Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

OFICIAL! SARE CU DENUMIRE DE ORIGINE PROTEJATĂ LA NIVEL EUROPEAN!

Publicat: 14 aprilie 2019 - 18:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SARE DE MARE ȘI FLOARE DE SARE! Denumirea de origine protejată o găsim pe vinuri, brânzeturi, salamuri, etc. De acum o vom găsi și pe sare. Comisia Europeană a admis cererea Croației de a-și înregistra sarea „Paška sol” cu denumire de origine protejată (DOP) la nivel european. Protecția denumirii „Paška sol” se referă la două produse: sarea fină de mare și floarea de sare. Așadar, doar Croația va produce sarea fină de mare.

REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/574 AL COMISIEI de înregistrare a unei denumiri în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate [„Paška sol” (DOP)] a fost adoptat pe 4 aprilie 2019 și publicat pe 11 aprilie 2019. Documentul este semnat de comisarul pentru Agricultură, Phil Hogan.

regulament-sare-bun_b

Potrivit Regulamentului, sarea fină de mare „Paška sol” este obținută din apa de mare din golful Pag, care se scurge neîntrerupt într-un sistem de bazine de evaporare până ce se cristalizează în câmpiile de sare din insula Pag. sare-croatia_bSarea ia forma unor cristale mici, regulate, cubice, de culoare albă și conține minerale și oligoelemente. Majoritatea cristalelor au o dimensiune de până la 1 mm, astfel încât peste 98 % din toate cristalele pot trece printr-o sită cu ochiuri de 1,3 mm. Gustul este concentrat, sărat, lipsit de amăreală. Sarea nu este supusă procesului de măcinare.

Floarea de sare „Paška sol” este un produs din faza inițială de producție a sării fine de mare, și anume din timpul obținerii de apă de mare concentrată. Are un gust ușor dulceag și o textură crocantă și foarte friabilă. Culoarea este albă spre galben pal și se datorează nivelurilor ridicate de minerale. Gustul său este distinctiv, este mai puțin sărată decât sarea de bucătărie și conține mai multe minerale naturale (magneziu, calciu, potasiu, iod). Cât privește granulația florii de sare „Paška sol”, aceasta este mai grunjoasă decât sarea fină de mare „Paška sol”; cristalele sale au formă de cochilii și se fărâmițează ușor când sunt frecate între vârfurile degetelor.

„Paška sol” este produsă în câmpiile de sare din Pag, în golful cu același nume, care sunt înconjurate din toate părțile de suprafața de uscat a insulei Pag. Golful Pag este legat de apele canalului Velebit prin strâmtoarea Pag. Câmpiile de sare se află la 3 km de orașul Pag, între granițele administrative ale cantonului Zadar.

Caracteristicile specifice ale produsului „Paška sol” sunt rezultatul condițiilor climatice ale ariei geografice delimitate și al faptului că respectivele câmpii de sare se află într-un loc izolat, departe de toate zonele intens industrializate și supuse activităților agricole intense.

În comparație cu alte săruri de mare care au fost studiate, proporția de metale grele din „Paška sol” este de o sută de ori mai mică decât nivelul permis, în timp ce proporția de minerale este mai mare decât în alte săruri produse în evaporatoare cu vid (studiul științific „Calitatea apei de mare în golful Pag” din 2011 al Centrului pentru Cercetare Marină din cadrul Institutului Ruđer Bošković).

Vizualizat: 560 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

AFACERE CU... BOI

AFACERE CU... BOI
Mergea un tip cu maşina pe o şosea şi la un moment dat intră într-o porţiune fără asfalt, plină cu noroi moale şi i se înfundă maşina... La câteva minute, apare un ţăran cu doi boi după el... Detalii