VOCEA FERMIERULUI! Daniel Coroamă, tânărul fermier care a făcut, anul trecut, greva foamei, alături de Costel Caraș, în fața Guvernului, pentru că subvențiile întârziau, se plânge acum de un alt necaz care l-a lovit. Turme de oi înfometate îi distrug culturile agricole.
Practic nu există zi de la Dumnezeu în care un fermier să nu-mi povestească cum i-au cotropit oile lanurile. Mai ales în perioada de iarnă, dar și începând de la treieratul orzului și al grâului până la așezatul zăpezii în strat gros. Asta dacă au noroc, altfel Țurcana are leac și de zăpada nu prea groasă. Așa a pățit-o de curând și tânărul Daniel Coroamă din Rădăuți, fermierul cu piciorul în ghips care a făcut greva foamei în fața Guvernului Cioloș. Drept consecință a acestui protest pentru că întârzia plata subvențiilor APIA, Coroamă a fost călcat de autoritățile locale și a fost asaltat de amenzi, în loc de o soluție care să-l scoată din faliment.
VEZI AICI POVESTEA TRISTĂ A TÂNĂRULUI FERMIER!
Acesta nu a apucat să culeagă porumbul cultivat pe aproximativ 50 ha (din care a recoltat pentru siloz 14-15 ha) pentru cele 70 de vaci pe care le-a lăsat în grija fratelui său. Fiind un hibrid tardiv, în zona cea mai de nord a României, folosit și pentru siloz și pentru boabe, recoltatul acestuia se face prin decembrie.
Numai că păstorul unei turme de 600 de oi, cu care are probleme mari din perioada când se ocupa direct de fermă (atunci acesta l-a atacat și i-a rupt piciorul iar procuratura i-a dat NUP!!!!) i-a „rezolvat” mai mult de jumătate din suprafața cu porumb ce urma să fie recoltat curând. Prima dată l-a surprins cu turma în lanul de porumb pe 26 noiembrie când una din oi a și decedat de prea mult porumb mâncat. Apoi pe 30 noiembrie, dar și pe 10 decembrie, deși în această perioadă la Rădăuți a și nins.
Prăpădul cel mai mare l-ar fi făcut oile în zona numită Dealul Crucii. Fermierul face toate demersurile legale spre a-și acoperi paguba, dar nu prea mai are înceredere în autoritățile locale. Așa că, se vede în situația de a rămâne fără nutreț în pragul iernii pentru bietele vaci care acum sunt doar în grija fratelui său, el alegând să se întoarcă în Austria la muncă, disperat din pricină că nu are cu ce să-și întrețină familia și mica fermă.
Fermierii se lovesc zilnic de astfel de situații în care crescători de oi fără terenuri (în acest caz crescătorul de oi, conform afirmațiilor fermierului rădăuțean, nu are decât 2 ha teren agricol!!!!) rezolvă foamea turmelor prin pășunatul pe terenurile altora.
În fotografii se vede dezastrul din porumbul fermierului. În lan au rămas și oasele oii, mâncate apoi tot de câinii ciobanului.
Țin minte că am tot auzit propunându-se de nenumărate ori ca subvențiile să le fie acordate crescătorilor de animale, care nu dețin teren agricol, doar dacă fac dovada că au achiziționat nutreț în cantități suficiente pentru animalele pe care le cresc. Ar fi o măsură care ar limita excesele de acest fel în care, „haiducește, unii trăiesc pe spinarea nostră”, încheie cu mult năduf tânărul fermier din Rădăuți, județul Suceava, oricum dezamăgit de realitățile din țară, care s-a reîntors la munca prin străini de anul trecut!!!