DUPĂ 10 ANI, FERMIERII PRIMESC DESPĂGUBIRI! De 10 ani fermierii nu au mai fost despăgubiți pentru pagubele produse de secetă, deși există un ordin și o hotărâre de Guvern. Toți fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor fi despăgubiți anul acesta, a anunțat ASTĂZI ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-un briefing de presă, susținut de la Ministerul Agriculturii.
Noi monitorizăm din toamnă, tot ceea ce se întâmplă, suprafețele care au fost însămânțate și-n toamna anului trecut, au fost însămânțate peste 2,9 milioane de hectare cu grâu, secară, triticale, orz, orzoaică și altele. Din păcate, peste criza coronavirus, în toată această perioadă s-a instalat și o secetă puternică, o secetă puternică. Unii dintre specialiști și dintre fermieri spun că nu au mai întâlnit mai ales în Moldova și-n Dobrogea o asemenea secetă.
Chiar dacă în ultimele ore și-n ultimele zile, o să mai fie precipitații, datele pe care le avem de la Administrația Națională de Meteorologie nu sunt deloc încurajatoare pentru că s-au înregistrat precipitații în medie de 5 litri pe metru pătrat, în toată țara, izolat, în zonele de nord-vest, 10-15 litri/mp. În săptămâna 20-26 aprilie, tot în partea nord-vestică, s-ar putea înregistra precipitații 10-20 litri/mp care ar ameliora rezerva de apă de la suprafața solului, doar în aceiași parte a țării. Din păcate, în Moldova, în Dobrogea, cum au constatat fermierii care lucrează acolo pământul deficitul de apă în sol este semnificativ și de lungă durată. Asta a condus la o secetă pedologică puternică și extremă, care a compromis în mare parte culturile de toamnă, acolo unde nu a fost posibilitatea de a se iriga. Vreau să spun că de 10 ani fermierii nu au mai fost despăgubiți pentru pagubele produse de secetă, a declarat ministrul agriculturii, miercuri, 15 aprilie 2020.
Ministrul Adrian Oros a adăugat că agricultorii nu au fost despăgubiți pentru culturile agricole distruse de secetă chiar dacă există un ordin și o hotărâre de Guvern care le-ar fi dat dreptul la compensații financiare. Ministrul agriculturii a anunțat că a emis astăzi un nou ordin pentru acordarea de despăgubiri fermierilor.
Astăzi, împreună cu colegii de la Ministerul Afacerilor Interne, am emis acest ordin în așa fel încât echipele care se vor constitui la nivel local și la nivel județean pentru situații de urgență să aibă o bază legală ca să constate pagubele produse din cauza secetei. În multe județe, aceste echipe au început să constate pagubele chiar dacă acest ultim ordin nu era încă emis. Pentru că noi am dat dispoziție de la începutul crizei, de atunci când fermierii ne-au solicitat, că acolo unde sunt solicitări, aceste comitete județene și locale pentru situații de urgență să se deplaseze și să monitorizeze exact care sunt pagubele.
Din momentul în care vom finaliza aceste constatări privind pagubele produse de secetă, vom evalua exact care este valoarea acestor pagube și toți fermierii care sunt afectați vor fi despăgubiți, a spus ministrul agriculturii.
Șeful de la Agricultură a mai spus că, în acest moment, sunt încheiate 766 de contracte de asociațiile de udători cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare pentru o suprafață de 830.000 ha. Suprafața irigabilă este de 1,061 ha, deci ar mai putea fi încheiate contracte între fermieri și ANIF pentru încă 200.000 ha, pentru această suprafață nefiind cereri pentru furnizarea gratuită a apei.
Ministrul agriculturii nu poate preciza, la această dată, cu ce sume vor fi despăgubiți fermierii, mai ales că unii dintre agricultori au cerut ca evaluarea pagubelor să fie făcută după 10 mai 2020.
Nu pot spune cu ce sume vor fi despăgubiți producătorii, noi suntem preocupați acum de evaluarea suprafeței calamitate, modalitatea de calcul o stabilim apoi. Vor fi despăgubiți toți fermierii care ne anunță să fie monitorizați și să intre în statistici, care anunță comisiile pentru situații de urgență să facă constatări. Unii dintre fermieri au cerut ca procesele-verbale de constatare a pagubelor să fie încheiate după 10 mai.
La momentul acesta, nu știm care e necesarul de bani, care e dimensiunea reală a pagubelor. Este prima dată în ultimii 10 ani când vor primi despăgubiri. După recoltare, vom ști care e dimensiunea pagubelor și vom identifica resursele, a adăugat ministrul agriculturii.