Adama
Vinasa Rompak

MISTREȚII FAC RAVAGII ÎN CULTURI! FERMIERII NU SUNT DESPĂGUBIȚI!

Publicat: 26 martie 2019 - 11:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NECAZURILE FERMIERILOR! Suprafețe agricole uriașe sunt distruse, în această perioadă, de turmele de mistreți. Fermierii români sunt disperați când văd pagubele imense pe care le fac sălbăticiunile. Mistreții s-au înmulțit foarte mult, iar extragerile din efectiv, făcute în iarnă, mult prea puține, nu au ajutat la nimic. Fermierii nu sunt despăgubiți pentru că Legea vânătorii nu este încă promulgată. Modificările făcute de parlamentari în lege sunt neconstituționale, a stabilit Curtea Constituțională a României.

Trebuiau să suplimenteze numărul de extrageri. Au făcut-o abia acum câteva săptămâni cu un număr de extrageri foarte, foarte mic, două-trei exemplare pe fond. Păi, dar ce ai făcut cu asta?! S-au înmulțit mistreții foarte mult și nu au fost suficiente acele extrageri din iarnă. mistreti-2019-cinci_b

Noi, fermierii, suferim pagube enorme. Și necazul mare este că nici nu avem cui să ne adresăm pentru despăgubiri pentru că Legea vânătorii nu este promulgată și nu poate fi aplicată. Și rămâi doar să te uiți că suprafețe imense sunt distruse în totalitate și nimeni nu ne despăgubește. E o mare problemă! Poate se gândește, totuși, cineva să dea drumul la Legea vânătorii.

Tot vorbim de programe, vorbim de eforturi făcute pentru agricultură, vorbim de mărirea bugetului la agricultură, dar efectul nu se simte, pentru că, pe dea ltă parte, intervin alți factori, cum sunt mistreții, care ne măresc nouă, fermierilor, pagubele, a declarat fermierul Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), pentru AGROINFO.

Agricultorii au investit muncă multă și bani mulți în suprafețele agricole cultivate, iar turmele de mistreți scormonesc pământul, calcă în copite plantele abia răsărite. În urma lor, suprafețele rămân distruse și grav este că fermierii nu pot să beneficieze, la acest moment, de niciun leu despăgubire. Legea vânătorii a fost modificată de parlamentari, iar schimbările din lege se referă chiar la evaluarea pagubelor produse fermierilor de animalele intrate pe terenurile agricole. Legea însă nu este promulgată pentru că este neconstituțională.

Prin Decizia 76 din 30 ianuarie 2019, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate, formulată de președintele României, Klaus Iohannis, și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonantei de urgență a Guvernului nr.105/2017 pentru modificarea art.23 alin.(1) lit.c) din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006 este neconstituțională în ansamblul său.

Ce au modificat parlmentarii în Legea vânătorii?

Senatul, prin admiterea a 4 amendamente, a modificat actul normativ mistreti-2019-trei_bmistreti-2019-sase_bși a eliminat posibilitatea proprietarului animalelor de a pășuna pe terenuri agricole în baza unui acord scris al deținătorului de teren pe care se pășunează. Totodata, a modificat art.13 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr.407/2006, în sensul că a detaliat procedura de constatare a pagubelor, de evaluare a acestora, precum și de stabilire a răspunderii civile, a instituit un alt moment de la care se calculează termenul de 30 de zile pentru efectuarea plăților, respectiv de la momentul emiterii deciziei de plată, și a introdus un nou alineat la acest articol, ce prevede că modalitatea de acordare a despăgubirilor, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor se vor adopta prin hotărâre a Guvernului.

De ce este Legea vânătorii neconstituțională?

Decizia Curții Constituționale a fost publicată săptămâna trecută. În această decizie, se arată că amendamentele introduse în lege de Senat se îndepartează în mod substanțial de voința inițiatorului legii și reprezintă modificări majore ale conținutului formei inițiale a inițiativei legislative. Mai mult, ”forma adoptată de Senat conține un articol unic cu 2 puncte, din care cel de-al doilea are 3 subpuncte, în timp ce O.U.G. nr.105/2017 conține un singur articol”. mistreti-2019-sapte_b

Analiza       comparativă a conținutului normativ al actelor adoptate in prima Camera sesizata (Senatul), respectiv in Camera decizionala (Camera Deputatilor) releva urmatoarele diferențe: pe de o parte, prima Camera sesizata (in sedinta plenului Senatului din 14 martie 2018) adopta proiectul de lege privind aprobarea ordonantei de urgenta, prin care sunt aduse modificari Ordonantei de urgenta nr.105/2017, in ceea ce priveste titlul actului normativ si continutul art.13 [modificarea alin.(5) si (6) si introducerea alin.(7)] si art.32 alin.(1) lit.c) din Legea nr.407/2006. Astfel, titlul ordonantei devine 'Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr.407/2006',mistreti-2019-doi_b iar in cuprinsul actului normativ sunt modificate dispoziții referitoare la constatarea pagubelor produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarele din speciile de fauna de interes cinegetic, cuprinse in anexele nr. 1 si 2 la lege, evaluarea acestor pagube, stabilirea răspunderii civile și plățile despăgubirilor către beneficiari [alin.(5) si (6) ale art.13] și este introdus un nou aliniat, alin.(7), în cadrul aceluiași art. 13, referitor la stabilirea prin hotărâre a Guvernului a modalității  de acordare a despăgubirilor, precum și a obligațiilor ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice si de animalele domestice pentru prevenirea pagubelor.

De asemenea, art.23 alin.(1) lit.c) este modificat, noul conținut fiind: 'c) pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie si 24 aprilie, cu excepția cazurilor în care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau deține cu orice titlu terenul agricol'. (…) Curtea constată, astfel, că legea, in redactarea pe care a adoptat-o Camera Deputatilor, se îndepartează în mod substanțial atat de textul adoptat în Senat, cât și de obiectivele urmărite de inițiativa legislativă.

Prin modificările aduse, Camera Deputaților reglementează dispoziții care nu au fost niciodată și în nicio formă puse în dezbaterea Senatului, ca prima Camera sesizată. Se observă că aceste modificări determină diferențe semnificative atât sub aspectul conținutului celor două forme ale actului normativ, cât și sub aspectul configurației acestora. (…)mistreti-2019-patru_b

Având in vedere faptul că adoptarea legii, ca parte a procesului legislativ, vizează votul final exercitat de către Parlament asupra ansamblului legii, iar criteriul material este cel definitoriu pentru a analiza apartenența sau nu a unei reglementări la categoria legilor ordinare sau organice, Curtea apreciază că, dacă procedura de legiferare ar fi respectat principiul bicameralismului, ambele Camere ale Parlamentului ar fi votat legea cu aceeași majoritate, impusă de exigentele art.76 alin.(1) sau (2) din Constituție, în funcție de caracterul conținutului normativ al acesteia. Prin urmare, Curtea reține și încălcarea dispozițiilor art.76 alin.(1) si (2) din Constituție, se arată în Decizia CCR.

Legea vânătorii s-a întors la Parlament și, poate, de data asta le iese bine parlamentarilor. Până atunci, fermierilor nu le rămâne decât să se lupte de unii singuri cu necazurile pe care le provoacă sălbăticiunile.

Vizualizat: 1765 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii