EXCLUSIV! Într-o țară unde predomină agricultura și care se laudă cu producții record la cereale, porumb și alte culturi, hrana animalelor crescute în ferme se importă din Bulgaria, Ucraina sau alte țări. Este un paradox de România! Fermierii mari din România, dar și cei mici, trebuie să realizeze că, fără procesare, vor fi cât de curând eliminați de pe piață. Doi dintre cei mai importanți reprezentanți ai României la Bruxelles au făcut declarații în exclusivitate pentru AGROINFO.
AGROINFO a avut o discuție în exclusvitate cu europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European și Mihail Dumitru, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, Comisia Europeană. Fermierii români trebuie să fie conștienți că atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană vor concentra sume importante de bani pentru procesarea produselor agricole primare, pentru crearea lanțurilor scurte de aprovizionare. Nu este permis ca o țară cu producții record la cereale să importe hrană pentru animale, spune europarlamentarul Daniel Buda. Dealtfel, eurodeputatul i-a avertizat deja pe fermierii mari din România că vor falimenta dacă nu vor trece de la exportul de materie primă, brută, la procesare. E valabil și pentru fermierii mici care vor răzbi mai ușor pe piață dacă se vor asocia și dacă-și vor crea lanțuri scurte de aprovizionare.
Europarlamentarul Daniel Buda (stânga) și Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri Comisia Europeană
Trebuie neapărat să trecem la etapa procesării. Îi știu pe fermierii mari și le-am spus să fie foarte clar pentru ei: nu faceți procesare, muriți! Piața o să-i scoată, nu că o să moară din cauza politicii agricole. O să-i scoată piața pentru că nu o să facă față la ceea ce-i așteaptă în viitorul apropiat, a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PPE),vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European exclusiv pentru AGROINFO.
România exportă destul de multă materie primă și nu transformă această materie primă în valoare adăugată datorită acestei lipse de procesare și integrarea lanțului, a completat Mihail Dumitru, director general adjunct Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, Comisia Europeană.
Guvernul, Ministerul Agriculturii trebuie să încurajeze procesarea prin acordarea de facilități fiscale, scutiri de la taxe și impozite fermierilor pentru o anumită perioadă de timp.
Fermierii sunt dependeți de factorul politic. Nu-i iubesc pe politicieni, dar sunt subsumați deciziilor lor. Am avut discuția asta inclusiv cu domnul președinte Klaus Iohannis, cu domnul prim-ministru Ludovic Orban, cu domnul ministru Oros (ministrul agriculturii n.r.), în diferite contexte, de nevoia de a veni cu soluții fiscale ca să-i cointeresezi pe acești fermieri să treacă la zona de procesare. Dacă-i spui: de mâine, tu fac procesare. Nu se poate, pentru că nu poți să-l constrângi, suntem, totuși, într-o democrație autentică. Dar va trebui să vii cu mecanisme și soluții fiscale cu care să-l cointeresezi. Ori reduceri, ori facilități fiscale ceea ce înseamnă scutirea de la taxe și impozite până când îl las să ajungă la un anumit nivel când pot să-i cer taxe și impozite pentru ca el să fie pe piață și să reziste.
Trebuie un parteneriat clar între fermierii mari și stat. Același lucru e nevoie și pentru fermierii mici. Acolo e nevoie de asociere ca să înțeleagă acest lucru, că e nevoie să treacă la procesare. Nu se poate fără procesare în România. Nu se poate ca noi să exportăm grâu, porumb și așa mai departe și noi să îngrășăm animalele cu importuri!
Fermierii români care au venit în vizită la Bruxelles mi-au spus că ei cumpără granule din Bulgaria pentru îngrășarea mieilor. Pentru numele lui Dumnezeu, dar cum se poate chestiunea asta?! Avem grâu, avem porumb, avem tot ce ne trebuie și noi cumpărăm din Bulgaria sau din Ucraina?! Este revoltat eurodeputatul Buda.
Prin politica agricolă comună noi putem sprijini și investițiile în procesare. De exemplu, noi am pus mare accent în perioada actuală pe dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare. Pe fermierii mici vrem să-i ajutăm să se organizeze cu procesarea și să vândă local pentru că nu o să poată merge departe cu produsele lor. Și această posibilitate există și va continua să existe. Vom continua să sprijinim sectorul agro-alimentar care este unul dintre cele mai inovative. Să știți că era mai inovativ decât sectorul de automobile pentru că numărul de inovații în sectorul agro-aimentar era mai mare, a adăugat Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri.