ANCHETA DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE. Procurorii anticorupție l-au reținut pentru 24 de ore pe secretarul primăriei orașului Gătaia din județul Timiș, suspectat că a cerut mită 20.000 de euro pentru retrocedarea unor terenuri, anunță un comunicat transmis de DNA. Funcționarul a fost prezentat deja Tribunalului Timiș cu propunere de arestare pentru 30 de zile.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11.10.2019, a lui Gheța Florin, secretar al Primăriei orașului Gătaia, județul Timiș, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de luare de mită, trafic de influenţă și a altor două persoane fizice, fără vreo calitate specială, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de trafic de influență.
Din ordonanțele de reţinere întocmite de procurori a rezultat că există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada august – octombrie 2019, inculpatul Gheța Florin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma 20.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care pretindea că o are față de funcționari din cadrul Primăriei Gătaia, județul Timiș, cu atribuții în derularea procedurilor de retrocedare a unor terenuri.
În același context, în data de 10 octombrie 2019, inculpatul Gheța Florin ar fi primit de la martor suma de 14.000 euro, urmând ca restul de bani să-i fie remiși după rezolvarea favorabilă a cererilor de retrocedare.
În perioada iunie – octombrie 2019, pentru același motiv, ceilalți doi inculpați ar fi pretins de la martor suma de 40.000 euro.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 12 octombrie 2019, cei trei inculpați au fost prezentați magistraților din cadrul Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, se arată în comunicatul DNA.