Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OIER DISPERAT: DONEZ OILE STATULUI ROMÂN! SUNT AMENINȚAT SĂ PĂRĂSESC CU ANIMALELE PĂȘUNEA DIN MUNȚI!

Publicat: 16 iunie 2019 - 22:04
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AMENINȚAT SĂ PĂRĂSEASCĂ URGENT MUNȚII! Mă duc cu oile pe pășunile din munte unde nu merge nimeni și acolo le pășunez. De ce să stea munții goi?! M-au amenințat cei de la primărie să părăsesc până luni munții. Că altfel îmi iau înapoi pășunea pe care mi-au dat-o. Dar unde să-mi pășunez oile?! Primăria mi-a atribuit doar 78 de hectare de pășune! Și eu am peste 1.000 de oi și 70 de vaci.

AGROINFO a primit mesajul urgent al crescătorului de ovine Romică Mariș din Orăștie, județul Hunedoara. Pentru că situația este disperată și oierul a fost amenințat să părăsească până luni pășunea din munți, cu oile și vacile, altfel i se iau și cele 78 de hectare  de pășune, primite prin atribuire directă, vom publica necazul oierului și vom reveni asupra subiectului când vom găsi pe cineva din Primăria Orăștie.

Crescătorul de ovine din Orăștie a depus vraf de plângeri peste tot. De la Prefectură la Primărie, vrea să meargă acum în audiență la ministrul agriculturii, Petre Daea, și marți va depune plângere până și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Romică Mariș spune că nu este lăsat să meargă cu animalele pe pășunile din munți, de la mare altitudine, unde, oricum, nu vrea să-și ducă animalele niciun crescător din zonă. Fermierul e atât de disperat încât spune că donează toate cele peste 1.000 de ovine statului român că s-a săturat de chin.  

oi-maris_b

Am probleme mari aici cu pășunea, vă spun drept. Am 1.022 de oi și 70 de vaci și Primăria Orăștie mi-a dat numa' 78 de hectare de pășune. Am făcut scrisori la primar, la prefect. Nu mi se răspunde la scrisori. Am fost în audiență în data de 5 iunie la domnul prefect la județul Hunedoara, la Deva, și am cerut să mă ajute să merg în audiență la domnul ministru. Eu nu pot să țin 15 oi și o vacă la un hectar, spune necăjit crescătorul de ovine.

Alți crescători de animale din zonă ar fi primit pășune astfel încât s-a ajuns la situația neobișnuită și hilară de a asigura încărcătura cu o oaie la hectar.

Munții sunt goi acum. Și io cum să pășunez 1.022 de oi și 70 de vaci pe 78 de hectare?! Ce a fost la domnul Dan Petrescu, crescător de ovine de la Curtea de Argeș (oierul care a mers până la Bruxelles cu necazurile lui, președinte la Asociația Profesională a Ciobanilor n.r.), așa e și aici cu pășunea. Marți, că luni nu se lucrează, am înțeles că e liber, mai merg încă o dată la domnul prefect să depun iar în scris. Dar ăștia de la Primăria Orăștie mă amenință telefonic. Nu dau răspuns la scrisorile ce le-am depus, dar mi-au spus că dacă nu plec până luni, acum a doua zi de Rusalii, dacă nu plec cu vacile și oile din munți îmi ia și pășunea pe care o am aici.

Pășunea am avut-o tot aici în Orăștie încă de pe vremuri, dar acum am fost nevoit să iau fânațe de pe la oameni să mă descurc cum pot. Duc oile să le pășunez și  la Măgureni unde am un prieten care m-a lăsat pe pășunea lui. Dar nici aia nu e mare, 15-20 de hectare, și jumătate e împădurită. Mă descurc cu chiu cu vai. Dar nu-mi convine că munții rămân goi. Mi-am dus vacile la munte, să nu intre în culturile oamenilor, că e dezastru. Am zis că mai bine le duc la munte și dacă mănâncă ursul o vacă, două. Ca să nu aibă primăria reclamații pentru animalele mele. În trei ani de zile am două reclamații. Nu am multe. E floare ureche la efectivele astea.

vaci-pasune_b

Umblu de nebun cu animalele pe drumuri. Că nu am ce face. De vreo doi ani de zile așa m-am chinuit și acum mi-am pus ambiția să nu mai plec din munții Orăștiei ca să fie vânduți la alții. Mi-am pus ambiție că nu mai vreau să stau slugă. Am dreptate, ori nu am, i le cedez statului român toate oile. Soția a pus toate plângerile mele și pe Facebook, pe grupul Orăștie, te iubesc, ca să vadă toată lumea din Orăștie ce se întâmplă. Marți am zis că fac plângere și la APIA. Sunt sunat de la primărie, sunt puși funcționarii săraci să mă sune și să-mi spună că dacă nu plec din munți îmi ia primăria și pășunea pe care mi-a dat-o, spune revoltat oierul.

Crescătorul de ovine adaugă că, nu o dată, a fost amenințat și cu amenzi și le-a spus celor de la primărie că nu e nevoie să-și mai rupă ei mașinile pe drumurile de munte că le face chiar el fotografii animalelor și pot să-l amendeze.   

Vizualizat: 9783 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

27 noiembrie 2020 - 10:44

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermierii români vor beneficia, în fiecare an, timp de 7 ani, de 100 de milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Potrivit șefului MADR, va fi o nouă măsură de finanțare a agricultorilor români, lansată în premieră pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

27 noiembrie 2020 - 08:15

OFICIAL BRUXELLES. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o schemă de ajutor pentru România în valoare de 216 milioane de euro. Ajutorul va fi acordat sub forma unor subvenții directe care nu pot depăși 100.000 de euro/fermă pentru producția primară de produse agricole și 120.000 de euro/întreprindere în sectorul pescuitului și acvaculturii.

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

27 noiembrie 2020 - 07:16

PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT ÎN ROMÂNIA 100%! Retailerul german Kaufland a lansat programul Porc născut și crescut în România 100%. Potrivit comunicatului companiei, porcii sunt crescuți inclusiv cu furaje din România. Retailerul  lucrează deja cu şapte ferme din România, care livrează 2.000 porci/ săptămână către magazinele reţelei, iar în doi ani speră să dubleze cantitatea.

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

26 noiembrie 2020 - 10:34

ANIMALE CHINUITE. Autoritățile din Sibiu au intervenit pe 24 noiembrie 2020 pentru ridicarea a două cadavre de bovine din curtea unui sibian care locuiește în cartierul Valea Aurie. În grajdul improvizat au rămas alte trei bovine - spun martorii, care trăiesc în condiții sub orice critică. Flămânzite, ținute în mocirlă și bălegar de un metru. Proprietarul este același care în urmă cu doi ani și-a omorât calul în bătaie.

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

26 noiembrie 2020 - 09:48

COMUNICAT ANSVSA. În cadrul programului de audit planificat al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară (DG Sănătate și Siguranță Alimentară) se va desfășura, în perioada 7-16 decembrie 2020, în sistem videoconferință, Misiunea de audit a Comisiei Europene (DG-SANTE)/2020-6934. Obiectivul principal al auditului este evaluarea controalelor oficiale privind siguranța laptelui și a produselor din lapte efectuate de către autoritățile competente din România.

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

26 noiembrie 2020 - 08:16

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță că ajutoarele Covid-19 au început să fie transferate către conturile fermierilor încă de ieri, miercuri, 25 noiembrie 2020. Deocamdată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a comunicat sumele autorizate la plata acestor ajutoare.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Sturz Nicolae
|
06. 17, 2019. Monday 19:58
Toti au interesele lor . Mie mi-au dat 8 ha de pasune la 330 de oi ,iar la altul ia dat 30 ha la 250 de oi . Acuma mai am si mieii va dati seama ce chinuite sunt animalele astea . Daca ar trai asa cei care impart pasunile . Acestia sunt niste oameni care fac parte dintr-o comisie care sunt platiti din banii nostri . Acest lucru se intimpla in localitatea Gurbediu jud. Bihor . Sa le fie rusine tuturor celor ce fac asemenea lucruri .
1.
Jon
|
06. 17, 2019. Monday 15:55
Trebuie sa o ia Andresoiu si pe asta. Un mare hot primarul de acolo. Acum 2 ani am avut ocazia sa il cunosc si vreau sa spun ca ezte un mare spagar, adica imi cerea bani pe fata fara nici o treaba. DNA-ul tre sa il ia. Mergi domnule la ei si fa-i o reclamatie sa il ia si pe nenorocitul asta de primar. Nu sa mai satura de bani.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Scrisoare de la profesoară către părinţi:

Scrisoare de la profesoară către părinţi:
- "Dragi părinţi, vă rog să-l spălaţi pe Bulă! Miroase!" Detalii