NU MĂ MAI ÎNTORC ÎN NOROAIELE STRĂINILOR! Fermierul Ionel Ivasiuc din Lugoj a postat pe pagina sa Facebook un mesaj video pentru românii care muncesc în agricultura altor țări, pentru ferme străine. Mesajul a strâns rapid peste 15.000 de distribuiri. Ce le transmite fermierul românilor plecați să trudească la pământul altor țări?
"Dragi români, un mesaj pentru toți care mă vedeți. Voi sunteți un popor harnic și muncitor, un popor care vă place să puneți mâna să faceți. Dar aveți o problemă. Problema voastră este că nu vă gândiți cum să vă dezvoltați voi pentru voi și mergeți și lucrați pământurile străinilor, îi slujiți pentru niște bani. Ei vă dau mai mulți bani la început și iar voi lăcomiți. Dar nu uitați un lucru, și eu am umblat printre străini și am fost sluga grecilor, a italienilor, dar, la un moment dat, m-am deșteptat și am spus așa: numai tu poți să fii patron! numai tu ești persoana care mă poți plăti! Oare eu nu am nimic în capul meu? Să încep o mică afacere de familie? Și să produc, să fiu eu patronul meu, să lucrez pentru mine, să nu împart cu altul.
Ionel Ivasiuc. Foto Facebook personal.
Patronii mei să ia coșul de bani, iar ce rămâne la fundul lui, măruntaie, să-mi dea mie, 40-50 de euro/zi, iar eu să fiu sluga lui de dimineața până seara?! Eu am început cu puțini bani, foarte puțini și toate serele și tot ce fac eu, au fost mai mult improvizate, sprijinite pe niște bâte, lețuri și scândurele. Și m-am mulțumit cu puțin la început pentru că acel puțin e ca o văcuță slabă. Ai o vacă slabă și nu dă decât doi litri de lapte. Dar ce fac cu ea? O omor pentru că dă doi litri de lapte? Nu, trebuie să am răbdare ca ea să-mi facă primul vițel, acel vițel va fi deja un pic mai mult. Din acele două se vor face 10, din 10 se vor face o sută, iar din 100, 1000.
VEZI VIDEO AICI CU MESAJUL FERMIERULUI!
Nu renunțați din prima dacă un lucru merge puțin, pentru că niciodată nu curge, și nu a curs niciunde, prima dată, picură. Încercați să puneți un bol și lăsați să picure o noapte întreagă. Dacă stați și numărați picăturile, veți renunța. Dar vă spun un lucru, îndepărtați-vă și veniți a doua zi. Când o să vă întoarceți, o să găsiți bolul sau găletuța plină și o să gândiți: Doamne, dar chiar s-a umplut?! Da. Se poate să se și umple.
Astăzi, sunt bucuros deoarece încetul cu încetul am reușit. Am dezvoltat sere mult mai mari și am ajuns să fiu pe profit, chiar să câștig, dar am știut să am răbdare. Dacă nu aveam răbdare, renunțam repede și mă întorceam înapoi, în noroaiele străinilor. Așa că astăzi nu mai este nevoie. Eu mă pot îngriji de familie, de copii și necesarul pe care-l câștig, eu sunt atât de mulțumit că nici nu vreau mai mult. Dar vă spun un lucru, nici voi, vă garantez, că nu câștigați mai mult acolo decât pot să câștig în țara mea, lucrînd pământul meu.
Gândiți-vă bine, în pământ se găsește aurul. Cine sapă în pământ, cine caută în pământ, pentru că noi din pământ suntem și din pământ mâncăm. Astăzi suntem modernizați încât nici nu simțim că muncim. Lucrează motocultoarele, tractoarele, nu mai udăm cu furtunul, avem atâta tehnologie.
Prima dată, să începeți și o să simțiți că trăiți cu adevărat, o să simțiți că sunteți bucuroși și că aveți o viață fericită în frumusețea locurilor noastre. Nu slugile străinilor! Eu m-am eliberat de lucrul acesta. Eliberați-vă și voi! Orice faceți, faceți pentru țara voastră. Pentru că așa ne vom ridica și vom scăpa, să nu mai fim sluga nimănui ci să fim noi pentru noi înșine. (...) Marfa, producția pe care o ai tu românească nu ai s-o găsești niciunde în lume, gustul ei. Gândiți-vă la carne de porc de la țară, gândiți-vă la roșia de la țară și imaginați-vă lucrurile pe care le mâncați din marketuri și faceți o comparație. (...)
Cel mai important lucru pe care vi-l spun, să-l rețineți: nu aveți curaj! vă este frică! Dar știți de ce vă spun lucrul acesta, eu, când am început, am avut același sentiment. Nu am avut curaj la început, am avut o teamă, dar mi-am strâns inima atât de tare în dinți și am spus așa: nu cred că nu voi reuși, nu cred! Și dacă voi munci și ziua și noaptea. Dar am trecut peste asta. Noi, românii, avem o teamă. Suntem prea harnici ca să ne lăsăm conduși de teamă când noi suntem în stare să muncim pentru alții și să nu putem lucra pentru noi, să nu mai împărțim cu nimeni, să fie totul al nostru." Le-a transmis fermierul românilor care muncesc în agricultura din alte țări.
Fermierul Ionel Ivasiuc a filmat și cele două solarii pe care le deține, cu o suprafață de 1.000 metri fiecare, în care cultivă legume și a explicat câteva lucruri despre cultivarea legumelor, obținerea răsadurilor.