LEGEA CADASTRULUI MODIFICATĂ! Guvernul României a aprobat, în ședința din 18 aprilie 2018, noi modificări la Legea cadastrului. Intabularea imobilelor poată fi făcută mai rapid, iar certificatele de moştenitor mai vechi de anul 2011 vor putea fi folosite fără acte suplimentare la înscrierea în cartea funciară, anunță Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Potrivit noilor prevederi din Legea cadastrului, proprietarii de terenuri sau imobile care dețin certificate de moștenitor eliberate înainte de 2011 le pot înscrie în cartea funciară, fără să aibă nevoie de alte acte suplimentare de la primărie.
Articolele din lege modificate, cu scopul de urgentării Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF):
Majorarea sumei cu care se finanţează lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării! Cuantumul de maxim 60 de lei/carte funciară urmează a fi majorat proporțional cu gradul de dificultate al terenurilor, astfel, prețul plătit pe carte funciară poate să ajungă la maxim 132 de lei.
De asemenea, se va diminua termenul de soluţionare a cererilor de rectificare pentru lucrările de înregistrare sistematică efectuate la nivel de UAT, de la 60 la 30 zile de la finalizarea perioadei de difuzare, a anunţat ANCPI.
IMPORTANT! Modificările aduse recent se referă și la imobilele care nu sunt cuprinse în PNCCF, respectiv, crearea posibilității ca prima înregistrare a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară să se realizeze în baza certificatului de moștenitor, indiferent de data deschiderii succesiunii.
Suma totală alocată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în 2018, pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciarã, este de peste 400 milioane de lei. Astfel, în 2018, fiecare unitate administrativ-teritorialã (UAT) poate primi 155.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciarã, față de 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016.
Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, case, apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane euro.