Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

MINISTRUL OROS: TOȚI FERMIERII VOR FI DESPĂGUBIȚI! E PRIMA OARĂ ÎN 10 ANI!

Publicat: 15 aprilie 2020 - 11:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DUPĂ 10 ANI, FERMIERII PRIMESC DESPĂGUBIRI! De 10 ani fermierii nu au mai fost despăgubiți pentru pagubele produse de secetă, deși există un ordin și o hotărâre de Guvern. Toți fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor fi despăgubiți anul acesta, a anunțat ASTĂZI ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-un briefing de presă, susținut de la Ministerul Agriculturii.

Noi monitorizăm din toamnă, tot ceea ce se întâmplă, suprafețele care au fost însămânțate și-n toamna anului trecut, au fost însămânțate peste 2,9 milioane de hectare cu grâu, secară, triticale, orz, orzoaică și altele. Din păcate, peste criza coronavirus, în toată această perioadă s-a instalat și o secetă puternică, o secetă puternică. Unii dintre specialiști și dintre fermieri spun că nu au mai întâlnit mai ales în Moldova și-n Dobrogea o asemenea secetă.

Chiar dacă în ultimele ore și-n ultimele zile, o să mai fie precipitații, datele pe care le avem de la Administrația Națională de Meteorologie nu sunt deloc încurajatoare pentru că s-au înregistrat precipitații în medie de 5 litri pe metru pătrat, în toată țara, izolat, în zonele de nord-vest, 10-15 litri/mp. În săptămâna 20-26 aprilie, tot în partea nord-vestică, s-ar putea înregistra precipitații 10-20 litri/mp care ar ameliora rezerva de apă de la suprafața solului, doar în aceiași parte a țării. Din păcate, în Moldova, în Dobrogea, cum au constatat fermierii care lucrează acolo pământul deficitul de apă în sol este semnificativ și de lungă durată. Asta a condus la o secetă pedologică puternică și extremă, care a compromis în mare parte culturile de toamnă, acolo unde nu a fost posibilitatea de a se iriga. Vreau să spun că de 10 ani fermierii nu au mai fost despăgubiți pentru pagubele produse de secetă, a declarat ministrul agriculturii, miercuri, 15 aprilie 2020.

Ministrul Adrian Oros a adăugat că agricultorii nu au fost despăgubiți pentru culturile agricole distruse de secetă chiar dacă există un ordin și o hotărâre de Guvern care le-ar fi dat dreptul la compensații financiare. Ministrul agriculturii a anunțat că a emis astăzi un nou ordin pentru acordarea de despăgubiri fermierilor.

Astăzi, împreună cu colegii de la Ministerul Afacerilor Interne, am emis acest ordin în așa fel încât echipele care se vor constitui la nivel local și la nivel județean pentru situații de urgență să aibă o bază legală ca să constate pagubele produse din cauza secetei. În multe județe, aceste echipe au început să constate pagubele chiar dacă acest ultim ordin nu era încă emis. Pentru că noi am dat dispoziție de la începutul crizei, de atunci când fermierii ne-au solicitat, că acolo unde sunt solicitări, aceste comitete județene și locale pentru situații de urgență să se deplaseze și să monitorizeze exact care sunt pagubele.

Din momentul în care vom finaliza aceste constatări privind pagubele produse de secetă, vom evalua exact care este valoarea acestor pagube și toți fermierii care sunt afectați vor fi despăgubiți, a spus ministrul agriculturii.

Șeful de la Agricultură a mai spus că, în acest moment, sunt încheiate 766 de contracte de asociațiile de udători cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare pentru o suprafață de 830.000 ha. Suprafața irigabilă este de 1,061 ha, deci ar mai putea fi încheiate contracte între fermieri și ANIF pentru încă 200.000 ha, pentru această suprafață nefiind cereri pentru furnizarea gratuită a apei.

Ministrul agriculturii nu poate preciza, la această dată, cu ce sume vor fi despăgubiți fermierii, mai ales că unii dintre agricultori au cerut ca evaluarea pagubelor să fie făcută după 10 mai 2020.

Nu pot spune cu ce sume vor fi despăgubiți producătorii, noi suntem preocupați acum de evaluarea suprafeței calamitate, modalitatea de calcul o stabilim apoi. Vor fi despăgubiți toți fermierii care ne anunță să fie monitorizați și să intre în statistici, care anunță comisiile pentru situații de urgență să facă constatări. Unii dintre fermieri au cerut ca procesele-verbale de constatare a pagubelor să fie încheiate după 10 mai.

La momentul acesta, nu știm care e necesarul de bani, care e dimensiunea reală a pagubelor. Este prima dată în ultimii 10 ani când vor primi despăgubiri. După recoltare, vom ști care e dimensiunea pagubelor și vom identifica resursele, a adăugat ministrul agriculturii.

 

Vizualizat: 7573 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: MII DE MISTREȚI CU PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ!

ANSVSA: MII DE MISTREȚI CU PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ!

25 mai 2020 - 07:58

OFICIAL! De la prima semnalare a prezenței virusului Pestei Porcine Africane (PPA) în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.550 de cazuri la mistreți. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

24 mai 2020 - 11:35

FĂ-NE O COOPERATIVĂ SĂ FIM ȘI NOI OAMENI! Ilie e din neamul rudarilor din Olt. Are mâinile crăpate și spatele făcut praf de la munca de pe trei hectare de teren cultivat cu legume. Ilie face naveta de la Olt la Cluj ca să-și vândă legumele. Spune că merge cu marfă în Europa. Impresionanta poveste a lui Ilie o spune Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, pe care Ilie a rugat-o să le facă și lor cooperativă ca să fie și ei oameni.

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

24 mai 2020 - 09:34

DISPERAREA UNUI OIER DIN ROMÂNIA. Crescătorul de ovine Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, nu are pășune unde să-și ducă cele 77 de vaci. Pășunea închiriată de la primăria Orăștie este pentru turma lui de 1.500 de ovine. Vacile nu mai au loc. Oierul a declarat, pentru AGROINFO, că în disperarea care l-a cuprins a anunțat Protecția Animalelor să vină să ia vacile. Oierul spune că la începutul săptămânii vine o comisie la el.

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

24 mai 2020 - 07:33

ÎN VIZITĂ LA O FAMILIE DE OIERI ȚĂRANI! Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu, a fost la o stână de oi din județul Cluj. Ciobanii aduceau fetelor de măritat păpuși din caș, a scris Avram Fițiu pe pagina sa oficială Facebook, despre una dintre tradițiile oieritului românesc.

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

24 mai 2020 - 06:48

ANUNȚ OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că a prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru obținerea plăților pe hectar pentru angajamente de silvomediu. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

OFICIAL APIA: TERMEN CERERE AJUTOR DE STAT!

OFICIAL APIA: TERMEN CERERE AJUTOR DE STAT!

24 mai 2020 - 06:27

COMUNICAT! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță toți fermierii interesați că a fost prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru schema de ajutor de stat sprijin pentru prima împădurire și crearea suprafețelor împădurite. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

OFICIAL GUVERN! CE SE SCHIMBĂ LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

OFICIAL GUVERN! CE SE SCHIMBĂ LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

22 mai 2020 - 06:59

COMUNICAT. Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri seara, o Ordonanţă de urgenţă care modifică și completează OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Sunt modificări la subvenția pentru pășune, pentru micii fermieri, ajutoarele naționale tranzitorii și la termenele APIA pentru notificarea fermierilor aflați la control.

DECIZII GUVERN ASTĂZI SUBVENȚIILE APIA!

DECIZII GUVERN ASTĂZI SUBVENȚIILE APIA!

21 mai 2020 - 21:23

ADOPTATE DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, deciziile adoptate astăzi, în ședința de Guvern, care vizează subvențiile agricole aferente acestui an, cuvenite fermierilor români.

SUNTEM ROMÂNI, CUMPĂRĂM DE LA ȚĂRANII ROMÂNI DIN PIEȚE!

SUNTEM ROMÂNI, CUMPĂRĂM DE LA ȚĂRANII ROMÂNI DIN PIEȚE!

21 mai 2020 - 19:49

NU STĂM ÎN GENUNCHI ÎN FAȚA BRUXELLES-ULUI! Partidul Ecologist Român (PER) acuză Parlamentul de trădare naţională şi cere o poziţie publică a preşedintelui României privind promulgarea legii care ar fi trebuit să promoveze produsele românești din fermele noastre, dar nu se întâmplă așa. Dacă lor le place să stea în genunchi în faţa Bruxelles-ului, noi, ecologiştii, vrem să fim în UE, dar vom sta în picioare! Vom cumpăra de la ţăranii români din pieţe! A declarat președintele PER, într-un comunicat remis media.

LEGEA APICULTURII, ADOPTATĂ!

LEGEA APICULTURII, ADOPTATĂ!

21 mai 2020 - 17:41

LEGE TRIMISĂ LA PROMULGARE! Miercuri a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege nr. 221/2017 care modifică și completează Legea apiculturii nr. 383/2013. Legea este trimisă președintelui României pentru promulgare. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Noua serie de tractoare Valtra F, prezentată la Agritechnica 2019, destinată fermelor pomicole şi viticole poate fi comandată în două variante de ecartament (1,5 şi 1,3m), are o putere de la 75 la 105CP, un motor cu o capacitate cilindrică de 3,4litri şi o transmisie cu 24 viteze înainte/înapoi sau 24/12 înainte/înapoi. Seria F de tractoare Valtra va fi disponibilă pentru piaţa din România în a doua jumătate a anului viitor.

 

Interviu cu George Tănase - brand manager Valtra, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii