OFICIAL. Ministrul agriculturii a anunțat astăzi că trebuie gândită o schemă de stat prin care să fie ajutaţi fermierii să cumpere echipamente de udat. Șeful de la Agricultură a adăugat că toți fermierii care au avut de suferit de pe urma secetei extreme vor fi despăgubiți, fără nicio discriminare, fără nedreptăți și în mod real.
Atunci când a început planul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații (în guvernarea social-democrată n.r.), asta a fost, de fapt, ideea, toată infrastructura veche care ar fi deservit cam 2 milioane de hectare, dar care nu era viabilă, practic, nu se putea iriga, să se reabiliteze. Pentru infrastructura principală s-a dat o lege și s-a alocat un miliard de euro, s-a făcut un grafic de lucrări și până-n 2020 trebuia să se cheltuie banii, sigur, executînd niște lucrări foarte bune în așa fel încât 2 milioane de hectare să fie irigabile.
În paralel, infrastructura secundară care este utilizată de organizațiile de udători, pe măsura 4.3 (PNDR 2020 n.r.), ei puteau accesa fonduri europene să-și reabiliteze infrastructura secundară. Ideea era ca lucrările pe infrastructura principală să se facă exact acolo unde și organizațiile de udători fac lucrări pe infrastructura secundară astfel încât totul să aibă o logică, o noimă. Sigur, există asociații de udători care și-au făcut aceste lucrări, dar în acel program sau din acel program, nu au reușit să-și cumpere și dispozitive pentru udat.
Acum trebuie să gândim un nou program, o schemă de stat ca să-i ajutăm să-și cumpere această infrastructură pentru udat, pentru cei care nu au făcut-o. Unii și-au cumpărat din resurse proprii aceste facilității, alții, încă nu. De aceea, probabil, suprafața irigată este mult mai mică decât suprafața irigabilă și care ar putea să fie irigată datorită faptului că deja pe canalele principale este introdusă apa, a explicat ministrul agriculturii.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a spus astăzi că se va găsi o formulă cât mai corectă și cât mai simpă, proceduri cât mai simplificate pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi agricole sunt distruse de secetă.
Pentru cei care, din nefericire, nu sunt în suprafețele irigabile și care sunt afectați foarte grav de această secetă pedologică, extremă și nemaiîntâlnită în ultimii ani, am dat acel Ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne prin care comisiile județene, comisiile locale pentru situații de urgență să consemneze toate pagubele produse de secetă astfel încât să-i despăgubim. Și vreau să reamintesc, vor fi despăgubiți pentru prima dată în ultimii 10 ani. (...) Echipele sunt în teren, acolo unde fermierii ne anunță, vom merge, vom consemna pagubele și o să-i despăgubim. Unii dintre fermieri doresc să fie consemnate pagubele produse de secetă acum, pentru că doresc să întoarcă culturile, alții au spus că doresc spre sfârșitul lunii mai sau înainte de recoltă, în așa fel încât imaginea pagubelor respective produse de secetă să fie cât mai reală și noi dorim să-i despăgubim în mod real și să nu facem discriminări sau nedreptăți pentru acești fermieri care, oricum, au și alte probleme cauzate de criză, a spus Oros.
Ministrul agriculturii a adăugat că sunt afectate de secetă 2,9 milioane de hectare.
Toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării sunt afectate de secetă şi toate culturile semănate în toamnă - 2,9 milioane de hectare cu grâu secară, triticale, orz, orzoiacă şi rapiţă - sigur că gradul de afectare este diferit şi pe zone şi pe culturi. De aceea nici nu vrem să venim acum cu nişte cifre privind despăgubirile, pentru că vrem să avem o imagine completă în așa fel încât să putem identifica clar toate sumele care sunt necesare şi oamenii să fie despăgubiţi corect. Nu vrem să avansăm sume şi să creăm expectanţe. Vrem să facem lucrurile temeinic, dar cu siguranţă vom despăgubi pe toţi cei care au fost afectaţi de secetă, a spus șeful MADR, la conferința de presă susținută joi, 23 aprilie.