VEȘTI BRUXELLES! Fermierii mici și producătorii mijlocii din sectorul agroalimentar vor putea conta în curând pe o protecție mai puternică împotriva abuzurilor venite din partea partenerilor lor comerciali mai mari, cum ar fi prelucrătorii și comercianții cu amănuntul, anunță un comunicat al Consiliului Uniunii Europene, transmis către AGROINFO.
Președinția austriacă a Consiliului și reprezentanții Parlamentului European au ajuns, pe 19 decembrie 2018, la un acord politic provizoriu asupra unei directive privind practicile comerciale neloiale din relațiile dintre întreprinderi în lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare.
Să se termine cu practicile comerciale neloiale din lanțul agroalimentar și cu acei comercianți cu amănuntul și operatori economici care se servesc de dimensiunea lor pentru a-și intimida partenerii mai mici. Vrem ca fermierii să primească prețul corect pentru ceea ce produc și vrem să li recunoască rolul crucial pe care îl au în societatea noastră. Prin aceste norme noi se face auzită, pentru prima oară, vocea producătorilor, iar statelor membre li se dă posibilitatea de a merge și mai departe pentru a-i apăra pe producători, a declarat Elisabeth Köstinger, ministrul federal austriac al sustenabilității și turismului și președinte al Consiliului.
Mai rămâne acum ca acordul să fie aprobat de statele membre în cadrul Comitetului special pentru agricultură (CSA).
Obiectivul normelor stabilite constă în crearea unui cadru european comun prin care să se asigure un nivel minim de protecție a fermierilor și altor furnizori de produse agroalimentare împotriva celor mai evidente practici comerciale neloiale. Măsurile stabilite le vor completa pe cele care există deja în statele membre, iar acestea din urmă vor avea capacitatea de a lua și alte măsuri în viitor.
Principalele caracteristici ale directivei stabilite:
Domeniul de aplicare – sub incidența directivei vor intra, după transpunerea sa în legislația națională, anumite practici comerciale neloiale care au loc în legătură cu vânzarea de produse agricole și alimentare și, într-un anumit grad, cu furnizarea de servicii în lanțul agroalimentar. Vor fi protejate microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile de dimensiuni intermediare cu o cifră anuală de afaceri mai mică de 350 de milioane EUR. În scopul extinderii acestei protecții, în domeniul de aplicare al directivei vor intra atât cumpărătorii cu sediul în UE, cât și cumpărătorii cu sediul în țări terțe.
Lista de practici comerciale neloiale – printre practicile comerciale neloiale care vor fi complet interzise se numără, de exemplu, plățile întârziate în cazul mărfurilor perisabile, anularea în ultimul moment a comenzilor, modificările unilaterale și retroactive ale contractelor, folosirea abuzivă a informațiilor confidențiale și represaliile îndreptate împotriva furnizorului sau amenințarea acestuia cu represalii.
Alte practici vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil clar și lipsit de ambiguitate între părți; din acest tip de practici fac parte, de exemplu: situația în care cumpărătorul returnează furnizorului produsele alimentare nevândute, situația în care furnizorul plătește pentru promovarea sau marketingul produselor alimentare vândute de cumpărător sau situația în care furnizorul suportă costurile pentru stocarea, afișarea și listarea produselor agroalimentare.
Autoritățile de asigurare a conformității – statele membre vor trebui să desemneze una sau mai mult autorități publice care să asigure respectarea noilor norme. Dacă în aceeași țară sunt prezente mai multe autorități de asigurare a conformității, statul membru respectiv va trebui să aleagă una singură dintre ele ca punct de contact. Autoritățile de asigurare a conformității vor avea capacitatea atât de a deschide investigații – din proprie inițiativă sau pe baza unei plângeri –, cât și de a impune amenzi.
Autoritatea competentă de asigurare a conformității – furnizorii vor avea capacitatea de a alege unde să depună plângerea: în propriul stat membru sau în statul membru în care cumpărătorul a aplicat probabil o practică comercială interzisă.
Mecanismul alternativ voluntar de soluționare a litigiilor – statele membre vor avea posibilitatea de a promova utilizarea voluntară a unor mecanisme alternative eficace și independente de soluționare a litigiilor, cum ar fi medierea.
Transpunerea – directiva se va transpune în dreptul intern al statelor membre în termen de douăzeci și patru de luni de la intrarea sa în vigoare și se va aplica după alte șase luni.
În 2015, Comisia a înființat Grupul operativ pentru piețele agricole, cu scopul de a îmbunătăți situația fermierilor din lanțul aprovizionării cu alimente, iar primul raport al grupului a fost prezentat la jumătatea lunii noiembrie a anului 2016. Una dintre recomandările pentru combaterea practicilor comerciale neloiale era să se instituie un cadru de reglementare de bază la nivelul UE.
Prin prisma raportului elaborat de grupul de lucru, Consiliul a adoptat, în decembrie 2016, un set de concluzii unanime privind consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente și combaterea practicilor comerciale neloiale, cerându-i Comisiei „să realizeze în timp util o evaluare a impactului în vederea propunerii unui cadru legislativ sau a altor măsuri, fără caracter legislativ, la nivelul UE pentru a aborda practicile comerciale neloiale”.
În urma propunerii de directivă înaintate de Comisie în aprilie 2018, Consiliul și-a stabilit poziția de negociere la 1 octombrie.
Acordul va fi transmis către CSA spre aprobare. Parlamentul și Consiliul vor fi invitate apoi să adopte în primă lectură directiva propusă.
De la 1 ianuarie 2019, România preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.