Adama
Vinasa Rompak

NOU! LEGEA LAPTELUI! AMENZI URIAȘE!

Publicat: 18 decembrie 2018 - 16:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT DE LEGE! Ministerul Agriculturii a lansat ASTĂZI, 18 decembrie 2018, în dezbatere publică proiectul Legii laptelui și a produselor lactate. Potrivit acestui act normativ, se va înființa Registrul Laptelui, iar producătorii, procesatorii și distribuitorii sunt obligați să fie înscriși în acest registru. Legea prevede și amenzi uriașe

Operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării, pot desfăşura aceste activităţi numai în baza înregistrării în Registrul Laptelui, întocmit de direcția tehnică de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

DEFINIȚIE LAPTE!

Legea include definițiile laptelui și ce modificări pot fi făcute în coținutul acestuia:

a) lapte înseamnă produsul obţinut din mulsul animalelor din speciile bovine, ovine și caprine;
b)"lapte de consum" înseamnă produsele prevăzute la punctul III din Regulamentul nr.1169/2011, destinate a fi livrate consumatorilor în aceeaşi stare;
c) lapte crud: lapte care nu a fost tratat termic la peste 40oC şi nici nu a fost supus unui tratament cu un efect echivalent;
d) lapte integral: lapte tratat termic care, în privinţa conţinutului de grăsime, îndeplineşte una dintre următoarele condiţii:
(i) lapte integral standardizat: lapte cu un conţinut de grăsime de cel puţin 3,50 % (m/m). Totuşi, statele membre pot prevedea o categorie suplimentară de lapte integral cu un conţinut de grăsime de 4,00 % (m/m) sau mai mult;
(ii) lapte integral nestandardizat: lapte cu un conţinut de grăsime care nu a fost modificat de la stadiul de mulgere prin adăugarea sau eliminarea de grăsimi din lapte sau prin amestecarea cu lapte al cărui conţinut de grăsime naturală a fost modificat. Cu toate acestea, conţinutul de grăsime nu poate fi mai mic de 3,50 % (m/m);
e) lapte semidegresat: lapte tratat termic al cărui conţinut de grăsime a fost redus la cel puţin 1,50 % (m/m) şi la cel mult 1,80 % (m/m);
f) lapte-degresat: lapte tratat termic al cărui conţinut de grăsime a fost redus la cel mult 0,50 % (m/m). Laptele tratat termic care nu respectă cerinţele privind conţinutul de grăsime este considerat lapte de consum cu condiţia indicării pe ambalaj a conţinutului de grăsime în mod clar, cu o zecimală, sub forma "... % grăsime". Acest tip de lapte nu este descris ca lapte integral, lapte semidegresat sau lapte degresat.
g) produse lactate înseamnă produsele derivate exclusiv din lapte, putând fi adăugate unele substanţe necesare fabricaţiei lor, cu condiţia ca aceste substanţe să nu fie utilizate în vederea înlocuirii, totale sau parţiale, a vreunui constituent al laptelui.
h)"conţinut de grăsime" înseamnă raportul de masă exprimat în părţi de grăsime din lapte la o sută de părţi de
lapte din laptele respectiv;
i)"conţinut proteic" înseamnă raportul de masă al părţilor proteice la o sută de părţi de lapte din laptele respectiv (obţinut prin înmulţirea cu 6,38 a conţinutului total de azot din lapte exprimat în procentaj de masă). sunt permise numai următoarele
modificări:

a) modificarea conţinutului de grăsime naturală prin îndepărtarea sau adăugarea de smântână sau prin adăugarea de lapte integral, semidegresat sau degresat, în scopul de a asigura conţinutul de grăsime stabilit pentru laptele de consum;
b) îmbogăţirea laptelui cu proteine lactate, săruri minerale sau vitamine;
c) reducerea conţinutului de lactoză prin schimbarea în glucoză şi galactoză.

Modificările de compoziţie a laptelui sunt permise numai dacă sunt indicate pe ambalajul produsului, astfel încât acestea să poată fi văzute şi citite cu uşurinţă şi fără să poată fi şterse. Aceste indicaţii nu înlocuiesc însă obligaţia cu privire la indicarea pe etichetă a valorii nutritive. Dacă se adăugă proteine, conţinutul proteic al laptelui îmbogăţit trebuie să fie de 3,8 % (m/m) sau peste această valoare.

Laptele de consum trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să aibă un punct de îngheţ apropiat de punctul mediu de îngheţ al laptelui crud înregistrat în zona de origine de unde a fost colectat laptele de consum;
b) să aibă o masă mai mare sau egală cu 1 028 de grame/litru pentru laptele care conţine 3,5 % (m/m) grăsime la o temperatură de 20 °C sau o greutate echivalentă pe litru pentru laptele având un conţinut diferit de grăsime;
c) să conţină un minim de 2,9 % (m/m) materie proteică pentru laptele conţinând 3,5 % (m/m) grăsime sau o concentraţie echivalentă în cazul laptelui având un conţinut diferit de grăsime

REGISTRUL LAPTELUI!

Se înființează Registrului Laptelui în cadrul direcției tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Înscrierea în Registrul Laptelui este obligatorie pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul prelucrării/producţiei/distribuției laptelui de consum și a produselor lactate, persoane juridice, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate.

Prevederile prezentei legi nu se aplică producătorilor agricoli, persoane fizice ce obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie și care depășesc necesarul de consum propriu și le valorifică pe piață în baza atestatului de producător și carnetului de comercializare.

Înscrierea în Registrul Laptelui se face cu 60 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate.

Operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării, înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi, se înscriu în Registrul Laptelui,în termen de
30 zile lucrătoare. Laptele de consum și produsele lactate aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi pot fi comercializate cu elementele de identificare marcate iniţial, până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 2 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Pentru înscrierea în Registrul Laptelui operatorii economici depun la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în copie, următoarele documente:

a) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului
b) autorizația sanitară veterinară de funcționare emisă de ANSVSA
c) fișa produsului
d) scurtă prezentare a produsului, cantitatea preconizată de vânzare lunară.

Ministerul Agriculturii, în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea documentelor prevăzute la art.9, înscrie laptele sau produsul lactat în Registrul Laptelui.

În urma înscrierii, operatorul economic este obligat să inscripționeze numărul de înregistrare din Registrul Laptelui pe eticheta produsului.Fabricarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate se procesează în unități de producție distincte față de cele de procesare lapte și produse lactate.

Produsele lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate se comercializează într-un spațiu bine delimitat, cu atenționare explicită către cumpărător a conținutului acestor produse. Aceleași prevederi se vor aplica și vânzării produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate comercializate vrac.

Este interzisă comercializarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi hidrogenate.

Produsele alimentare finite ce au în compoziție ca ingrediente grăsimi hidrogenate se etichetează explicit cu privire la existența acestora în produs. La punctele de vânzare a acestora se vor atenționa consumatorii cu privire la existența și denumirea produsului alimentar finit propus spre vânzare.


AMENZI!

Se sancționează:

a) cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fabricarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în unități unde se procesează lapte și sunt fabricate produse lactate.
b) cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei comercializarea produselor lactate cu cu adaos de grăsimi hidrogenate, fără atenționarea explicită a cumpărătorului, legatp de conținut, și într-un spațiu care nu e bine delimitat;
c) cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei comercializarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi hidrogenate;
d) cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei neetichetarea explicită a produselor finite care au în compoziție grăsimi hidrogenate.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către personalul împuternicit din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

IMPORTANT! Acesta este un proiect de lege aflat în dezbatere publică. Poate fi consultat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.

Vizualizat: 7667 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii