PLANTA NECESARĂ PENTRU HRANA ANIMALELOR DIN FERMĂ! Soia este principala sursă de proteină vegetală, procentele de proteină din bobul de soia fiind undeva între 34,7 și 39,8 %, conform afirmațiilor consultantului pentru SEE, Iani Adrian Chihaia.
Printre fermierii prezenți era și Gheorghe Dume, cel care și-a pus amprenta pe formarea profesională a actualului consultant, pe vremea când conducea Nutricom-ul. Iani Chihaia (în foto) a recunoscut că are emoții când îl știe pe fermierul din Oltenița în sala unde s-a desfășurat seminarul organizat de Ambasada SUA și Holstein Ro. Dar evoluția sa a fost onorantă. Așa am putut afla că un nutreț excelent, privind fibrele, este coaja de la boabele de soia. Acesta este și o sursă de energie neamidonoasă pentru vaca de lapte favorizând și păstrarea unui pH optim în stomacul rumegătoarelor.
Soia reprezintă 64% din culturile la nivel mondial de plante oleaginoase, iar peste 85% din recolta mondială se folosește strict în producția de nutrețuri combinate.
Este știut, dar voi repeta, faptul că o cultură de soia poate genera o cantitate de proteină de cel puțin două ori mai mare/ha față de oricare altă cultură agricolă. De aceea în structura mondială a producției de plante oleaginoase soia ocupă primul loc cu 348,8 mil t, ceea ce înseamnă peste 63% din total.
Locul 2 îl ocupă rapița cu un procent de aproape 13% din totalul de 535 mil tone seminte oleaginoase. Floarea sorelui se află pe poziția a treia, cu un pic peste opt procente. Dealtfel, acest clasament influențează net și consumul mondial de șroturi ale plantelor oleaginoase, aici șrotul de soia ocupând tot primul loc, cu 71% din total (225,1 mil t).
SUA a produs în 2016 peste 117 mil t de boabe de soia clasându-se pe primul loc înaintea Braziliei (108 mil t) și Argentinei (55,5 mil t). Toate cel trei agriculturi folosesc soiuri de soia modificată genetic în cultura lor, ceea ce o face atractivă pentru fermieri.
Nu pot să nu aduc aminte că UE este unul din proncipalii importatori de soia modificată genetic pentru hrana animalelor însă nu este de acord cu folosirea OMG de către fermierii europeni, ceea ce a afectat în primul rând fermierii români!