un loc. 1.022 de oi și 70 de vaci. Din 1990, ciobanul le-a păscut pe pășunile din Munții Orăștiei. Lucrurile s-au schimbat însă. Și nu în bine pentru oier. Pășunile au fost scoase la licitație în 2015. oi-maris_b

Pe vremea aceea, oierul era membru în Asociația Zonală a Crescătorilor de Animale AGROZOO, iar la licitație, în numele crescătorilor, s-a prezentat asociația. A luat pășuni pentru toți crescătorii membri și lucrurile au mers bine până-n 2015 când asociația s-a desființat. Pășunile câștigate de la primărie au fost împărțite crescătorilor din asociație, printr-o licitație organizată de primărie, iar în momentul împărțirii, Romi Mariș a ajuns cu turma lui de o mie de oi și cu cele 70 de vaci pe o pășune de 78 de hectare în timp ce fostul președinte al asociației, Dan Pascu, la o turmă de 200 de oi, a obținut 100 de hectare de pășune.

Când a fost licitația, fiecare a trebuit să vină cu numărul de animale pe care le are. Și el (Romi Mariș n.r.) când a venit atunci, a licitat cu un număr mai mic de animale. Au fost 4 crescători care au avut mai multe animale și s-au făcut 4 pachete, parcele. Și fiecare a licitat. El nu putea să liciteze pentru toată pășunea orașului care e în jur de 300 de hectare. Este multă pășune împădurită, însă. El a vrut să ia și la munte și i-am spus că nu e nicio problemă, că iau eu pășunea de aici.

El nu avea unde să iasă cu oile și atunci a luat pășunea de aici, cele 78 de hectare, ținând cont că perioada de pășunat la munte e din mai până-n septembrie. Eu stau acum cu animale pe altă pășune pentru că el e pe pășunea mea de la munte. Și e din 10 aprilie acolo. Eu am 101 hectare de pășune și am 26 de vaci și 200 de oi. Dar sunt împădurite 20 de hectare, deci am doar 80 de hectare pe care pot pășuna animalele și perioada de pășunat e mai scurtă. Nu se poate așa să vrea el toată pășunea! El are vreo 60 de amenzi și de la Orăștie și de la comuna Beriu. El intră pe pășunile noastre și iarna pentru că el nu are teren. Lucrează în arendă doar vreo 6 hectare și nu are cum să facă atâta fân pentru oi, a declarat Dan Pascu, pentru AGROINFO.

Cum spune oierul că s-a întâmplat toată tevatura cu licitația?

romi-maris_b

În data de 16.05.2015 ne-a chemat domnul Pascu Dan și ne-a zis că trebuie să împartă pășunea la fiecare în parte pe acte, dar o folosim tot așa cum am folosit-o până atunci. A zis către mine și către ceilalți chiriași de pășuni să mergem la Primărie pentru a trece pășunea pe noi. Ne-a învățat să nu ridicăm prețurile la licitație pe hectar, să lăsăm așa cum a stabilit el cu cei de la Primărie. Atunci domnul secretar de la primărie a pus din oficiu 5 lei la hectar și mi-a zis că pășunea din munții orașului o închiriază pe el, dar eu mă duc cu animalele acolo deoarece eu am fost în ea din 1990, dar el nu merge că nu a fost niciodată. M-a lăsat în munți cu oile și vacile în anul 2015 și 2016, iar în anul 2017 mi-a zis să nu mai duc oile în munți, numai vacile, că vrea să ducă și el niște oi, așa că am făcut cum mi-a zis, dar în anul 2019 mi-a cerut să nu mai duc nimic că este al lui, povestește ciobanul (în foto).

Cu toate acestea, ciobanul a continuat să-și ducă acolo oile și vacile pentru că, spune el, pășunile din munți sunt mai mereu pustii. Nu e picior de animal. A mers cumva până acum, în mai, când Primăria Orăștie l-a somat să se limiteze la cele 78 de hectare care i-au fost închiriate, altfel îi reziliază contractul.

Vă atragem atenția că pășunatul animalelor pe alte suprafețe de pajiști decât cele deținute de dumneavoastră în chirie sau proprietate constituie contravenție, se sancționează cu amenda și atrage încetarea contractului de închiriere încheiat cu municipiul Orăștie pentru nerespectarea obligațiilor contractuale, îl amenință primăria Orăștie.

Ciobanul Romi Mariș nu vrea să cedeze, el spune că nu părăsește munții. CITEȘTE ȘI: OIER DISPERAT: DONEZ OILE STATULUI ROMÂN! SUNT AMENINȚAT SĂ PĂRĂSESC CU ANIMALELE PĂȘUNEA DIN MUNȚI!

A făcut cereri peste cereri la primărie și dacă a văzut că nu se întâmplă nimic, a trecut la Prefectură, iar de la Prefectură vrea să ajungă în audiență la ministrul agriculturii, la Guvern, la Președinte, etc.

Rog ca Prefectura să mă ajute să ajung în audiență la domnul ministru al agriculturii deoarece nu am ce să fac cu aceste animale în 70 de hectare și o să ajungă prin oraș și o să moară de foame. Aș dori să le vând, dar târgurile sunt închise și nu am cui, spune ciobanul.

Datele sunt acestea: crescătorul de ovine are o fermă destul de mare, peste 1.000 de oi și 70 de vaci. Se presupune că ar trebui să fie sprijinit de autorități și nu împins să-și vândă animalele. Suprafața de 78 de hectare de pășune este insuficientă pentru numărul animalelor. La pășunile din munți, urcă și nu prea urcă alți fermieri cu animalele lor. Primăria Orăștie preferă să-l someze, să-l amenințe cu amenzi și rezilierea contractului în loc să găsească o rezolvare pentru acest caz.


Vizualizat: 4839 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

27 noiembrie 2020 - 10:44

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermierii români vor beneficia, în fiecare an, timp de 7 ani, de 100 de milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Potrivit șefului MADR, va fi o nouă măsură de finanțare a agricultorilor români, lansată în premieră pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

27 noiembrie 2020 - 08:15

OFICIAL BRUXELLES. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o schemă de ajutor pentru România în valoare de 216 milioane de euro. Ajutorul va fi acordat sub forma unor subvenții directe care nu pot depăși 100.000 de euro/fermă pentru producția primară de produse agricole și 120.000 de euro/întreprindere în sectorul pescuitului și acvaculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Moldovan Costy
|
06. 23, 2019. Sunday 22:14
Domnule Pascu, referitor la ce ati spus dumneavoastra. Aveti mare dreptate, eu daca as fi in locul dumneavoastra sa am inchiriate 101ha dintre care folosibile doar 80ha, as da in judecata persoana care a detinut pasunea inainte. Si asta va sfatuiesc sa faceti, daca aveti dreptate veti castiga cu siguranta.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș. "

Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Şah

Şah
Doi vechi amici stau de vorbă: Detalii