Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

MINISTERUL MEDIULUI: SUBVENȚII ACORDATE FERMIERILOR pentru PROTEJAREA SĂLBĂTICIUNILOR!

Publicat: 06 iunie 2019 - 21:00
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NOU SISTEM DE PLĂȚI! Ministerul Mediului cere instituirea unui sistem de plăți pentru fermierii români care se angajează să păstreze sau să creeze habitate favorabile pentru sălbăticiuni, carnivore mari și specii de pradă. Noile subvenții ar urma să fie derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Acest demers al Ministerului Mediului este inclus în Planul regional de acțiune pentru lup (Canis lupus) în zona Coridorului ecologic Apuseni-Carpații Meridionali.

Planul vizează îmbunătățirea conectivității populațiilor de urs și lup cu ajutorul unei rețele regionale de situri Natura 2000. Acest plan a fost aprobat prin Ordin al Ministerului Mediului, act publicat astăzi, 6 iunie 2019, în Monitorul Oficial.

ordin-lupi_bsistem-plati-lupi_bCrearea unui sistem de plăți care să motiveze proprietarii de terenuri în vederea creării unor zone de habitat favorabil pentru carnivorele mari și speciile pradă. Întreruperea conectivității habitatelor reprezintă în momentul de față una dintre cele mai mari amenințări la adresa conservării carnivorelor mari în zona coridorului ecologic Apuseni – Carpații Meridionali. Pe lângă proiectele de dezvoltare a infrastructurii liniare, intensificarea agriculturii, sau din contră – abandonul terenurilor, reprezintă factori care cresc riscul întreruperii conectivității habitatelor.

Proprietarii de terenuri nu sunt motivați în prezent să administreze terenurile într-un mod care să asigure zone de habitat favorabil pentru fauna sălbatică, dar ar putea fi stimulați în această direcție de un sistem de compensații. Includerea în PNDR a unor măsuri țintite pentru conectivitate.

Studierea diferitelor programe și modalități de acordare a compensațiilor. Demersuri pe lângă APIA pentru includerea în schemele de compensare a unei măsuri care să vizeze păstrarea sau crearea unor habitate favorabile pentru carnivorele mari. Schemă de compensații pentru proprietarii de terenuri care sunt dispuși să creeze zone de habitat favorabil pentru carnivorele mari sau să administreze terenul într-un mod care să asigure permeabilitatea pentru carnivore, scrie în Planul regional de acțiune pentru lup.

În același timp, acest Plan vorbește și despre atacurile sălbăticiunilor la fermele de animale. Crescătorii de animale sunt, de multe ori, disperați de aceste atacuri care se soldează cu sute de animale ucise, dacă ne referim la fermele de ovine. Nici fermierii din vegetal însă nu sunt scutiți de probleme. Mistreții distrug suprafețe mari, cultivate. Ce scrie în acest Plan?

Legislația actuală impune anumite obligații proprietarilor de culturi agricole, silvice și de animale domestice pentru prevenirea pagubelor provocate de animalele sălbatice. De multe ori însă aceste obligații nu sunt respectate de către fermieri, motivele putând varia de la lipsa de informare până la starea materială precară.

Conștientizarea proprietarilor de animale domestice cu privire la obligațiile ce le revin pentru prevenirea pagubelor provocate de animalele sălbatice;
- Aplicarea unor măsuri demonstrative moderne de prevenire a pagubelor;
- Informarea și sprijinirea fermierilor în vederea achiziționării unor echipamente destinate protejării șeptelului (garduri electrice, substanțe repelente etc);
- Asigurarea instructajului de folosire a echipamentelor destinate protejării șeptelului.
Rezultatele așteptate: Reducerea pagubelor asupra șeptelului provocate de animalele sălbatice;
-Creșterea gradului de folosire a măsurilor de prevenție de către fermieri.

De asemenea, s-a putut constata că, în cazul producerii unor pagube de către animalele sălbatice, proprietarii păgubiți nu cunosc procedura și pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a beneficia de despăgubiri. Această lipsă de informare îngreunează procesul de constatare și evaluare a pagubelor de către comisiile special constituite, iar în unele cazuri conduce la imposibilitatea de acordare a compensațiilor bănești.

Lupul (Canis lupus), cea mai mare specie din familia Canidae, este un carnivor care trăiește în haită și are un rol important în menținerea echilibrului ecologic și menținerea unor ecosisteme natural sănătoase.  Este al doilea cel mai mare prădător de pe continentul european, după urs.

Specia ocupă o varietate mare de tipuri de habitate, de la tundra arctică, la păduri, preerie și zone aride. În țara noastră, în principal în pădurile compacte de amestec din zona de deal și de munte, la 600-2300 m altitudine. Sunt animale teritoriale. Au nevoie de teritorii vaste, în Europa aceste teritorii au suprafețe cuprinse între 10000 și 50000 ha. Populația de lup din Europa se estimează că depășește 10000 de exemplare. Mărimea populației la nivel național este estimată la peste 3000 de exemplare, tendința fiind stabilă. După estimările oficiale, cea mai mare densitate se înregistrează în partea centrală și nordică a distribuției lor în România

Vizualizat: 3671 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Adi
|
06. 08, 2019. Saturday 08:21
La mine vin căpriorii i-si freacă coarnele de tulpina pomilor in fiecare luna am ajuns că pomi de 4 ani sa fie mai mici că și la plantare iar comisia spune că nu e paguba pentru ce de jos se regenerează. Am sesizat la comisia de agricultură din parlament dar nimic. Ultima soluție este gardul dar atunci sa vad unde pasc căprioarele?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii