Adama
Vinasa Rompak

NOU DIRECTOR la DAJ CLUJ!

Publicat: 24 decembrie 2017 - 08:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NUMIRE ÎN FUNCȚIE! Paul-Rareș Uifălean are 36 ani și peste 13 ani vechime „în câmpul muncii”. Este clujean, absolvent de horticultură la USAMV Cluj din 2004, căsătorit și fericitul tată al unui „ficior de 6 anișori”.

Imediat după absolvire s-a încadrat în privat, la o firmă care vinde inputuri fermierilor, SC AGROTOP SRL. Acolo unde avea să cunoacă un om important pentru viața lui, pe administratorul AGROTOP, Augustin Todea (fost ministru adjunct al Agriculturii înainte de 1989) de la care a învățat foarte mult.director-daj-cj_bdaj-cluj_b După zece ani în vânzarea de inputuri, activitatea care l-a adus în situația de a cunoaște foarte bine fermierii din zonă, a intrat în sistemul de stat în anul 2014 ca director la Casa Agronomului din Cluj. În 2016, datorită desfințării Casei Agronumului, a ajuns la Direcția Agricolă Județeană Cluj pe post de consilier principal, ocupat prin concurs. Din octombrie 2017 ocupă funcția de director executiv DAJ Cluj.

Pe 21 decembrie am trecut să-l felicit pentru ocuparea funcției de director executiv și să aflăm pentru cititorii noștri ce și cum mai este prin aagricultura Clujului. Așa am aflat că producția medie la porumb boabe s-a ridicat la 5022 kg/ha pe o suprafață cultivată de peste 40.000 ha, ceea ce face din porumb principala plantă de cultură din județul Cluj. Ca să vă faceți o idee, imediat după se situează grâul de consum cu puțin peste 11.000 ha, ceea ce înseamnă de aproape 4 ori mai puțin. Chiar și producția medie la grâu este cu 1.000 kg mai mică. Orzul și orzoaica au ocupat 10.350 ha oferind fermierilor o producție medie de 3,5 t/ha. Rapița tinde spre 2.000 ha (1.825 ha), iar ca producție medie se apropie de 2,8 t/ha pe când soia s-a cultivat pe 2.500 ha cu o medie de aproape 2,2 t/ha. Sfecla a trecut de 46 t/ha pe o suprafață de 1.038 ha. Iar cartoful, cea de-a doua pită a românilor, s-a cultivat oficial pe aproape 7.000 ha cu o medie a producției de doar 17 t/ha.

În programul de ajutor de minimis pentru producția de tomate în extrasezon (HG 39/2017) s-au înscris 51 de legumicultori din care doar 30 au dus programul până la capăt, 9 în primul ciclu de producție și 21 în ciclul doi. Cât privește programul cu lâna (HG nr 500/2017), în județul Cluj au fost înregistrați în program 1.503 crescători de oi cu o cantitate estimată de circa 950 t de lână.

Pe larg despre cine va colecta lâna în județ sau de ce au renunțat 20 de legumicultori la banii de minimis, ori despre cum vede noul director executiv anul viitor agricol ca și despre banii europeni în revista Ferma.

În județul Cluj s-au absorbit 44, 599 mil euro prin schemele de plăți finanțate prin Fondul European pentru Garantare în Agricultură (așa numitele plăți directe), 7,464 mil euro pe măsurile compensatorii finanțate pin FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) și 8,408 mil euro prin Bugetul Național (ANT – urile). Subvențiile au fost plătite pentru 31.000 de cereri unice și o suprafață de peste 225.000 ha.

                                                             

Vizualizat: 6672 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii