Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

MAMĂ FERMIER PLÂNGE: ȚIN CAPRE CA SĂ-MI HRĂNESC CEI PATRU COPII! UN COLȚ DE PĂȘUNE! ATÂT CER!

Publicat: 15 aprilie 2020 - 19:38
3 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

STRIGĂTUL UNEI MAME NU E O URGENȚĂ! Îmi cresc cei patru copii din caprele astea. Adun laptele, fac brânză și ei au ce să mănânce. Am trei băieți și o fetiță. Cumpăr 6 pâini pe zi și seara nu mai avem un colț și atunci mai răstorn și o mămăligă. Cu băieții am ridicat și o căsuță, ei mă ajută și cu caprele. Nu am cerut un bănuț primăriei. Atât i-am cerut primarului nostru, să-mi dea o bucată de pășune, să am și eu un loc pentru caprele mele.

E mamă și a devenit crescătoare de animale pentru că trebuia să le pună o pâine pe masă celor patru copii ai ei. Geta Vîrlan, 35 de ani, (în foto) este din comuna Umbrărești, județul Galați, și a pornit să-și facă o fermă de la o capră, două.  A văzut cât e de bine să aibă pentru copii o bucată de brânză, o cană cu lapte și a muncit cu ziua ca să-și pună fiecare bănuț deoparte până a reușit să strângă o turmă de 30 de capre.geta-caprele_b

Am divorțat acum 5 ani. Fostul soț a fost cadru militar, jandarm, dar din păcate, s-a îmbolnăvit, o boală pe sistem nervos și tot timpul mă lua de goană. Nu mai rezistam și mi-am luat cei trei copii, toți trei băieți, și am plecat. Sunt de 4 ani de zile cu un bărbat și avem împreună o fetiță, are trei anișori. Nu suntem căsătoriți legitim, dar îl consider soțul meu. Un an, doi a fost bine, dar, na, acum mai îmi scoate ochii că pe tatăl biologic al băieților nu-l interesează de copii.

Vă dați seama că trebuia să fac ceva, trebuia să-mi câștig pâinea pentru copiii mei. Nu am un serviciu și ca să le câștig copiilor pâinea, am muncit cu ziua, la vie, la câmp, oriunde, dar trebuia să fac ceva. Așa am început de la o capră, două, am cumpărat de aici, de acolo. Eu sunt din părinți ciobani, dar din păcate, tatăl meu nu mai este de 8 ani aproape. Părinții mei au avut animale, iar mama, deși a rămas singură, a continuat să se ocupe de animale.

Anul trecut, mama a trebuit să se opereze la ochi și am luat eu în grijă și animalele ei, 9 capre cu lapte, niște ieduți și câteva oi. Aveam grijă de ele și-mi scoteam brânza în fiecare zi, că le mulgeam o dată seara. Asta s-a întâmplat din august până-n decembrie 2019.

Am văzut că pentru copiii mei, era brânză acolo, era bine și am strâns bănuți și mi-am cumpărat câteva capre. În total, acum am 30 de capre. Prin ianuarie-februarie, m-am dus la primarul nostru din Târgu Bujor și i-am cerut: domn primar, dați-mi și mie un loc, o bucată de pășune pentru caprele mele.

Am văzut un loc peste calea ferată, l-am curățat și mi-am făcut din tablă un acoperiș. Am cumpărat și o vacă. Banul pe care-l câștigam, îl investeam în animale. Și apăi, ce credeți, după ce am curățat locul și am înjghebat acolo un adăpost pentru animale, a venit proprietarul de drept. Adică, a fost dezbătută moștenirea pentru că, din ce știam eu, erau morți proprietarii de acolo. Am făcut doar într-un colț adăpost pentru animale, dar nu contează, el e proprietar, are drept și trebuie să-mi iau de acolo animalele.

capre-geta-doi_b

M-am dus la primar din nou: domn primar, vă rog ajutați-mă, că nu am unde să merg cu animalele. Domnu' primar, am și eu câteva capre, le-am înscris la doctor, le-am crotalat, vreau să-mi dați și mie o bucată de pășune, să-mi pasc animalele. Primarul mi-a spus că nu are. Am vorbit și astăzi cu el: domn primar, rezolvați-mă, că a venit proprietarul și mi-a spus să-mi iau de acolo ce am. Am patru copii pe care trebuie să-i hrănesc. Caprele au acum iezi mici și trebuie să le țin undeva de o ploaie, de ceva. Primarul mi-a spus: ce vrei să-ți fac eu?! Nu am ce să-ți fac! Domn primar, dați-mi un loc unde să-mi așez stâna. Primarul mi-a spus: nu am timp, știi că sunt probleme cu alte chestii.

Unde mă duc eu?! Am zis că-mi iau animalele și mă duc în primărie. Nu am cerut la nimeni nimic niciodată. Nu m-am dus la primar să-i cer absolut nimic, deși mi-a fost foarte greu și tot nu am cerut niciun ajutor.

Cel mai mare dintre băieți are 15 ani, următorul 11 ani și cel mic, 7 ani (cel mai mic dintre băieți, în foto n.r.). Băieții mă ajută cu caprele. Actualul meu soț e șofer, are un salariu mic, dar nu se implică în fermă. Când trăia tata, aveam imaș. Acum, au fost aduși pe imaș străini de comuna noastră.  

coperta-capre-baiat_b

Primarul nostru postează tot timpul pe Facebook că viața este frumoasă, stați în case, iar oamenii sunt săracii amărâți. Nu am știut că de la noi, de la Umbrărești până-n orașul Târgu Bujor e locul primăriei și primăria a vândut locul unui cetățean din Târgu Bujor. Am auzit în primăvară că a luat locul acolo și am spus: domn primar, vreau și eu o bucată de pășune că nu am unde să mă duc.
Chiar vă rog să mă ajutați, să pot să am și eu o bucată de pășune pentru caprele mele, ne-a spus cu lacrimi-n glas crescătoarea de animale Geta Vîrlan.caprita-geta_b

Mamă și fermier, femeie puternică, muncește și are credință, nu vrea să renunțe la turma de capre, la hrana copiilor ei.

Nu cer nimănui nimic. Dacă Dumnezeu mi-a dat putere să muncesc, am încredere mare în Dumnezeu și știu că noi suntem nimic fără El. Mulțumesc Domnului pentru fiecare bucățică de pâine pe care mi-o dă și pe care o câștig cu sudoarea frunții mele. Nu aștept de la nimeni să-mi dea vreun bănuț. Nu am fost la primărie să cer bani.

Când am putut, te-am ajutat, spune, te-am ajutat? Tot așa-mi spune primarul pentru că m-a ajutat să-mi trag curent electric în casa bunicilor unde stau acum cu copiii mei. Da, domnule primar, m-ați ajutat, vă mulțumesc. Cum m-a ajutat cu curentul? Adică, a vorbit acolo (la firmă n.r.), că eu am umblat după toate actele și am plătit tot ce a fost de plătit.

Că i-am spus mamei mele: mama, pe locul ăla de la bunici, vreau să-mi fac și eu o bucățică de casă că n-am unde să stau cu patru copii. Stăm în două camere, într-una, noi, și-n cealaltă, copiii. Cu băieții mei mi-am ridicat căsuța. Dar de când nu am unde să pășunez animalele astea, unde să mi le țin, nici liniște nu mai am nici când pun capul pe pernă. Doamne, mâine mă dă afară proprietarul cu poliția, cu jandarmii și unde-mi duc animalele?

Curentul electric l-a adus doar până-n curte, mai e nevoie de bani ca să-l ducă până-n casă. Crescătoarea de animale nu cere bani nimănui, nici ajutor social, o să pună bănuții deoparte ca să aibă curent eletric și-n casă. Geta Vîrlan cere doar o bucată de pământ pentru caprele ei. Ca să aibă un ban de sărbătorile pascale, mama celor patru copii a vândut trei iezi și a luat 550 de lei.

Mamă pentru patru copii și fermier, Geta Vîrlan a apelat la AGROINFO ca să-și spună of-ul, să-și plângă amarul., să-și strige durerea. AGROINFO nu lasă lucrurile aici. Vom insista cât va fi nevoie și unde va fi nevoie ca să o ajutăm pe această mamă. Nu cerșește ajutor social, muncește! Își cere doar un drept care  i se cuvine, pășune pentru turma ei de capre. Pășunea este atribuită direct crescătorilor de animale, prin lege! E un drept! Nu e o favoare făcută de primărie! 

AGROINFO l-a contactat pe primarul din Târgu Bujor, Laurențiu Viorel Gîdei (în foto, sursa foto: facebook personal). primar-gidei_bL-am apelat cu încredere când am văzut că domnul primar afișează pe Facebook un suflet bun, cald. Ne-am gândit că un om care-și arată public sprijinul și bunătatea pentru comunitate, poate să întindă o mână acestei crescătoare de animale, mamă a patru copii, să se găsească și pentru caprele ei o bucată de pășune.

Deocamdată nu am ce face, doamnă! Am alte priorități acum cu coronavirusul ăsta, doamnă! Cunosc situația, nu am putut să o ajut, să le bage în curte că doar are curte, da?! Mă auziți, doamnă?! Gândiți-vă, doamnă dragă, că numa' asta nu am acuma pe cap când am atâtea probleme, da?! 

Ne-a spus pe un ton ridicat primarul din Târgu Bujor, Laurențiu Viorel Gîdei, iritat că l-am deranjat cu o problemă atât de minoră.  

Adică, ajutorul dat unei mame cu patru copii, care s-a încumetat să fie și crescătoare de animale, nu e o prioritate? Am insistat noi.

Nu e o mamă singură, e o mamă care trăiește cu un...Haideți, doamnă! Sărutmâinile! Și primarul ne-a trântit scurt telefonul în nas.
Domnule primar, viața nu e atât de frumoasă cum o clamați dumneavoastră pe Facebook. Nu e niciun necaz că ne-ați trântit nouă telefonul în nas, nu ne-am supărat. Vom merge mai departe. Pentru noi, e chiar o prioritate să întindem mâna unei mame.

primar-coperta_b

Coperta afișată de primarul Laurențiu Viorel Gîdei pe pagina sa personală Facebook. 

Vizualizat: 9014 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS, DISCUȚII CU CRESCĂTORII DESPRE DESCHIDEREA TÂRGURILOR DE ANIMALE!

MINISTRUL OROS, DISCUȚII CU CRESCĂTORII DESPRE DESCHIDEREA TÂRGURILOR DE ANIMALE!

20 septembrie 2020 - 10:31

ÎNTÂLNIRE CU CRESCĂTORII DE ANIMALE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a discutat, sâmbătă, 19 septembrie 2020, cu crescătorii de animale despre deschiderea târgurilor de animale, despre ameliorarea raselor la ovine și acordarea subvențiilor pe cap de animal, sprijin cuplat și ajutor național tranzitoriu. Șeful MADR a fost în mai multe comune din județul Cluj.

CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA PE HECTAR?

CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA PE HECTAR?

20 septembrie 2020 - 09:38

PROBLEMELE FERMIERILOR. Subvenția trebuie să o primească cel care lucrează pământul, nu proprietarul, iar situațiile care nu sunt conforme trebuie remediate, le-a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, fermierilor și crescătorilor de animale cu care a discutat sâmbătă în județul Cluj.

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ SCHIMBĂ O LEGE PENTRU CĂ PRIMEȘTE ZILNIC MESAJE DE LA FERMIERI!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ SCHIMBĂ O LEGE PENTRU CĂ PRIMEȘTE ZILNIC MESAJE DE LA FERMIERI!

20 septembrie 2020 - 09:02

MODIFICARE LEGE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, doreşte modificarea legislaţiei din domeniul vânătorii, astfel încât fermierii care au terenuri ce se suprapun cu fonduri de vânătoare să le gestioneze și să poată ţine sub control problema mistreţilor care distrug culturile.

PIAȚA ROMÂNILOR! PRIMA PIAȚĂ CU PRODUSE TRADIȚIONALE ȘI NATURALE EXCLUSIV ROMÂNEȘTI!

PIAȚA ROMÂNILOR! PRIMA PIAȚĂ CU PRODUSE TRADIȚIONALE ȘI NATURALE EXCLUSIV ROMÂNEȘTI!

20 septembrie 2020 - 08:32

PRIMA PIAȚĂ A ROMÂNILOR. Sâmbătă, 19 septembrie 2020, s-a deschis în București Piaţa Românilor, fosta piaţă Colentina, fiind unicul loc unde se vor putea găsi cele mai multe alimente bio româneşti certificate, alături de produse tradiţionale şi naturale româneşti atestate.

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

18 septembrie 2020 - 14:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe site-ul oficial, sumele pentru plata ajutorului de stat, pentru anul 2020, pentru creșterea animalelor. Proiectul modifică Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Globul
|
04. 16, 2020. Thursday 16:23
Ar mai fi o problema pentru aceasta doamna Gicuta Varlan legata tot de Primarie de altfel pentru toti locuitorii acestei strazi neasfaltata de cativa ani buni, este singura strada neasfaltata din zona din ce cauza va poate spune Edilul nostru. Dupa cat merg oamenii prin noroi dupa animale macar strada tinea un pic de curatenie.
2.
Globu
|
04. 16, 2020. Thursday 16:21
Ar mai fi o problema pentru aceasta doamna Gicuta Varlan legata tot de Primarie de altfel pentru toti locuitorii acestei strazi neasfaltata de cativa ani buni, este singura strada neasfaltata din zona din ce cauza va poate spune Edilul nostru. Dupa cat merg oamenii prin noroi dupa animale macar strada tinea un pic de curatenie.
1.
Sisilica
|
04. 16, 2020. Thursday 08:16
Primar de doi bani.
Cam așa sunt toți, se cred mari stăpîni peste bunul public.
Un mare nerușinat.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii