AGROINFO.RO Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la audierile din Parlament, că sunt presiuni făcute de Comisia Europeană să nu li se mai plătească fermierilor români, începând din 2021, ajutoarele naționale tranzitorii (ANT), subvenție agricolă finanțată de la bugetul național, și sprijinul cuplat zootehnic (SCZ). Parlamentarii i-au reproșat că nu luptă împotriva plafonării subvențiilor agricole și că are 5 secretari de stat, în loc de 3, și că unul e și incompatibil cu funcția.
La audierea desfășurată miercuri, 19 februarie 2020, în comisiile de specialitate reunite, parlamentarii i-au reproșat ministrului Oros că a mers la Bruxelles, ca mielul la tăiere, cu o variantă a plafonării subvențiilor pe fermă și beneficiar la suma de 300.000 de euro, că susține fermele de familie în detrimentul fermelor mari. Vă reamintim că propunerea Comisiei Europene este de a plafona subvențiile agricole pe fermă și beneficiar la o sumă de trei ori mai mică, adică 100.000 de euro, măsură care ar lovi direct în fermierii mari din România.
De asemenea, ministrului Oros i s-a reproșat că a promis că va avea 3 secretari de stat și are, în realitate, 5 și că unul dintre aceștia ar fi într-o ușoară incompatibilitate cu funcția.
Domnule ministru, mă bucur că puneți în discuție susținerea fermei de familie pentru că la întâlnirea de săptămâna trecută s-a înțeles greșit din partea tuturor, că avem ceva cu fermele mari sau că există un conflict între fermele mari și ferma de familie. România are posibilitatea să dezvolte cele două entități, dacă suntem inteligenți și discutăm așezați cu toții la masă pentru că e clar că în zona de deal și de munte se poate dezvolta foarte bine ferma de familie. Tocmai plecând de aici, am văzut că în Planul Național Strategic ați abordat curajos acest aspect. Cred că cel mai greșit lucru este să vă duceți din start, ca mielul la tăiere, la Comisia Europeană să discutați de plafonare (a subvențiilor n.r.) la 300.000 de euro când, deocamdată, sunt niște tatonări. Cred că România, în acest moment, nu pleacă de pe același picior de egalitate cu celelalte țări ale Uniunii Europene.
Mai mult decât atât, cred că peste 75% din inputurile din agricultură sunt aduse din țările Uniunii Europene, deci, banii din agricultură se întorc extraordinar de mult în zona respectivă. Întrebarea este: credeți că cel care este secretar de stat, am înțeles că are o fermă de familie, domnul secretar de stat Emil Dumitru este într-o ușoară formă de incompatibilitate sau ne garantați că va scrie cel mai bun program pe ferma de familie. Am fost foarte bucuros când v-am dat votul data trecută că numărul de secretari de stat din Ministerul Agriculturii va fi redus la trei. Iacătă că sunt 5 și poate aveți perspective să mai creați încă două-trei posturi de secretari de stat, i-a spus ministrului Oros unul dintre parlamentarii din comisiile de specialitate reunite.
În răspunsul lui, ministrul Oros a anunțat că sunt presiuni făcute de Comisia Europeană pentru dispariția a două dintre schemele de sprijin pentru fermierii români, ajutoarele naționale tranzitorii care se achită de la bugetul de stat, atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie, și sprijinul cuplat zootehnic.
Legat de ferma de familie, am spus-o și nu mă feresc, este principalul obiectiv al mandatului nostru pentru că suntem convinși că ferma de familie este singura, și asta îmi demonstrează ceea ce se întâmplă în Europa de Vest unde există o tradiție a acestor ferme de familie și unde osatura principală a agriculturii o asigură această fermă de familie. Nu înseamnă că noi ne luptăm așa cums e încearcă a se crea în spațiul public această imagine, că noua conducere a Ministerului Agriculturii se luptă cu marii fermieri. Dimpotrivă. Am fost la toate evenimentele organizate de către marii fermieri. Sigur că acolo am fost obligat să spun care sunt prioritățile noastre, ale ministerului. Eu nu pot să mă duc să le spun oamenilor în față lucrurile pe care vor ei să le audă, doar ca să dau bine. Nu mă interesează acest lucru. Eu vreau să le spun oamenilor ceea ce cred eu. Poate convine sau nu convine, dar nu pot să mint sau să spun lucruri în care nu cred, că nu câștig nimic.
Cei care sunt astăzi mari fermieri și sunt performanți, au sprijinul ministerului constant. Dar principalul obiectiv, și în Programul Național Strategic ne vom direcționa activitatea și susținerea pentru ferma de familie. Noi avem o particularitate, care există în tot sud-estul Europei, din păcate. Avem câteva sute de ferme mari, cele mai mari din Europa și din lume, avem aproape 797.000 de ferme de subzistență și avem câteva mii de ferme de familie. Noi trebuie foarte rapid ca acele ferme de subzistență, într-un ritm foarte accelerat să le transformăm în ferme comerciale ca să fie sustenabile, vom încerca să facem, și toți trebuie să facem împreună, în următorii 7 ani. Să oferim acele măsuri de sprijin ca să facem acest lucru. Dacă peste 7 ani vom fi tot în aceeași situație, nu va fi una fericită. Cred în acest proiect.
Legat de subiectul plafonării, noi când mergem la Comisie (Comisia Europeană n.r.) noi trebuie să avem mai multe variante, pentru că, în mod constant, Comisia, știți și dvs., de aproape de un an vine cu acest subiect al plafonării. Și statele nordice, și statele scandinave vin cu acest subiect al plafonării.
Împreună cu ministrul polonez al agriculturii am inițiat o întâlnire cu 8 țări, am reușit să atragem și Italia, ca să susținem cauza noastră, aceea legată de plafonare, dar și aceea legată de SCZ-uri (sprijin cuplat zootehnic n.r.) și ANT-uri (ajutoare naționale tranzitorii n.r.). Pentru că sunt presiuni ca după 2021 să nu putem da aceste măsuri. Iar colegii mei din Parlamentul European și colegii dvs, cei care sunt în comisia de agricultură, am văzut că pledează pentru susținerea, în continuare, a ANT-ului și a SCZ-ului, a răspuns ministrul agriculturii Adrian Oros.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.