FACILITĂȚI FISCALE FERMIERI! Fermierii vor fi scutiți de plata impozitelor pe teren și clădiri, anunță un proiect de ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Care este condiția obligatorie pentru ca un fermier să beneficieze de aceste facilități fiscale?
Fermierii care vor să beneficieze de scutiri de la plata impozitelor datorate bugetului de stat trebuie să fie membri într-o ooperativă agricolă.
Potrivit proiectului de ordin, nu se datorează impozit pentru clădirile deținute și utilizate în activitatea agricolă de către contribuabilii, membri cooperatori, care au comercializat minimum 50% din producția valorificată în anul fiscal anterior celui pentru care se acordă scutirea, prin/către cooperativele agricole definite potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Clădirile cu destinație agricolă sunt clădirile aflate în inventarul/patrimoniul membrilor cooperatori, inclusiv cele aflate în patrimoniul de afectațiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale definite potrivit
Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare.
În cazul clădirilor aflate în coproprietate, scutirea de impozit pentru clădirile utilizate în scopul desfășurării activității agricole se acordă corespunzător cotei-părți din dreptul de proprietate deținută de membrul cooperator care respectă condiția de valorificare prin cooperativă.
Clădirile utilizate în scopul desfășurării activității agricole sunt următoarele:
a) magazii, pătule, silozuri utilizate pentru depozitarea, prelucrarea şi conservarea produselor agricole și a furajelor, împreună cu anexele aferente acestora;
b) construcţii agricole uşoare: barăci, magazii, şoproane și cabane cu destinație agricolă;
c) clădiri destinate activității agrozootehnice deținute pentru creşterea animalelor și păsărilor, inclusiv anexele aferente acestora;
d) amenajări piscicole și anexele aferente acestora, definite conform art.2, pct. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, cu modificările și completările ulterioare;
e) depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale, construcţii de compostare, inclusiv anexele și spațiile administrative aferente acestora;
f) ateliere, hale de reparații și stocare a utilajelor agricole;
g) sere, solarii, răsadniţe, ciupercării și altele asemenea;
h) amenajări de îmbunătățiri funciare;
i) orice altă clădire utilizată exclusiv pentru activități agricole și/servicii conexe agriculturii.
Se stabilesc criteriile potrivit cărora membrii cooperatori vor beneficia de scutirile de plata impozitului pe teren, astfel:
Nu se datorează impozit pentru terenurile cu destinație agricolă deținute și utilizate de către contribuabilii, membri cooperatori, care au comercializat minimum 50% din producția valorificată în anul fiscal anterior celui pentru care se acordă scutirea, prin/către cooperativele agricole definite potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Terenurile cu destinație agricolă sunt acele categorii de terenuri agricole aflate în inventarul/patrimoniul membrilor cooperatori, inclusiv cele aflate în patrimoniul de afectațiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
În cazul terenurilor aflate în coproprietate, scutirea de impozit pentru terenurile utilizate în scopul desfășurării activității agricole se acordă corespunzător cotei-părți din dreptul de proprietate deținută de membrul cooperator care respectă condiția de valorificare prin cooperativă.
Categoriile de terenuri utilizate în scopul desfășurării activității agricole sunt următoarele:
a) terenuri cu destinație agricolă, și anume:
(i) terenurile agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, plantațiile de hamei și duzi, plantele ornamentale, pajiștile permanente, serele, solarele, răsadnițele și altele asemenea pe care se obțin produse agricole;
(ii) terenuri acoperite cu vegetație forestieră, dacă nu fac parte din amenajamentele silvice;
(iii) terenuri ocupate cu construcții și instalații agrozootehnice, amenajări piscicole și de îmbunătățiri funciare, platformele și spațiile de depozitare care servesc nevoilor producției agricole;
b) orice alte terenuri utilizate,exclusiv pentru activități agricole și/în servicii conexe.
Beneficiază de scutirea de impozit pe clădire și impozit pe teren toate categoriile de membri cooperatori definiți conform art.9, lit. a), b) și b1) din Legea nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren, contribuabilii, membri cooperatori vor transmite organelor fiscale locale documentele justificative menționate mai jos, din care să rezulte că au comercializat minimum 50% din producția agricolă valorificată prin/către cooperativa agricolă, respectiv:
a) adeverința eliberată de către cooperativa agricolă care să ateste calitatea de membru, cantitățile vândute de către contribuabilul, membru cooperator prin/către cooperativa agricolă în anul calendaristic anterior celui pentru care se acordă scutirile, precum și inventarul bunurilor declarate de membru și care fac obiectul scutirilor;
b) declarația pe proprie răspundere întocmită de contribuabilul, membru cooperator, din care să reiasă: totalul cantităților de produse agricole comercializate în anul calendaristic anterior celui pentru care se acordă scutirile, cantitățile valorificate de acesta prin/către cooperativa agricolă în cadrul aceleiași perioade și lista bunurilor cu destinație agricolă care fac obiectul scutirilor.
Organele fiscale locale vor solicita de la direcția pentru agricultură județeană, producția medie obținută pe județ, din exploatarea terenurilor agricole, a animalelor sau din activități agricole, după caz, care va fi comparată cu producția vândută prin/către cooperativă, conform adeverinței eliberate în acest sens, iar dacă se constată îndeplinirea condiției privind valorificarea a minimum 50% din producția agricolă comercializată prin/către cooperativa agricolă respectivă, se va proceda la acordarea scutirii de la plata impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren.
Datele cu privire la producția medie obținută pe județ vor fi comunicate de către direcțiile pentru agricultură județene și vor fi identice cu cele pe care acestea le folosesc la calcularea normei de venit, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 30/2019 privind aprobarea metodologiilor pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole.
În vederea aplicării prevederilor prezentului ordin, scutirea de la plata impozitului pe clădiri și terenuri se acordă pe baza documentelor justificative, valabile la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior celui pentru care se acordă scutirea prin care atestă situația respectivă.
Contribuabilii, membri cooperatori, au obligația să depună anual declarația în acest sens, însoțită de documentele justificative, la compartimentele de specialitate ale autorităților publice locale, până la data de 31 martie a anului curent.
Proiectul de ordin comun a fost publicat astăzi, 4 martie 2019, și se află în consultare publică pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.