KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

OIER CARE A FOST LA PROTESTUL DE LA MINISTERUL AGRICULTURII, VICTIMĂ: O MÂNĂ CRIMINALĂ MI-A DAT FOC LA TOT FURAJUL!

Publicat: 25 octombrie 2018 - 08:18
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV! Crescătorul de ovine Dan Petrescu din Curtea de Argeș, unul dintre cei trei ciobani care-și spun adevărați și care a ajuns până la Bruxelles cu necazurile din oierit, participant și pichetarea Ministerului Agriculturii pe data de 10 octombrie 2018, a fost victima unei mâini criminale. Azi-noapte, oierului i-a ars tot furajul pregătit pentru iarnă pentru ovine. 10.000 de baloți de lucernă și fân! Poliția a scris în procesul verbal: mână criminală.

Crescătorul de ovine spune că focul a izbucnit miercuri seara, în jurul orei 21 și s-a întins cu repeziciune înghițind 10.000 de baloți de lucernă și fân, furajul pregătit pentru oi pentru iarnă. Vâlvătaia care s-a ridicat până la cer abia a fost stinsă la miezul nopții de pompieri. La locul incendiului a venit și Poliția, iar în procesul verbal întocmit de oamenii legii scrie, ne spune oierul, că o mână criminală a pus focul.

Tot ce aveam furaj pentru iarnă, 10.000 de baloți de lucernă și fân, totul a ars. Pompierii și Poliția m-au întrebat dacă am dușmani, dacă bănuiesc pe cineva. Pe cine să bănuiesc?! Nu m-am certat cu nimeni, nu știu să am așa dușmani. Focul nu avea de la ce să izbucnească dacă nu-l punea cineva. Baloții îi am la 10 kilometri de Curtea de Argeș, în comuna Băiculești, la Valea lui Enache.

Locul unde era depozitat furajul este închis cu garduri, iar de o parte am un canal de fugă și de cealaltă parte, un râu, practic, este prins între canal și râu. Nu sunt case în jur. În față e doar poligonul  care se întinde pe câteva hectare. Nu a plouat aseară, nu a fulgerat să zici că a luat foc de la asta. Bătea vântul tare și asta a ajutat focul să se întindă. Pompierii au spus clar, mână criminală, pentru că locul e chiar în câmp, sunt chiar sub barajul de la Zibăneni, nu este curent electric. Așa scrie și în procesul verbal: mână criminală, foc pus intenționat.

Am o pagubă de cel puțin 700 de milioane de lei, am rămas în prag de iarnă fără furaje la oi. Toți baloții i-am cumpărat că pe la noi nu sunt. Și ce am mai reușit să fac de aici. Dacă am deranjat pe cineva, asta e. Azi merg la Poliție să dau declarație pentru că m-au întrebat dacă suspectez pe cineva. Pe cine să bănuiesc?! Poate deranjez că spun lucrurilor pe nume, a declarat Dan Petrescu, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Crescătorul de ovine Dan Petrescu din Curtea de Argeș nu s-a ferit niciodată să-și ceară drepturile. În vara anului trecut, Dan Petrescu, a ieșit cu turma lui de peste 1.000 de oi, pe străzile din Curtea de Argeș, pentru că primăria refuza să-i dea pășunea pe care fermierul o folosise timp de 10 ani. S-a luptat pentru această pășune în instanță, să anuleze o licitație presupus aranjată.

Același oier nu s-a temut să meargă, alături de fermierii Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Sibiu și Ionică Sterp din Bihor, până-n inima Europei, la Bruxelles. Anul trecut, în decembrie, cei trei oieri au depus mai multe sesizări la Bruxelles, la instituțiile europene, Parlamentul European, Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, DG Agri, și OLAF, organismul care se ocupă cu anchetarea fraudelor cu bani europeni.

macovei-oieri-trei_b

Dreapta, lângă europarlamentarul Monica Macovei, este Dan Petrescu.

În țară, Dan Petrescu a depus memorii la prim-ministrul României, la președintele României, plângeri la Direcția Națională Anticorupție în care acuză că pășunile sunt atribuite prin licitații trucate, că subvențiile mari din oierit, sprijinul cuplat, sunt acordate incorect , certificatele de origine pentru berbeci sunt fabricate pe bandă rulantă, pentru că de aceste acte depinde acordarea celei mai mari subvenții din oierit, sprijinul cuplat, și că există o mafie care se dezvoltă chiar sub ochii ministrului agriculturii, Petre Daea, și-n care ar fi amestecați și funcționari ai Ministerului Agriculturii.

În urma plângerii depusă de oieri, Direcția Națională Anticorupție a demarat ancheta penală, iar pe 9, 10 și 12 octombrie 2018, cei trei oieri, care luptă să se descopere afacerile necinstite din oieritul din România, Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp și Dan Petrescu au fost audiați de DNA.

Pe 10 octombrie 2018, Dan Petrescu a fost la pichetarea Ministerului Agriculturii, alături tot de ciobanii care-și spun adevărați și care nu vor să renunțe la luptă, Ghiță Ciobanul și Ionică Sterp. Fermierul din Curtea de Argeș nu s-a temut, din nou, să spună lucrurile care-i dor amarnic pe unii de care depinde soarta oieritului.

10-oct-ciobani_b

Am cerut să se schimbe legea pășunilor, dar ce să se mai schimbe, dacă ea a fost dată și subvențiile le iau cine nu trebuie pe 10 ani de acum încolo? Ce facem noi? Noi în 10 ani murim. Noi suntem terminați. Deci e al 2-lea an deja în care pășunile au început să se dea politic, au început să se dea în gașcă, în mafie, în primării, la primari, la popi, la cine nu trebuie să se dea. Noi, ciobanii, suntem terminați. Nu numai noi, tot sectorul. În primul rând nu avem unde să pășunăm animalele. Noi, subvenție nu avem. Dacă cineva crede că cu subvenția ANT pe cap de oaie, 20 de lei, credeți că putem să ținem o oaie sau să creștem ceva e o păcăleală. Se vând berbeci fără buletine de analiză, ne băgăm boala în oi. De unde-i cumpărăm? De la șefii de federații! Ăștia ne reprezintă pe noi! Sunt un grup, sunt câțiva care împreună cu Ministerul Agriculturii au alcătuit o mafie,  ne-a declarat pe 10 octombrie, în timpul protestului de la minister, Dan Petrescu.

Vizualizat: 11604 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

04 august 2021 - 16:09

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Interne, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu structurile lor teritoriale, în România au fost recenzate circa 3.226.000 de exploatații agricole, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

04 august 2021 - 09:26

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova. Din 2018, el ocupă funcția de director al „VEREIN Donau Soja” în Moldova și este responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova.

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

04 august 2021 - 08:08

Fermele de creștere a animalelor primesc, în ultima perioadă, tot mai multe lovituri. Viitorul se arată întunecat, multe dintre aceste ferme vor dispărea. Luate pe rând, ferme de porci, de vaci sau de oi, observăm că nicăieri nu se întrevăd speranțe de mai bine, pentru niciunul dintre sectoare ajutoarele nu sunt suficiente, iar la acestea se adaugă tot felul de presiuni care se fac pentru renunțarea la consumul de carne din diferite motive și angrenate de diverse interese economice.

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

04 august 2021 - 06:45

Ultima săptămână pentru a cere ajutorul Covid pentru minim 3 bovine! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale că până la data de 9 august 2021 primește cererile de solicitare a ajutorului Covid bovine pentru acest an. Agroinfo vă pune la dispoziție condițiile pentru obținerea acestui ajutor, transmise nouă de către APIA.

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

03 august 2021 - 15:14

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

03 august 2021 - 11:46

Noi terenuri incluse la plata subvenției APIA pe hectar! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi, 3 august 2021, cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru identificarea terenurilor degradate care ar putea fi împădurite și pentru care APIA va plăti subvenții pe suprafață.

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

03 august 2021 - 07:54

Preț uriaș plătit anul acesta pentru un hectar de teren agricol, 116.473 euro pe hectar! Terenul se află în extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum.

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

03 august 2021 - 07:19

„Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene potrivit cărora campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Viorel.Bz
|
10. 25, 2018. Thursday 13:19
Cred ca autorul piroman ar fi trebuit sa lase la fata locului si o felicitare cu textul: CU DRAG DIN PARTEA GUVERNULUI
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Dilemă

Dilemă
Un tip intră într-o berărie: Detalii