Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MINISTERUL AGRICULTURII RĂSPUNDE LA ACUZAȚIILE LUI DIMITRIE MUSCĂ!

Publicat: 10 mai 2018 - 14:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

REPLICA SECRETARULUI DE STAT DANIEL BOTĂNOIU PENTRU FERMIERUL DIMITRIE MUSCĂ! Unul dintre cei mai mari fermieri din România, Dimitrie Muscă, a dat de pământ cu echipa Ministerului Agriculturii, de la ministrul Petre Daea la secretarul de stat Daniel Botănoiu. Agricultorul i-a acuzat de nepăsare și de boicotarea fermierilor. Acum vine și replica MADR. AGROINFO publică punctul de vedere transmis nouă de secretarul de stat Daniel Botănoiu. 

AICI AVEȚI INTERVENȚIA VEHEMENTĂ A FERMIERULUI DIMITRIE MUSCĂ! CE SPUNE ACESTA DESPRE ECHIPA DE CONDUCERE A MINISTERULUI AGRICULTURII CARE NU LE-A ÎNTINS O MÂNĂ DE AJUTOR FERMIERILOR, NU LE-A DAT DEROGARE PENTRU A INTERVENI CU AVIAȚIA UTILITARĂ LA SALVAREA CULTURII DE RAPIȚĂ!  

FERMIERUL DIMITRIE MUSCĂ DĂ DE PĂMÂNT CU MINISTERUL AGRICULTURII!

colaj-musca-botanoiu_b

RĂSPUNSUL SECRETARULUI DE STAT MADR, DANIEL BOTĂNOIU, LA ACUZAȚIILE FĂCUTE DE FERMIER!

Precizări din partea Secretarului de Stat, Daniel Botănoiu ca urmare a afirmațiilor făcute de către domnul Dimitrie Muscă, fermier din județul Arad, în cadrul lucrărilor evenimentului Farm Food Forum organizat de către Federația Națională PRO AGRO, cu privire la corespondența purtată de acesta cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale referitoare la situația cu care s-a confruntat în primăvara anului 2018, este necesar a fi făcute o serie de precizări care să reflecte realitatea, așa cum este ea, nu cum deformat a fost prezentată de către fermier.

Domnul Dimitrie Muscă s-a adresat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în numele Combinatului Agroindustrial Curtici, la data de 26.03.2018 solicitând o derogare de la normele fitosanitare și de protecție a plantelor, în speță permisiunea de a aplica cu mijloace aviatice produse fitosanitare omologate pentru aplicare terestră, dar neomologate pentru aplicare cu mijloace aviatice.

Menționăm faptul că, produsele de protecție a plantelor autorizate în vederea aplicării prin pulverizare aeriană sunt stabilite în conformitate cu prevederile legislației europene și naționale referitoare la stabilirea cadrului instituțional de acțiune în scopul utilizării durabile a pesticidelor. După cum se știe pulverizarea aeriană a pesticidelor este interzisă! Prin excepţie, pulverizarea aeriană poate fi permisă numai în cazuri speciale, cu condiţia respectării mai multor cerinţe cumulative.

Conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este alături de fermieri, fapt recunoscut chiar de către domnul Dimitrie Muscă, în numeroase rânduri, însă sprijinul acordat fermierilor trebuie să fie unul adecvat, eficient și în primul rând în deplină conformitate cu legislația în vigoare. Astfel, am acordat posibilitatea de a utiliza serviciile aviației utilitare pentru pulverizarea pesticidelor, tocmai pentru că înțeleg contextul și că sunt alături de preocupările fermierilor din zonele afectate. Singura condiție impusă a fost să fie utilizate pesticide permise de legislația în vigoare.

Domnul Muscă a folosit aviația utilitară pentru tratamente cu pesticide deci a avut, din partea conducerii ministerului, înțelegerea maximă necesară! Grija mea principală este aceea de a respecta legea, însă, în egală măsură și de a ajuta producătorii agricoli. Potrivit prevederilor Directivei Europene nr 128/2009 de stabilire a unui cadru de acţiune comunitară în vederea utilizării durabile a pesticidelor, pulverizarea aeriană a pesticidelor poate avea efecte extrem de dăunătoare asupra sănătăţii umane şi asupra mediului, în special, din cauza devierii pulverizării.

Acesta a fost motivul principal pe care l-am avut în vedere la acordarea derogărilor și anume, să fie folosite doar pesticide pentru care există omologare în vederea aplicării prin pulverizare aeriană. Domnul Dimitrie Muscă, după cum îl cunosc, nu uită faptul că, toate derogările cu privire la tratamentul la sămânță cu neonicotinoide, din anul 2012 și până în prezent, poartă semnătura mea. Așa am demonstrat că știu ce trebuie și că am și curajul de a-mi asuma deciziile luate în interesul și beneficiul fermierilor români.

Cu stimă,

Daniel Botănoiu, secretar de stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Vizualizat: 5365 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Semănătoarea pentru prăşitoare Chrono, premiată la SIMA 2019, a fost una dintre noutăţile prezentate de Maschio Gaspardo la Agromalim 2019. Alături de Chrono, au mai fost expuse alte semănători pentru păioase, discuri, tocători, combinatoare, scarificatoare şi alte utilaje pentru pregătirea solului.

Interviu cu Horia Codrianu – Director Comercial Maschio Gaspardo România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

SAM la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii