CERERI CĂTRE BRUXELLES! Sunt cinci priorități în viitorul Plan Național Strategic, documentul care stabilește tot ce se întâmplă cu subvențiile și alte ajutoare de care vor beneficia fermierii români în următorul exercițiu financiar, 2021-2027. Cele cinci priorități au fost anunțate astăzi de ministrul agriculturii, iar una dintre ele este zootehnia, deținerea unor animale cu valoare genetică verificată.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat joi, 23 aprilie 2020, în cadrul unei conferințe de presă, că a solicitat Comisiei Europene urgentarea adoptării Regulamentului de tranziție. Acest document va stabili regulile, condițiile, criteriile de eligibilitate pentru acordarea ajutoarelor fermierilor, cadrul legal de acordarea a sprijinului în agricultură până la implementarea noii Politici Agricole Comune. Este un regulament care va fi valabil pe durata tranziției de la actuala PAC la viitoarea PAC, 2021-2027. Dealtfel, la nivelul Comisiei Europene și al Parlamentului European s-a cerut deja urgentarea adoptării acestui regulament pentru a nu exista perturbări în plata subvențiilor agricole sau în achitarea altor ajutoare către fermieri și pentru a nu crea nesiguranță.
Am cerut urgentarea Regulamentului tranzitoriu, să știm cum vom funcționa anul viitor. De asemenea, acordul privind cadrul financiar multianual (CFM) pentru că noi suntem în curs de elaborare a Planului Național Strategic, unde avem niște priorități, și vrem să știm când anume acest cadru financiar multianual va fi aprobat și să putem opera pe noul Plan Național Strategic unde avem niște priorități.
Priorități care acum vor fi accentuate de această perioadă de criză, dar care vor rămâne în continuare priorități pentru că, aș vrea să să reamintesc, prioritățile de la începutul guvernării erau: asocierea, avem un grad slab de asociere, mai ales în rândul fermierilor mici și mijlocii, care au probleme foarte mari și la procurarea inputurilor la prețuri competitive, dar mai ales la valorificarea producției; depozitarea și procesarea, unde iarăși avem restanțe mari; zootehnia, vrem să avem, și trebuie să avem, animale cu valoare genetică verificată, a căror producție să fie vandabilă la prețuri foarte bune. De asemenea, sprijinul consistent al fermelor familiale și fermelor medii și promovarea produselor românești, a declarat ministrul agriculturii.
Crescătorii de animale din România au acuzat, în repetate rânduri, mai ales cei din sectorul ovinelor, că eliberarea documentelor care atestă valoarea genetică a unui animal din fermă, certificatele de origine, s-ar fi făcut undeva la granița ilegalității. Concret, multe dintre aceste certificate ar fi fost măsluite cu scopul beneficierii de cea mai mare subvenție din zootehnie, sprijinul cuplat.
Șeful de la Agricultură a adăugat că România nu mai trebuie să exporte subvenții agricole și să importe produse procesate cu valoare adăugată mare.
Sunt 5 priorități pe care le-am prins în noul Program Național Strategic care ar trebui să înceapă din 2021, de aceea așteptăm decizia Comisiei. Dar priorități care s-au accentuat în această perioadă de criză. Și vrem să schimbăm această paradigmă în care suntem mari producători și mari exportatori de produse primare pe care le vindem la prețuri foarte mici, exportînd subvenții și importăm produse procesate cu valoare adăugată mare astfel încât, în 5 ani, începînd din 2015 până-n 2019, deficitul balanței comerciale pentru produsele agroalimentare a fost de 1,2 miliarde de euro, a mai spus Oros.