Adama
Vinasa Rompak

O NOUĂ SCHEMĂ DE AJUTOR DE STAT pentru FERMIERI!

Publicat: 23 aprilie 2020 - 19:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL. Ministrul agriculturii a anunțat astăzi că trebuie gândită o schemă de stat prin care să fie ajutaţi fermierii să cumpere echipamente de udat. Șeful de la Agricultură a adăugat că toți fermierii care au avut de suferit de pe urma secetei extreme vor fi despăgubiți, fără nicio discriminare, fără nedreptăți și în mod real.

Atunci când a început planul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații (în guvernarea social-democrată n.r.), asta a fost, de fapt, ideea, toată infrastructura veche care ar fi deservit cam 2 milioane de hectare, dar care nu era viabilă, practic, nu se putea iriga, să se reabiliteze. Pentru infrastructura principală s-a dat o lege și s-a alocat un miliard de euro, s-a făcut un grafic de lucrări și până-n 2020 trebuia să se cheltuie banii, sigur, executînd niște lucrări foarte bune în așa fel încât 2 milioane de hectare să fie irigabile.

În paralel, infrastructura secundară care este utilizată de organizațiile de udători, pe măsura 4.3 (PNDR 2020 n.r.), ei puteau accesa fonduri europene să-și reabiliteze infrastructura secundară. Ideea era ca lucrările pe infrastructura principală să se facă exact acolo unde și organizațiile de udători fac lucrări pe infrastructura secundară astfel încât totul să aibă o logică, o noimă. Sigur, există asociații de udători care și-au făcut aceste lucrări, dar în acel program sau din acel program, nu au reușit să-și cumpere și dispozitive pentru udat.

Acum trebuie să gândim un nou program, o schemă de stat ca să-i ajutăm să-și cumpere această infrastructură pentru udat, pentru cei care nu au făcut-o. Unii și-au cumpărat din resurse proprii aceste facilității, alții, încă nu. De aceea, probabil, suprafața irigată este mult mai mică decât suprafața irigabilă și care ar putea să fie irigată datorită faptului că deja pe canalele principale este introdusă apa, a explicat ministrul agriculturii.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a spus astăzi că se va găsi o formulă cât mai corectă și cât mai simpă, proceduri cât mai simplificate pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi agricole sunt distruse de secetă.

Pentru cei care, din nefericire, nu sunt în suprafețele irigabile și care sunt afectați foarte grav de această secetă pedologică, extremă și nemaiîntâlnită în ultimii ani, am dat acel Ordin comun cu Ministerul Afacerilor Interne prin care comisiile județene, comisiile locale pentru situații de urgență să consemneze toate pagubele produse de secetă astfel încât să-i despăgubim. Și vreau să reamintesc, vor fi despăgubiți pentru prima dată în ultimii 10 ani. (...) Echipele sunt în teren, acolo unde fermierii ne anunță, vom merge, vom consemna pagubele și o să-i despăgubim. Unii dintre fermieri doresc să fie consemnate pagubele produse de secetă acum, pentru că doresc să întoarcă culturile, alții au spus că doresc spre sfârșitul lunii mai sau înainte de recoltă, în așa fel încât imaginea pagubelor respective produse de secetă să fie cât mai reală și noi dorim să-i despăgubim în mod real și să nu facem discriminări sau nedreptăți pentru acești fermieri care, oricum, au și alte probleme cauzate de criză, a spus Oros.

Ministrul agriculturii a adăugat că sunt afectate de secetă 2,9 milioane de hectare.

Toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării sunt afectate de secetă şi toate culturile semănate în toamnă - 2,9 milioane de hectare cu grâu secară, triticale, orz, orzoiacă şi rapiţă - sigur că gradul de afectare este diferit şi pe zone şi pe culturi. De aceea nici nu vrem să venim acum cu nişte cifre privind despăgubirile, pentru că vrem să avem o imagine completă în așa fel încât să putem identifica clar toate sumele care sunt necesare şi oamenii să fie despăgubiţi corect. Nu vrem să avansăm sume şi să creăm expectanţe. Vrem să facem lucrurile temeinic, dar cu siguranţă vom despăgubi pe toţi cei care au fost afectaţi de secetă, a spus șeful MADR, la conferința de presă susținută joi, 23 aprilie.


Vizualizat: 4122 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii