În perioada 20-22 ianuarie 2016, inspectorii DSVSA Bucureşti au consfiscat mai bine de 2.000 de kilograme de carne de bovină şi ovină, din măcelării şi carmangerii.
În urma unor controale efectuate în data de 20.01.2016 de inspectorii DSVSA Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, au fost identificate, într-o gospodărie particulară din sectorul 2, copitele, capul (crotaliat) şi pielea unei bovine, insformează un comunicat al DSVSA.
Potrivit sursei, verificările au fost continuate la o măcelărie din acelaşi sector, de unde a fost confiscată cantitatea de 616 kg de carne (de bovină şi ovină), pentru că nu existau documentele sanitare veterinare care să ateste provenienţa şi trasabilitatea, dar şi din cauza calităţii şi salubrităţii necorespunzătoare a cărnii.
De asemenea, conducerea DSVSA Bucureşti a dispus extinderea controalelor şi în alte unităţi din Bucureşti, cu profil de activitate măcelărie sau carmangerie, unităţi care folosesc preponderent ca şi materii prime carcase din speciile ovină şi bovină.
Astfel, în perioada 21-22.01.2016, au fost verificate 26 de măcelării şi carmangerii din Municipiul Bucureşti.
Neregulile constatate în urma acestor verificări au fost sancţionate prin aplicarea de 9 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 18.000 lei, acordarea de 6 avertismente, acordarea de termene pentru remedierea neconformităţilor pentru trei unităţi şi emiterea unei Ordonanţe de Interzicere a Activităţii pentru o unitate.
A mai fost confiscată şi o cantitate de 1.693 de kg de carne şi organe de ovină şi bovină, improprie pentru consumul uman din cauza lipsei elementelor de identificare şi a etichetării necorespunzătoare. Întreaga cantitate de carne confiscată a fost dirijată către o unitate specializată pentru neutralizare.
Principalele nereguli constatate în urma acestor controale au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreţinerea spaţiilor, a utilajelor şi a ustensilelor de lucru, etichetarea necorespunzătoare, intersectarea fluxului materiilor prime cu cel al produselor finite şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.