FERMIERI, ASIGURAȚI-VĂ CULTURILE! Îndemnul vine de la unul dintre cei mai mari fermieri români, Dumitru Manole, care a trecut și printr-o școală americană. Asigurarea e mai importantă decât sămânța pentru o cultură agricolă, spune Dumitru Manole.
De curând l-am întâlnit pe fermierul din Amzacea la Mihail Kogălniceanu, acolo unde APPR organizase un simpozion și un câmp de testare în teren privitor la Tanymecus și perioada în care fermierii nu vor mai avea derogări pentru uzul neonicotinoidelor. Așa că nu am scăpat ocazia de a-l descoase cum s-a adaptat la un an agricol așa de imprevizibil. Am rămas suprins de răspunsul dat. Dumitru Manole (în foto), unul din cei mai pricepuți fermieri români, cu școala agricolă americană la bază, încurajează fermierii să își asigure culturile.
Domnia sa o face cu regularitate. Asigurarea, spune fermierul din Amzacea, e un input mai important chiar și decât sămânța!
„Anul acesta, cu toate vitregiile lui, pentru cine și-a luat măsuri de siguranță, nu a fost prea rău. Oricum un astfel de iulie nu am întâlnit niciodată în cei 56 de ani de activitate în agricultură, dar nici în cei 80 de ani de când sunt pe acest pământ”. Adevărul e că a recoltat cu greu atât grâul (aici fermierul spune că a înregistrat pierderi de circa 1.000 kg/ha pe cele 400 ha cu grâu) dar mai ales rapița și mazărea. La grâu a realizat „doar 8.650 kg/ha” dar la mazăre a făcut o medie de „doar 2.200 kg/ha”.
„Noroc cu asigurarea, i-am chemat în câmp și m-au despăgubit cu 1.600 kg/ha. Asigurasem mazărea pentru o producție de 4.450 kg/ha și cei de la Grupama asigurări m-au despăgubit, zic eu, corect. Așa că pot să-mi reiau fără prea mari probleme ciclul de producție”.
În concluzie, doctor în agronomie, Dumitru Manole, recomandă asigurarea ca pe o verigă a lanțului tehnologic! Așa că protejați-vă afacerea prin asigurări, minimizați-vă riscul cu o poliță dacă tot nu aveți fond mutual!