ȚĂRANII ÎȘI AȘTEAPTĂ MINISTRUL! Sfârșit de săptămână plin de vizite pentru șeful de la Agricultură. Ministrul Adrian Oros a fost sâmbătă la Satu Mare la doi procesatori, Unicarm și Primalact. Domnule ministru, mergeți prin țară, pe la țărani, și ascultați-le necazurile că numai așa o să cunoașteți realitatea, i-au transmis mai mulți fermieri șefului MADR.
Ministrul agriculturii a început un turneu prin România. Până acum, Adrian Oros a vizitat fermieri mari, cum e Mihai Afiliu din Prahova, și procesatori. Sâmbătă, șeful de la Agricultură a fost la Satu Mare la unul dintre procesatorii mari, o afacere integrată din agricultură, Unicarm și la un procesator mai mic, o afacere de familie înființată în anul 1998, Primalact.
Cea mai importantă companie românească din domeniul agroalimentar din nord-vestul României este Unicarm!
Compania a fost înfiintată în anul 1997 când se inaugurează prima secție de produse din carne în comuna Vetiș, jud Satu Mare. În spatele acestui brand stă familia domnului Vasile Lucuţ. El a construit un business puternic în retail, agricultura şi industrie alimentară, ajungând la un număr de circa 3200 de angajaţi. Sub brandul Unicarm funcţionează o reţea de 120 de magazine, 2 abatoare, ferma proprie de bovine pentru carne (1400), unități de procesare, depozitare, transport produse.
De asemenea, Unicarm a dezvoltat începând cu anul 2009, o fabrica de procesare lapte (120000 l/zi), in care sunt produse peste 30 de tipuri de produse. Compania deține și o sectie de panificație, a scris ministrul agriculturii pe pagina sa Facebook.
Despre Primalact, ministrul Oros a scris: fabrica produce pe piața românească o gamă diversificată de produse lactate proaspete şi brânzeturi, produse proaspete: lapte de consum, smântană, brânză de vaci; brânzeturi: cascaval şi specialităţi din cascaval, cascaval afumat, mozzarella, brânză telemea, brânză burduf, branză topită, cremă de unt, etc.
Primalact este beneficiară a unui proiect din fonduri europene în valoare de 4 mil €, sumă destinată măririi capacității de procesare la 45 mii de litri lapte/zi. La finalul postării, șeful MADR ne-a îndemnat pe toți să consumăm produse românești.
E lăudabil că ministrul agriculturii ne îndeamnă pe toți românii să consumăm produse românești ca să mișcăm economia noastră și nu a altor țări. E nevoie de procesatorii români care să aducă pe piață produse românești. E bine că sunt astfel de afaceri românești de succes și ar trebui să fie mai multe. Dar de la înălțimea unui procesator sau a unui mare fermier, ministrul Oros nu are cum să cunoască și realitatea din fermele multe și mici care domină România. Acolo unde sunt pălmașii care au acces greu la fonduri europene și cu mare dificultate încasează și subvențiile APIA, acolo trebuie intervenit. Ministrul agriculturii trebuie să cunoască și această fațetă a realității, i-au transmis fermierii.
Domnule ministru, să mergeți în țară peste tot și să ascultați necazurile și greutățile fermierilor și ale țăranilor, față-n față cu dumnealor că numai așa cunoașteți adevărul și problemele lor reale!
Mergeti prin țară pe la țărani, pe la fermieri și ascultați-le problemele cu care se confruntă și ajutați-i, nu le băgați bețe-n roate! I-au transmis fermierii mici, țăranii, și nu numai, ministrului agriculturii. Șeful MADR este așteptat și-n fermele mici, fermierii i-au scris deja cu zecile o parte din necazurile lor. Inserăm câteva dintre mesajele lor disperate.
Greșeala României, promovează giganții și fermele mijlocii le distruge. O țară este prosperă cu clasa de mijloc, nicidecum cu magnații. Dar despre ce vorbim, niciun guvern nu vrea ca nivelul de trai să crească, doar creșterea economică, pentru că ei doar prin sărăcia altora pot să fie mari. Tot ce e făcut industrial e otravă. Dar ce mai contează dacă face profit, i-a scris ministrului agricultorul Claudiu Marin Moldovan.
Domnule ministru, veniți și la ciobani să vedeți situația exactă a islazului unde ar trebui să paștem animalele. Să vedeți urmare a legilor date și mai ales a interpretării lor, unde ajung de fapt banii de la APIA și de ce de 30 de ani, ciobanii trăiesc la fel de amărâți sau chiar mai amărâți. E bine că vedem modele de succes, dar astăzi mai arzătoare ar fi supraviețuirea fermelor de familie, i-a spus ministrului crescătorul de animale Stelică Mușat.
Să vină să vadă și fermierii mici care ne chinuim să creștem mari și întâmpinăm tot felul de greutăți, i-a spus lui Oros și fermierul Ionel Mogoș.
Domnule ministru, 3 întrebări am: 1. Când apar centrele de procesare și colectare care să ajute fermierii mici și mijlocii? 2. Când veți lua măsuri împotriva samsarilor din piețe? 3. Când se va discuta despre posibila distanță de 500 m de la ultima casă la fermă? Țin să precizez că în nicio țară europeană nu este impusă această distanță, l-a întrebat pe ministrul agriculturii un alt fermier.