Adama
Vinasa Rompak

NOU ORDIN ANSVSA CU REGULI ASPRE pentru CREȘTEREA PORCILOR!

Publicat: 17 noiembrie 2019 - 10:36
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OBLIGAȚII PENTRU ȚĂRANII CARE CRESC PORCI! Ordinul lui Daea cu limitarea la 5 a numărului de porci în gospodăriile țărănești este în vigoare din data de 8 noiembrie 2019! Ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, și conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, au semnat un proiect de Ordin care completează Ordinul fostului ministru cu Norma sanitară veterinară privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine.

Proiectul de Ordin ANSVSA care stabilește Norma pentru creșterea porcilor cu instituirea a trei niveluri de biosecuritate completează Ordinul nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, emis de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, act normativ care a stârnit scandal pentru că limitează la 5 numărul porcilor crescuți în gospodăriile țărănești. Acest Ordin este în vigoare din data de 8 noiembrie 2019 când a fost publicat în Monitorul Oficial.

REGULI PENTRU CREȘTEREA PORCILOR ÎN EXPLOATAȚIILE DE SUBZISTENȚĂ. GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI CARE AU VOIE SĂ CREASCĂ MAXIM 5 PORCI!

I. Nivelul I de biosecuritate este aplicabil exploatațiilor noncomerciale (gospodării țărănești n.r.), stabilite conform art. 2 lit. a) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, și cuprinde următoarele reguli generale de biosecuritate:

a) introducerea în registrul de exploataţie cu respectarea pevederilor prevăzute de Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare, a datelor privind toate intrările, inclusiv exploataţia sursă şi ieşirile animalelor, precum şi destinaţia acestora;

b) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către medicul veterinar de liberă practică organizat în condiţiile legii;

c) deţinerea suinelor în adăposturi împrejmuite, pardoseala să fie construită din materiale ușor de curățat și dezinfectat, fără posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu suine domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi;

d) interzicerea hrănirii suinelor cu resturi de la bucătărie;

e) hrănirea suinelor cu nutrețuri vegetale este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;

f) folosirea așternutului vegetal este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;

g) suinele deținute exclusiv pentru consumul familial trebuie să provină din exploatațiile autorizate/înregistrate sanitar veterinar; toate suinele de sex masculin din exploatație trebuie să fie obligatoriu sterilizate;

h) respectarea regulilor de igienă generală înainte și după efectuarea diverselor lucrări de întreținere și îngrijire, respectiv spălarea mâinilor și schimbarea încălțămintei și a hainelor; hainele și încălțămintea utilizate vor fi destinate exclusiv acestui scop;

i) animalele sacrificate pentru consumul familial vor fi examinate obligatoriu sanitarveterinar, iar examenul ante-mortem se va realiza cu cel mult 24 ore înaintea sacrificării. Notificarea este în sarcina proprietarului;

j) se interzice creșterea suinelor în extravilan, cu exceptia acelor locații înregistrate sanitar veterinar;

k) suinele se vor crește exclusiv pentru îngrășare în vederea consumului familial, nu și pentru reproducție.

Articolul 2, litera a din Ordinul lui Daea este: a) exploatație noncomercială de suine - exploatație de creștere a suinelor de subzistență, pentru consum familial, prevăzută la art. 1 lit. a), cu animale înregistrate în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor (S.N.I.I.A.), care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului. Concret, exploatație de creștere a suinelor de subzistență - exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete de porcine.

porc-tarani_b

REGULI PENTRU FERMELE MICI DE CREȘTERE A PORCULUI, CU UN NUMĂR MAXIM DE 65 DE CAPETE!

II. Nivelul II de biosecuritate este aplicabil exploatațiilor comerciale de tip A, stabilite conform Art. 2, litera b) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României și cuprinde următoarele reguli generale de biosecuritate:

4 1. Reguli generale de biosecuritate pentru exploatațiile comerciale tip A care dețin porcii numai pentru îngrășat:

a) introducerea în registrul de exploataţie cu respectarea prevederilor prevăzute de Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare, a datelor privind toate intrările, inclusiv exploataţia sursă şi ieşirile animalelor cu destinaţia acestora, precum și a tuturor evenimentelor care au loc în exploatație;

b) existența filtrului postat la intrarea în exploatație cu posibilitatea schimbării hainelor și a încălțămintei de stradă cu echipament de protecţie destinat exploatației, respectiv șalopetă și încălțăminte de lucru, precum și existența facilităților de spălare și dezinfecția mâinilor;

c) permiterea accesului în exploataţia de suine numai cu respectarea strictă a regulilor de filtru sanitar-veterinar și a măsurilor de biosecuritate;

d) deţinerea suinelor în adăposturi împrejmuite, fără posibilitatea de a veni în contact cu suinele domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi; perimetrul exploataţiei este împrejmuit cu gard continuu confecţionat din materiale rezistente şi care asigură o bună izolare şi este amplasat astfel încât să nu permită accesul altor animale, al persoanelor străine şi al autovehiculelor; adăpostul/adăposturile sunt compartimentate în boxe pe categorii de creștere și producție; se impune principiul ,,totul plin, totul gol” pentru fiecare boxă; înainte de populare se efectuează curățenie și dezinfecție;

e) deținerea suinelor în adăposturi compartimentate cu asigurarea condițiilor de bunăstare;

f) construirea adăposturilor din materiale ușor de curățat și dezinfectat;

g) interzicerea creşterii porcilor în regim de semilibertate;

h) interzicerea accesului persoanelor străine în exploataţie cu excepția celor autorizate, cu înscrierea în registrul vizitatorilor și care se supun măsurilor de biosecuritate;

i) interzicerea hrănirii suinelor cu deşeuri de catering, resturi menajere, aşa cum sunt definite la punctul 22 din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 142/2011;

j) hrănirea suinelor cu nutrețuri vegetale este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare.

k) folosirea așternutului vegetal este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare; păstrarea furajelor, fânului, paielor se face în incinta exploatației, într-un spațiu separat fizic prin gard;

l) amenajarea de dezinfectoare pentru încălţăminte, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din exploataţie;

m) dezinfectarea mijloacelor de transport înainte de intrarea în exploatație, cu aparate tip vermorel/atomizor;

n) eliminarea gunoiului de grajd din exploatație se efectuează cu mijloacele de transport proprii care se dezinfectează la intrare după fiecare transport cu aparate tip vermorel/atomizor iar la finalul operațiunii se spală și se dezinfectează; exploatația are în stoc un minim de substanțe dezinfectante și deține un registru pentru operațiunile de dezinfecție, dezinsecție, deratizare, cu posibilitatea efectuării trasabilității consumului de substanțe; deratizarea se efectuează cel puțin odată pe semestru și ori de câte ori este nevoie; acțiunile de dezinfecție, dezinsecție, deratizare se efectuează sub supravegherea medicului veterinar responsabil de exploatație iar documentele justificative efectuării acestor operațiuni se păstrează 3 ani și se prezintă la solicitare inspectorilori sanitar veterinar;

o) depozitarea și păstrarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman într-u spațiu ce va fi dimensionat în corelație cu efectivul de animale, va asigura condiții de refrigerare/congelare, va fi ușor de curățat și dezinfectat; acest spațiu se amplasează la marginea exploatației astfel încât să nu fie necesară intrarea în exploatație a mijloacelor de 5 transport care preiau cadavrele și pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni şi contactul cu animale sau persoane neautorizate; acest spațiu este dotat cu dispozitiv de închidere;

p) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către un medic veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii;

q) includerea exploataţiilor şi animalelor în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor;

r) interzicerea creșterii și circulației animalelor din alte specii în incinta exploatației, cu excepția animalelor de pază.

Articolul 2, litera b din Ordinul fostului ministru al Agriculturii este: b) exploatație comercială de tip A de suine - exploatație de suine înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, înregistrată sanitar- veterinar, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului. Concret, exploatație mică de creștere a suinelor - exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 6 și 65 de capete de porcine.

purcei-frumosi_b

REGULI GENERALE, SUPLIMENTARE, DE BIOSECURITATE pentru FERMELE MICI DE CREȘTERE, ÎNGRĂȘARE ȘI REPRODUCȚIE SUINE!

a) să asigure un flux corespunzător de mişcare a persoanelor, prin compartimentarea spaţiilor existente, cu intrare într-un spaţiu destinat hainelor şi încălţămintei de stradă, urmat de un spaţiu dotat cu grup sanitar, duş şi, în final, un spaţiu destinat echipamentului de lucru şi decontaminării mâinilor, cu ieşire în zona de producţie;

b) scroafele/vierii nu trebuie scoși din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație; în cazul însămânțării artificiale această operațiune se va face doar cu persoanele autorizate care vor respecta măsurile de biosecuritate; materialul seminal utilizat va fi achiziționat de la unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar;

c) fiecare deținător are obligația să completeze la zi evenimentele de reproducție în registrul de montă/însămânțare artificială și fătări.

REGULI PENTRU FERMELE MEDII ȘI MARI, CU UN EFECTIV DE MAXIM 130 DE CAPETE ȘI PESTE 130 DE CAPETE DE SUINE!

III. Nivelul III de biosecuritate este aplicabil exploatațiilor comerciale, stabilite conform art. 2 lit. c) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, și cuprinde următoarele reguli generale de biosecuritate:

a) introducerea în registrul de exploataţie cu respectarea prevederilor prevăzute de Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, cu modificările şi completările ulterioare, a datelor privind toate intrările, inclusiv exploataţia sursă şi ieşirile animalelor, inclusiv destinaţia acestora;

b) împrejmuirea perimetrului exploataţiei comerciale de suine cu gard continuu confecţionat din materiale rezistente care asigură o bună izolare şi este amplasat astfel încât să nu permită accesul altor animale, al persoanelor străine şi al autovehiculelor; deţinerea suinelor în adăposturi compartimentate cu asigurarea condițiilor de bunăstare;

c) amplasarea afișelor la exteriorul și interiorul exploatatiei având inscripționate respectarea măsurilor de biosecuritate;

d) asigurarea de asistenţă sanitar-veterinară, pe bază de contract, cu un cabinet sanitarveterinar, organizat în condiţiile legii; cabinetul trebuie să dispună de un număr suficient de personal sanitar veterinar pentru asigurarea unei asistențe sanitar-veterinare corespunzătoare;

e) împrejmuirea exploatației este realizată cu gard continuu, suficient de înalt și îngropat sau cu fundație de beton astfel încât să nu permită pătrunderea animalelor și oamenilor; se realizează delimitarea strictă a zonei curate de zona murdară;

f) permiterea accesului persoanelor străine numai cu aprobarea administraţiei exploataţiei şi înregistrarea într-un registru special a tuturor datelor privind vizitatorii;

g) interzicerea accesului în exploataţia de suine a persoanelor străine care au vizitat alte exploataţii deținătoare de porcine; perioada de interdicţie va fi stabilită de fiecare fermă în parte, dar nu poate fi mai mică de 72 ore;

h) interzicerea accesului în exploataţia de suine atât a persoanelor străine, cât și al personalului propriu, care au efectuat activități în mediul silvatic în ultimele 72 ore;

i) permiterea accesului personalului propriu, al vizitatorilor sau al inspectorilor oficiali în exploataţia de suine numai cu respectarea strictă a regulilor de filtru sanitar-veterinar și a măsurilor de biosecuritate;

j) amplasarea unei incinte speciale, denumită vestiar-filtru, amenajată corespunzător, pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni în şi din exploataţie; vestiarul-filtru trebuie să îndeplinească următoarele condiţii minime de funcţionare:

1. să fie amplasat la limita dintre zona curată și zona murdară, astfel încât intrarea persoanelor în zona curată să nu fie posibilă decât prin filtrul sanitar-veterinar;
2. să aibă mărimea direct proporţională cu numărul personalului angajat;
3. să asigure un flux corespunzător de mişcare a persoanelor, prin compartimentarea spaţiilor existente, cu intrare într-un spaţiu destinat hainelor şi încălţămintei de stradă, urmat de un spaţiu dotat cu grup sanitar, duş şi, în final, un spaţiu destinat echipamentului de lucru şi decontaminării mâinilor, cu ieşire în zona curată;
4. să fie dotat, pentru fiecare persoană care activează în zona curată, cu echipament de protecţie și de lucru individual, utilizat numai în spaţiul de producţie, săpun, substanţe dezinfectante, prosoape, uscător de păr;
5. să fie dotat cu facilităţi pentru apă caldă și rece, fiind interzisă alimentarea prin surse de apă deschise;
6. apa utilizată pentru adăpatul suinelor trebuie să respecte standardele în vigoare și conform normelor de bunăstare; este interzisă adăparea suinelor din surse naturale de suprafață;
7. să fie dotat cu facilităţi pentru igienizarea hainelor de lucru, cu acces obligatoriu din zona curată; 8. să fie construit din materiale uşor de curăţat, dezinfectat şi menţinut în permanenţă întro stare structurală şi igienică corespunzătoare; pereţii interior, tavanul și pardoseala să fie construiţi din materiale netoxice, rezistente, impermeabile, netede, care nu putrezesc și ușor de întreținut;

k) amplasarea sălii de mese destinată personalului astfel încât să asigure transbordarea alimentelor din zona murdară în zona curată;

l) amplasarea biroului medicului veterinar și al șefului de fermă în zona curată;

m) existenţa unui spaţiu dotat corespunzător pentru farmacie veterinară; spaţiul special pentru depozitarea produselor medicinale veterinare este identificat şi dotat cu sistem de asigurare şi monitorizare a temperaturii şi umidităţii, paleţi, dulapuri, rafturi metalice sau din alte materiale lavabile, uşor igienizabile, precum şi cu frigidere prevăzute cu termo/hidrometre;

n) amenajarea de dezinfectoare pentru încălţăminte la intrarea şi la ieşirea în/din vestiarulfiltru, precum şi accesorii pentru curăţarea mecanică acestora; se utilizează cel putin două tipuri/culori de încălțăminte, din care: una pentru utilizarea în interiorul adăposturilor de porcine și o pereche utilizată, separat, pentru zonele situate în afara adăposturilor.

o) amenajarea de dezinfectoare pentru încălţămintea la intrarea şi la ieşirea în/din fiecare adăpost pentru suine sau spații;

p) aplicarea la geamuri a plaselor de sârmă și a unor măsuri, la punctele de acces în halele de producţie și la intrarea în adăposturi, care să conducă la prevenirea pătrunderii păsărilor sălbatice și insectelor;

q) existenţa dezinfectorului rutier care să asigure decontaminarea mijloacelor de transport la intrarea/ieşirea în/din zona de producţie; în cazul în care autovehiculul care intră în zona curată, trece prin dezinfectorul rutier se efectuează obligatoriu decontaminarea suplimentară a 7 mijlocului de transport, inclusiv a părţilor laterale ale acestuia iar conducătorul mijlocului de transport utilizează echipamentul de protecţie; după dezinfecția suplimentară mijlocul de transport va staționa o perioadă de timp egală cu perioada de contact necesară pentru neutralizarea virusului pestei porcine africane, prevăzută în prospectul produsului folosit la dezinfecție; locul în care a stat mijlocul de transport va fi imediat dezinfectat după plecarea acestuia;

r) spațiul pentru încărcarea și descărcarea suinelor este amplasat la limita dintre zona de producție și zona murdară;

s) interzicerea încărcării suinelor, în vederea livrării, în mijloace de transport neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar și care nu prezintă dovada efectuării acţiunilor de decontaminare;

t) depozitarea furajelor în buncăre se efectuează prin transbordare; în cazul în care autovehiculul care aprovizionează cu furaje intră în zona curată, trece prin dezinfectorul rutier și se efectuează obligatoriu decontaminarea suplimentară a mijlocului de transport, inclusiv a părţilor laterale ale acestuia iar conducătorul mijlocului de transport utilizează echipamentul de protecţie; după dezinfecția suplimentară mijlocul de transport va staționa o perioadă de timp egală cu perioada de contact necesară pentru neutralizarea virusului pestei porcine africane, prevăzută în prospectul produsului folosit la dezinfecție; locul în care a stat mijlocul de transport va fi imediat dezinfectat după plecarea acestuia; se stabilește un traseu de către medicul veterinar sau șeful de fermă; u) depozitarea și păstrarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman în condiții de refrigerare/congelare se efectuează într-un spațiu situat la marginea exploatației până la livrarea acestora la unitatea de neutralizare pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni şi contactul cu animale sau persoane neautorizate;

v) realizarea colectării şi neutralizării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman în conformitate cu legislaţia specifică în domeniu;

x) interzicerea accesului în zona curată autovehiculelor care transportă subprodusele de origine animală nedestinate consumului uman care provin din afara exploataţiei;

y) existenţa de spaţii și dotări cu facilități și instrumentar corespunzătoare pentru executarea necropsiilor, inclusiv sursă de apă curentă; acest spațiu va fi amplasat în imediata apropiere a spațiului de depozitare și păstrare a cadavrelor; se vor asigura facilități pentru transportul corespunzător a cadavrelor de la hale la spațiile de depozitare, păstrare sau necropsie;

z) efectuarea de acţiuni de decontaminare, dezinsecţie şi deratizare, ori de câte ori este necesar, utilizându-se numai produse înscrise în lista oficială a produselor medicinale de uz veterinar omologate, autorizate pentru comercializare şi care au concentraţia în substanţă activă prevăzută în instrucţiunile de utilizare, iar soluţia dezinfectantă trebuie să fie schimbată cu o frecvenţă care să asigure menţinerea aceleiaşi concentraţii; aceste activități sunt consemnate într-un registru;

aa) după fiecare depopulare, suprafeţele din zonele de producţie se supun curăţării şi decontaminării într-o perioadă delimitată de timp care să permită efectuarea acestor acţiuni; fluxurile tehnologice sunt organizate astfel încât să se asigure efectuarea eficientă a acestor operaţiuni, inclusiv prin asigurarea posibilităţii principiului "totul plin - totul gol" subunitate de adăpostire; în acest scop, exploataţia de suine trebuie să dispună de echipamentele necesare pentru executarea curăţării mecanice, hidromecanice şi aplicarea substanţelor biocide;

bb) interzicerea deţinerii de suine la domiciliu de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în exploataţie;

cc) interzicerea introducerii de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în exploataţie alimentelor de origine animală provenite de la suine;

dd) colectarea dejecțiilor se face cu respectarea normelor de protecția mediului.

Art. 2 lit. c) din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, Ordinul lui Daea, este: c) exploatație comercială de suine - exploatație de suine prevăzută la art. 1 lit. c) și d), înregistrată în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, care îndeplinește prevederile normelor de biosecuritate specifice și este autorizată sanitar-veterinar, deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condițiile legii, înregistrate și autorizate de oficiul registrului comerțului. Concret, exploatație medie de creștere a suinelor - exploatație agricolă cu un efectiv cuprins între 66 și 130 de capete de porcine și exploatație mare de creștere a suinelor - exploatație agricolă cu un efectiv de peste 130 de capete de porcine.

Proiectul de Ordin ANSVSA mai prevede următoarele: exploatațiile comerciale de tip A care sunt înregistrate sanitar-veterinar la data intrării în vigoare a prezentei norme sanitar-veterinare, solicită reînregistrarea sanitar-veterinară în decurs de 2 luni. În scopul prevenirii introducerii unor boli infectocontagioase, proprietarii exploatațiilor comerciale de suine trebuie să întocmească şi să implementeze un program de biosecuritate propriu, bazat pe proceduri, care să cuprindă şi alte măsuri suplimentare specifice
exploataţiei, avizat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,respectiv a municipiului Bucureşti.

Toate exploataţiile de suine trebuie să deţină adăposturi pentru animale care să asigure condiţii minime de bunăstare prevăzute de reglementările legale în vigoare.  În ceea ce priveşte eliminarea şi utilizarea gunoiului de grajd, toate exploataţiile de suine trebuie să respecte prevederile art. 13 din Regulamentul (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002.

Proiectul de Ordin ANSVSA este publicat pe pagina oficială a instituției din data de 13 noiembrie 2019.


 

Vizualizat: 12957 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
sandu sandel
|
11. 21, 2019. Thursday 07:42
numai asa puteti fute agricultura romaneasca! acu 30 de ani s-a iesit in strada pentru a scapa de restrictii si oprimare, si ce folos? ati aparut voi , la fel procedati! interzicetii taranului si sa-si procreeze proprii prunci!
1.
chichernea
|
11. 18, 2019. Monday 07:46
ce nu dictruge legea distruge banca. bancile refuza sa reesaloneze creditele pt fermieri
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii