Adama
Vinasa Rompak

MAMĂ FERMIER PLÂNGE: ȚIN CAPRE CA SĂ-MI HRĂNESC CEI PATRU COPII! UN COLȚ DE PĂȘUNE! ATÂT CER!

Publicat: 15 aprilie 2020 - 19:38
3 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

STRIGĂTUL UNEI MAME NU E O URGENȚĂ! Îmi cresc cei patru copii din caprele astea. Adun laptele, fac brânză și ei au ce să mănânce. Am trei băieți și o fetiță. Cumpăr 6 pâini pe zi și seara nu mai avem un colț și atunci mai răstorn și o mămăligă. Cu băieții am ridicat și o căsuță, ei mă ajută și cu caprele. Nu am cerut un bănuț primăriei. Atât i-am cerut primarului nostru, să-mi dea o bucată de pășune, să am și eu un loc pentru caprele mele.

E mamă și a devenit crescătoare de animale pentru că trebuia să le pună o pâine pe masă celor patru copii ai ei. Geta Vîrlan, 35 de ani, (în foto) este din comuna Umbrărești, județul Galați, și a pornit să-și facă o fermă de la o capră, două.  A văzut cât e de bine să aibă pentru copii o bucată de brânză, o cană cu lapte și a muncit cu ziua ca să-și pună fiecare bănuț deoparte până a reușit să strângă o turmă de 30 de capre.geta-caprele_b

Am divorțat acum 5 ani. Fostul soț a fost cadru militar, jandarm, dar din păcate, s-a îmbolnăvit, o boală pe sistem nervos și tot timpul mă lua de goană. Nu mai rezistam și mi-am luat cei trei copii, toți trei băieți, și am plecat. Sunt de 4 ani de zile cu un bărbat și avem împreună o fetiță, are trei anișori. Nu suntem căsătoriți legitim, dar îl consider soțul meu. Un an, doi a fost bine, dar, na, acum mai îmi scoate ochii că pe tatăl biologic al băieților nu-l interesează de copii.

Vă dați seama că trebuia să fac ceva, trebuia să-mi câștig pâinea pentru copiii mei. Nu am un serviciu și ca să le câștig copiilor pâinea, am muncit cu ziua, la vie, la câmp, oriunde, dar trebuia să fac ceva. Așa am început de la o capră, două, am cumpărat de aici, de acolo. Eu sunt din părinți ciobani, dar din păcate, tatăl meu nu mai este de 8 ani aproape. Părinții mei au avut animale, iar mama, deși a rămas singură, a continuat să se ocupe de animale.

Anul trecut, mama a trebuit să se opereze la ochi și am luat eu în grijă și animalele ei, 9 capre cu lapte, niște ieduți și câteva oi. Aveam grijă de ele și-mi scoteam brânza în fiecare zi, că le mulgeam o dată seara. Asta s-a întâmplat din august până-n decembrie 2019.

Am văzut că pentru copiii mei, era brânză acolo, era bine și am strâns bănuți și mi-am cumpărat câteva capre. În total, acum am 30 de capre. Prin ianuarie-februarie, m-am dus la primarul nostru din Târgu Bujor și i-am cerut: domn primar, dați-mi și mie un loc, o bucată de pășune pentru caprele mele.

Am văzut un loc peste calea ferată, l-am curățat și mi-am făcut din tablă un acoperiș. Am cumpărat și o vacă. Banul pe care-l câștigam, îl investeam în animale. Și apăi, ce credeți, după ce am curățat locul și am înjghebat acolo un adăpost pentru animale, a venit proprietarul de drept. Adică, a fost dezbătută moștenirea pentru că, din ce știam eu, erau morți proprietarii de acolo. Am făcut doar într-un colț adăpost pentru animale, dar nu contează, el e proprietar, are drept și trebuie să-mi iau de acolo animalele.

capre-geta-doi_b

M-am dus la primar din nou: domn primar, vă rog ajutați-mă, că nu am unde să merg cu animalele. Domnu' primar, am și eu câteva capre, le-am înscris la doctor, le-am crotalat, vreau să-mi dați și mie o bucată de pășune, să-mi pasc animalele. Primarul mi-a spus că nu are. Am vorbit și astăzi cu el: domn primar, rezolvați-mă, că a venit proprietarul și mi-a spus să-mi iau de acolo ce am. Am patru copii pe care trebuie să-i hrănesc. Caprele au acum iezi mici și trebuie să le țin undeva de o ploaie, de ceva. Primarul mi-a spus: ce vrei să-ți fac eu?! Nu am ce să-ți fac! Domn primar, dați-mi un loc unde să-mi așez stâna. Primarul mi-a spus: nu am timp, știi că sunt probleme cu alte chestii.

Unde mă duc eu?! Am zis că-mi iau animalele și mă duc în primărie. Nu am cerut la nimeni nimic niciodată. Nu m-am dus la primar să-i cer absolut nimic, deși mi-a fost foarte greu și tot nu am cerut niciun ajutor.

Cel mai mare dintre băieți are 15 ani, următorul 11 ani și cel mic, 7 ani (cel mai mic dintre băieți, în foto n.r.). Băieții mă ajută cu caprele. Actualul meu soț e șofer, are un salariu mic, dar nu se implică în fermă. Când trăia tata, aveam imaș. Acum, au fost aduși pe imaș străini de comuna noastră.  

coperta-capre-baiat_b

Primarul nostru postează tot timpul pe Facebook că viața este frumoasă, stați în case, iar oamenii sunt săracii amărâți. Nu am știut că de la noi, de la Umbrărești până-n orașul Târgu Bujor e locul primăriei și primăria a vândut locul unui cetățean din Târgu Bujor. Am auzit în primăvară că a luat locul acolo și am spus: domn primar, vreau și eu o bucată de pășune că nu am unde să mă duc.
Chiar vă rog să mă ajutați, să pot să am și eu o bucată de pășune pentru caprele mele, ne-a spus cu lacrimi-n glas crescătoarea de animale Geta Vîrlan.caprita-geta_b

Mamă și fermier, femeie puternică, muncește și are credință, nu vrea să renunțe la turma de capre, la hrana copiilor ei.

Nu cer nimănui nimic. Dacă Dumnezeu mi-a dat putere să muncesc, am încredere mare în Dumnezeu și știu că noi suntem nimic fără El. Mulțumesc Domnului pentru fiecare bucățică de pâine pe care mi-o dă și pe care o câștig cu sudoarea frunții mele. Nu aștept de la nimeni să-mi dea vreun bănuț. Nu am fost la primărie să cer bani.

Când am putut, te-am ajutat, spune, te-am ajutat? Tot așa-mi spune primarul pentru că m-a ajutat să-mi trag curent electric în casa bunicilor unde stau acum cu copiii mei. Da, domnule primar, m-ați ajutat, vă mulțumesc. Cum m-a ajutat cu curentul? Adică, a vorbit acolo (la firmă n.r.), că eu am umblat după toate actele și am plătit tot ce a fost de plătit.

Că i-am spus mamei mele: mama, pe locul ăla de la bunici, vreau să-mi fac și eu o bucățică de casă că n-am unde să stau cu patru copii. Stăm în două camere, într-una, noi, și-n cealaltă, copiii. Cu băieții mei mi-am ridicat căsuța. Dar de când nu am unde să pășunez animalele astea, unde să mi le țin, nici liniște nu mai am nici când pun capul pe pernă. Doamne, mâine mă dă afară proprietarul cu poliția, cu jandarmii și unde-mi duc animalele?

Curentul electric l-a adus doar până-n curte, mai e nevoie de bani ca să-l ducă până-n casă. Crescătoarea de animale nu cere bani nimănui, nici ajutor social, o să pună bănuții deoparte ca să aibă curent eletric și-n casă. Geta Vîrlan cere doar o bucată de pământ pentru caprele ei. Ca să aibă un ban de sărbătorile pascale, mama celor patru copii a vândut trei iezi și a luat 550 de lei.

Mamă pentru patru copii și fermier, Geta Vîrlan a apelat la AGROINFO ca să-și spună of-ul, să-și plângă amarul., să-și strige durerea. AGROINFO nu lasă lucrurile aici. Vom insista cât va fi nevoie și unde va fi nevoie ca să o ajutăm pe această mamă. Nu cerșește ajutor social, muncește! Își cere doar un drept care  i se cuvine, pășune pentru turma ei de capre. Pășunea este atribuită direct crescătorilor de animale, prin lege! E un drept! Nu e o favoare făcută de primărie! 

AGROINFO l-a contactat pe primarul din Târgu Bujor, Laurențiu Viorel Gîdei (în foto, sursa foto: facebook personal). primar-gidei_bL-am apelat cu încredere când am văzut că domnul primar afișează pe Facebook un suflet bun, cald. Ne-am gândit că un om care-și arată public sprijinul și bunătatea pentru comunitate, poate să întindă o mână acestei crescătoare de animale, mamă a patru copii, să se găsească și pentru caprele ei o bucată de pășune.

Deocamdată nu am ce face, doamnă! Am alte priorități acum cu coronavirusul ăsta, doamnă! Cunosc situația, nu am putut să o ajut, să le bage în curte că doar are curte, da?! Mă auziți, doamnă?! Gândiți-vă, doamnă dragă, că numa' asta nu am acuma pe cap când am atâtea probleme, da?! 

Ne-a spus pe un ton ridicat primarul din Târgu Bujor, Laurențiu Viorel Gîdei, iritat că l-am deranjat cu o problemă atât de minoră.  

Adică, ajutorul dat unei mame cu patru copii, care s-a încumetat să fie și crescătoare de animale, nu e o prioritate? Am insistat noi.

Nu e o mamă singură, e o mamă care trăiește cu un...Haideți, doamnă! Sărutmâinile! Și primarul ne-a trântit scurt telefonul în nas.
Domnule primar, viața nu e atât de frumoasă cum o clamați dumneavoastră pe Facebook. Nu e niciun necaz că ne-ați trântit nouă telefonul în nas, nu ne-am supărat. Vom merge mai departe. Pentru noi, e chiar o prioritate să întindem mâna unei mame.

primar-coperta_b

Coperta afișată de primarul Laurențiu Viorel Gîdei pe pagina sa personală Facebook.



 

Vizualizat: 10624 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Globul
|
04. 16, 2020. Thursday 16:23
Ar mai fi o problema pentru aceasta doamna Gicuta Varlan legata tot de Primarie de altfel pentru toti locuitorii acestei strazi neasfaltata de cativa ani buni, este singura strada neasfaltata din zona din ce cauza va poate spune Edilul nostru. Dupa cat merg oamenii prin noroi dupa animale macar strada tinea un pic de curatenie.
2.
Globu
|
04. 16, 2020. Thursday 16:21
Ar mai fi o problema pentru aceasta doamna Gicuta Varlan legata tot de Primarie de altfel pentru toti locuitorii acestei strazi neasfaltata de cativa ani buni, este singura strada neasfaltata din zona din ce cauza va poate spune Edilul nostru. Dupa cat merg oamenii prin noroi dupa animale macar strada tinea un pic de curatenie.
1.
Sisilica
|
04. 16, 2020. Thursday 08:16
Primar de doi bani.
Cam așa sunt toți, se cred mari stăpîni peste bunul public.
Un mare nerușinat.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii