CU FURCA-N MÂNĂ. Îmbrăcat cu chimeșă, strânsă într-un chimir lat din piele, cu furca-n mână de parcă s-ar pregăti să dea de mâncare brunelor din grajd, așa a pozat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în vizita pe care a făcut-o în Maramureș la acest sfârșit de săptămână.
Fotografiile realizate sâmbătă, 1 august 2020, în grajdul vacilor Brune dintr-o fermă din Maramureș au fost postate de ministrul agriculturii pe pagina sa Facebook. Adrian Oros poartă pălărie, e îmbrăcat într-o cămașă tradițională bărbătească din pânză albă, țesută în război, strânsă într-un chimir lat din piele, port maramureșean numai potrivit pentru o ședință foto. Gazdele i-au dat să țină și o furcă, de parcă șeful MADR ar fi fost surprins de aparatul foto în timp ce muncea.
Pentru Maramureș, la fel ca pentru multe zone din țară, soluția realistă pentru agricultură și salvarea satului românesc este ferma de familie!
Am avut astăzi bucuria de a vizita ferma soților Vasile si Maria CODREA, o familie de fermieri maramureșeni autentici din satul Berbești. Aceștia mi-au prezentat ferma lor de familie cu 16 vaci de lapte din rasa Brună de Maramureș, pe care au înființat-o în comuna Giulești din inima Maramureșului.
Astfel, am discutat despre importanța acordării sprijinului cuplat pentru creșterea taurinelor, a eliberării unor adeverințe care să-i ajute in vederea obținerii avansului de la bănci, despre autorizarea in regim de exclusivitate a taurilor care provin din părinți înscriși în secțiunea principală a Registrului genealogic.
Am ținut să apreciez calitățile deosebite ale rasei și am subliniat necesitatea dezvoltării exploatațiilor agricole în acord cu condițiile de biosecuritate.
Bruna de Maramureș este o rasă autohtonă, omologată în 1959, cu o capacitate de producție de lapte de până la 12 -13 ani. Având în vedere că nu a trebuit să se adapteze altor factori climatici, valorifică foarte bine pășunea și astfel eficiența acestei rase în producția de lapte este net calitativă. Laptele obținut are K-cazeină de tip BB, ceea ce îi conferă laptelui calități organoleptice superioare, cu randament la brânzeturi superior cu 15 - 20% mai mult față de alte rase.
Producția medie este de 4.000 - 5.000 de litri cu un procent de 4-4.2 grăsime și proteină 3,4- 3,5.
Le mulțumesc gazdelor pentru primirea călduroasă și le doresc multă sănătate și putere de muncă! A scris ministrul agriculturii pe pagina sa Facebook, alături de suita de imagini.