Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OFICIAL! FERMIERII MICI SĂ PRIMEASCĂ PREȚUL CORECT PENTRU CEEA CE PRODUC!

Publicat: 25 decembrie 2018 - 08:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VEȘTI BRUXELLES! Fermierii mici și producătorii mijlocii din sectorul agroalimentar vor putea conta în curând pe o protecție mai puternică împotriva abuzurilor venite din partea partenerilor lor comerciali mai mari, cum ar fi prelucrătorii și comercianții cu amănuntul, anunță un comunicat al Consiliului Uniunii Europene, transmis către AGROINFO.

Președinția austriacă a Consiliului și reprezentanții Parlamentului European au ajuns, pe 19 decembrie 2018, la un acord politic provizoriu asupra unei directive privind practicile comerciale neloiale din relațiile dintre întreprinderi în lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare.

Să se termine cu practicile comerciale neloiale din lanțul agroalimentar și cu acei comercianți cu amănuntul și operatori economici care se servesc de dimensiunea lor pentru a-și intimida partenerii mai mici. Vrem ca fermierii să primească prețul corect pentru ceea ce produc și vrem să li recunoască rolul crucial pe care îl au în societatea noastră. Prin aceste norme noi se face auzită, pentru prima oară, vocea producătorilor, iar statelor membre li se dă posibilitatea de a merge și mai departe pentru a-i apăra pe producători, a declarat Elisabeth Köstinger, ministrul federal austriac al sustenabilității și turismului și președinte al Consiliului.

Mai rămâne acum ca acordul să fie aprobat de statele membre în cadrul Comitetului special pentru agricultură (CSA).
Obiectivul normelor stabilite constă în crearea unui cadru european comun prin care să se asigure un nivel minim de protecție a fermierilor și altor furnizori de produse agroalimentare împotriva celor mai evidente practici comerciale neloiale. Măsurile stabilite le vor completa pe cele care există deja în statele membre, iar acestea din urmă vor avea capacitatea de a lua și alte măsuri în viitor.

Principalele caracteristici ale directivei stabilite:

Domeniul de aplicare – sub incidența directivei vor intra, după transpunerea sa în legislația națională, anumite practici comerciale neloiale care au loc în legătură cu vânzarea de produse agricole și alimentare și, într-un anumit grad, cu furnizarea de servicii în lanțul agroalimentar. Vor fi protejate microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile de dimensiuni intermediare cu o cifră anuală de afaceri mai mică de 350 de milioane EUR. În scopul extinderii acestei protecții, în domeniul de aplicare al directivei vor intra atât cumpărătorii cu sediul în UE, cât și cumpărătorii cu sediul în țări terțe.

Lista de practici comerciale neloiale – printre practicile comerciale neloiale care vor fi complet interzise se numără, de exemplu, plățile întârziate în cazul mărfurilor perisabile, anularea în ultimul moment a comenzilor, modificările unilaterale și retroactive ale contractelor, folosirea abuzivă a informațiilor confidențiale și represaliile îndreptate împotriva furnizorului sau amenințarea acestuia cu represalii.

Alte practici vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil clar și lipsit de ambiguitate între părți; din acest tip de practici fac parte, de exemplu: situația în care cumpărătorul returnează furnizorului produsele alimentare nevândute, situația în care furnizorul plătește pentru promovarea sau marketingul produselor alimentare vândute de cumpărător sau situația în care furnizorul suportă costurile pentru stocarea, afișarea și listarea produselor agroalimentare.

Autoritățile de asigurare a conformității – statele membre vor trebui să desemneze una sau mai mult autorități publice care să asigure respectarea noilor norme. Dacă în aceeași țară sunt prezente mai multe autorități de asigurare a conformității, statul membru respectiv va trebui să aleagă una singură dintre ele ca punct de contact. Autoritățile de asigurare a conformității vor avea capacitatea atât de a deschide investigații – din proprie inițiativă sau pe baza unei plângeri –, cât și de a impune amenzi.

Autoritatea competentă de asigurare a conformității – furnizorii vor avea capacitatea de a alege unde să depună plângerea: în propriul stat membru sau în statul membru în care cumpărătorul a aplicat probabil o practică comercială interzisă.

Mecanismul alternativ voluntar de soluționare a litigiilor – statele membre vor avea posibilitatea de a promova utilizarea voluntară a unor mecanisme alternative eficace și independente de soluționare a litigiilor, cum ar fi medierea.

Transpunerea – directiva se va transpune în dreptul intern al statelor membre în termen de douăzeci și patru de luni de la intrarea sa în vigoare și se va aplica după alte șase luni.

În 2015, Comisia a înființat Grupul operativ pentru piețele agricole, cu scopul de a îmbunătăți situația fermierilor din lanțul aprovizionării cu alimente, iar primul raport al grupului a fost prezentat la jumătatea lunii noiembrie a anului 2016. Una dintre recomandările pentru combaterea practicilor comerciale neloiale era să se instituie un cadru de reglementare de bază la nivelul UE.
Prin prisma raportului elaborat de grupul de lucru, Consiliul a adoptat, în decembrie 2016, un set de concluzii unanime privind consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente și combaterea practicilor comerciale neloiale, cerându-i Comisiei „să realizeze în timp util o evaluare a impactului în vederea propunerii unui cadru legislativ sau a altor măsuri, fără caracter legislativ, la nivelul UE pentru a aborda practicile comerciale neloiale”.

În urma propunerii de directivă înaintate de Comisie în aprilie 2018, Consiliul și-a stabilit poziția de negociere la 1 octombrie.
Acordul va fi transmis către CSA spre aprobare. Parlamentul și Consiliul vor fi invitate apoi să adopte în primă lectură directiva propusă.

De la 1 ianuarie 2019, România preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Vizualizat: 4436 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

NOU ORDIN MADR: DESPĂGUBIRI PENTRU LUCERNĂ, TRIFOI!

07 august 2020 - 18:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a modificat ordinul prin care fermierilor li se acordă despăgubiri pentru culturile agricole distruse de secetă. Pe lista culturilor agricole pentru care fermierii vor primi compensații au fost adăugate: lucerna, trifoiul, hameiul, plantațiile pomicole și viticole precum și culturile agricole de primăvară.

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

ȘEFUL APIA, ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT!

07 august 2020 - 17:48

COMUNICAT. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la faptul că astăzi, 07 august 2020, directorul general, Adrian Pintea, a primit la sediul instituției, vizita Excelenței sale, domnul Rahul SHRIVASTAVA, Ambasadorul Indiei în România, anunță un comunicat APIA transmis pentru AGROINFO.

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

06 august 2020 - 21:24

SCHIMBARE LA CONDUCEREA APC! Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, este de astăzi noul președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC).

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

06 august 2020 - 16:29

SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Programul Tomata a fost accesat anul acesta de circa 18.000 de cultivatori de roșii în spații protejate. Problema este că numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate în loc de 3.000 de euro, sumă la care se așteaptă ei.

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

06 august 2020 - 10:01

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara întregii țări.

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

06 august 2020 - 09:07

ORDINUL MINISTERULUI MUNCII! Fermierii care lucrează cu zilieri trebuie să știe că este în vigoare Ordinul MMPS 1140/2020, publicat pe 13 iulie 2020 în Monitorul Oficial. Pe 23 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial și Metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor. Fermierii sunt obligați să dețină și să completeze acest registru.

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

06 august 2020 - 08:11

INFORMAȚII APIA. Cum beneficiați de subvențiile agricole aferente acestui an dacă ați preluat o fermă după încheierea sesiunii de depunere a cererii unice de plată la APIA pentru campania 2020? AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie ca să nu pierdeți banii. Informațiile sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

06 august 2020 - 07:31

VERIFICĂRI APIA SUBVENȚII! Actele pe care trebuie să le dețină fiecare fermier verificat de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Vă punem la dispoziție documentele obligatoriu de prezentat inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vă verifică exploatațiile agricole pentru care ați solicitat subvenții în campania 2020.

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

05 august 2020 - 18:46

FOCARE DE RABIE LA VACI, CONFIRMATE! Focar de rabie la vaci confirmat în nordul Republicii Moldova, în municipiul Bălți și în raionul Florești, anunță Radio Chișinău. Pericolul este ca boala să fie adusă în România de animalele sălbatice. Boala este o amenințare mai ales pentru fermele de animale situate la granița cu Republica Moldova.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii