Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

„Nu vă întoarceți în țară! Aici nu e loc pentru oameni cinstiți!”

Publicat: 05 septembrie 2016 - 10:53
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cu glasul disperării, un tânăr fermier sucevean îndeamnă tinerii să nu se întoarcă în România. „Întoarcerea în România este o capcană! Râmâneți pe unde sunteți plecați, pentru că aici veți găsi doar gropi, incompetență și dezastru economic”.

Îndemnul vine de la Dan Coroamă, un fermier de 36 de ani din Rădăuți, județul Suceava, care acum 7 ani a îndrăznit să creadă în promisiunile guvernanților și s-a întors să facă zootehnie în țară.

colaj-coroama_b

Daniel Coroamă

A bătut țara în lung și în lat pentru a aduna un șeptel cât mai performant. A investit peste 200.000 euro în două grajduri, care au aparținut unei foste îngrășătorii de tăurași, și câteva utilaje la mâna a doua. Ar fi vrut un grajd nou dar, din păcate, nu a reușit să acceseze nicio măsură din PNDR. Nu avea 350.000 euro cât ar fi fost partea lui dintr-un proiect standard. Nici măcar pe măsura destinată tinerilor fermieri nu s-a încadrat. Firmele de consultanță i-au cerut șpăgi ca și alți reprezentanți ai administrației.

Dacă a refuzat i s-a spus că ba nu are destul teren pentru câte vaci crește, ba că are prea puține vaci, ba că încărcătura fermei pentru centimetrii cubi ai utilajelor solicitate e prea mică, ba că nu are culoarea ochilor potrivită. Dar el s-a încăpățânat și a trecut la investiții din bani împrumutați. Nu din România, „pentru că aici nicio bancă nu creditează tineri fermieri decât dacă sunt copiii cui trebuie”. Ci din Austria, acolo unde a lucrat timp de 7 ani înainte de a se întoarce în țară. Cu frații și părinții lui. Fratele lui a luat un credit pentru a-l ajuta de 70.000 euro. Bani pe care i-a investit în animale alese pe sprânceană din ferme daneze și olandeze.

În schimb a văzut cum unii așa zis fermieri au accesat fonduri europene și au cumpărat utilaje pe care aproape că nu le-au folosit deloc timp de 4 ani, apoi le-au vândut pur și simplu. Pe când utilajele lui, luate la mâna a doua, au început să cadă unul câte unul. Și nu are cu ce să le repare acum.

Tânărul fermier afirmă că și-a pierdut și banii dar și orice speranța în România! Acum două săptămâni l-am cunoscut în fața Guvernului, unde era în greva foamei alături de alți fermieri (mi-a sărit în ochi pentru că era tânăr și avea piciorul bandajat deoarece a suferit o operație). Mi-a spus în scurt motivul pentru care se afla în acestă formă de protest extremă.

Când a fost să prindă și el o rază de speranță cu cuantumul acesta ridicat al SCZ, pentru că laptele se vinde din ce în ce mai prost (0,95/l) cu mult sub prețul de cost, a constatat că nu este eligibil la SCZ pentru vaca de lapte. Avea înscrise în Registrul Genealogic și în COP 39 + 27 vaci (cele 27 aduse din import ca juninci gestante) și „din pricina incompetenței medicului veterinar cu care am contract, medic care nu mi-a înregistrat descendenții neefectuând nici operațiunea de crotaliere, m-am trezit în imposibilitatea de a căpăta niște bani care m-ar fi ajutat să nu închid ferma”, spune cu tristețe în glas tânărul fermier întors la glia strămoșească. „Cum să faci COP  (control oficial al producțiilor n.r.) la vaci care nu au fătat?!”, se miră fermierul care recunoaște că are și el o parte de vină pentru că nu l-a reclamat la timp pe medic.

Abia acum a purces la DSV și la alte autorități dar se pare că e deja prea târziu pentru a-și mai salva ferma de la faliment. Nu a mai reușit nici să treiere 10 ha cu secară iar porumbul pentru siloz l-a folosit pentru hrană acum. În Vicovul de jos, unde ate 35 de capete tineret primăria i-a alocat doar 2,4 ha cu pășune pe când „paznicul primăriei care are doar 100 de oi dispune de 100 ha de pășune. Cum să spun altor tineri să mai revină în țară?!”, spune profund amărât tânărul fermier sucevean.

Toată acestă poveste tristă, cu bune și cu rele, cu poziții ale medicului veterinar dar și ale DSV Suceava într-un număr viitor al revistei Ferma.

Vizualizat: 89084 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA: Plăți necuvenite și sancțiuni administrative la subvențiile acordate crescătorilor de animale!

APIA: Plăți necuvenite și sancțiuni administrative la subvențiile acordate crescătorilor de animale!

23 aprilie 2021 - 07:13

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează despre situațiile în care se aplică sancțiuni la subvențiile acordate crescătorilor de animale și când se consideră că aceste plăți sunt necuvenite fermierilor.

APIA: Modificarea rasei bovinei pentru plata sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu!

APIA: Modificarea rasei bovinei pentru plata sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu!

23 aprilie 2021 - 06:48

Crescătorii de bovine care cer anul acesta cele două subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), sprijinul cuplat zootehnic și ajutorul național tranzitoriu, pot să modifice rasa bovinei ulterior depunerii cererii unice de plată.

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

22 aprilie 2021 - 18:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

22 aprilie 2021 - 18:06

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

22 aprilie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 21 aprilie 2021, condițiile pentru schema Covid 19 acordată în acest an crescătorilor de bovine. Valoarea totală, maximă, pe care o poate încasa o întreprindere, fermă, din domeniul creșterii bovinelor, indiferent de forma juridică, este de 225.000 de euro, echivalentul în lei.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
patru
|
09. 07, 2016. Wednesday 08:04

adevar adevarat,nu ca cel juridic.problema este ca cei care fac rautati nu se tem de nimeni si nimic.sinuosul sistem creat de minti bolnave si cu putere duc de rapa orice initiativa onesta.in tara borfasilor nu este loc pentru cei care au invatat lucuri bune si sanatoase pe la alti.nu degeaba vesticii spun acolo jos , cand vine vorba de romania .

1.
Naum
|
09. 06, 2016. Tuesday 02:14

In sfârșit se risipește ceata din jurul mitului cu întoarcerea tinerilor in mediul rural . Acesta este adevarul crud nu ceea ce se publica in presa unde un neavizat ar putea crede ca ne scăldăm in opțiuni in agricultura ca tineri . Fonduri subventii sunt toate basme pentru oamenii normali ...doar relațiile si banii pot face ceva realizabil in tara noastră . Statul trebuie sa intervină in piata sa sfârșească bătaia de joc ...nimeni nu e bucuros sa cereasca subventii .. Cred ca toti am dori ca ceea ce producem sa aibă valoare . Nu vrem pomana vrem banii care mi se cuvin pe munca. Fermierii una din ultimele categorii care produc ceva in Romania intermediarilor si vânzătorilor de tara !

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii