Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

MAMĂ FERMIER PLÂNGE: ȚIN CAPRE CA SĂ-MI HRĂNESC CEI PATRU COPII! UN COLȚ DE PĂȘUNE! ATÂT CER!

Publicat: 15 aprilie 2020 - 19:38
3 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

STRIGĂTUL UNEI MAME NU E O URGENȚĂ! Îmi cresc cei patru copii din caprele astea. Adun laptele, fac brânză și ei au ce să mănânce. Am trei băieți și o fetiță. Cumpăr 6 pâini pe zi și seara nu mai avem un colț și atunci mai răstorn și o mămăligă. Cu băieții am ridicat și o căsuță, ei mă ajută și cu caprele. Nu am cerut un bănuț primăriei. Atât i-am cerut primarului nostru, să-mi dea o bucată de pășune, să am și eu un loc pentru caprele mele.

E mamă și a devenit crescătoare de animale pentru că trebuia să le pună o pâine pe masă celor patru copii ai ei. Geta Vîrlan, 35 de ani, (în foto) este din comuna Umbrărești, județul Galați, și a pornit să-și facă o fermă de la o capră, două.  A văzut cât e de bine să aibă pentru copii o bucată de brânză, o cană cu lapte și a muncit cu ziua ca să-și pună fiecare bănuț deoparte până a reușit să strângă o turmă de 30 de capre.geta-caprele_b

Am divorțat acum 5 ani. Fostul soț a fost cadru militar, jandarm, dar din păcate, s-a îmbolnăvit, o boală pe sistem nervos și tot timpul mă lua de goană. Nu mai rezistam și mi-am luat cei trei copii, toți trei băieți, și am plecat. Sunt de 4 ani de zile cu un bărbat și avem împreună o fetiță, are trei anișori. Nu suntem căsătoriți legitim, dar îl consider soțul meu. Un an, doi a fost bine, dar, na, acum mai îmi scoate ochii că pe tatăl biologic al băieților nu-l interesează de copii.

Vă dați seama că trebuia să fac ceva, trebuia să-mi câștig pâinea pentru copiii mei. Nu am un serviciu și ca să le câștig copiilor pâinea, am muncit cu ziua, la vie, la câmp, oriunde, dar trebuia să fac ceva. Așa am început de la o capră, două, am cumpărat de aici, de acolo. Eu sunt din părinți ciobani, dar din păcate, tatăl meu nu mai este de 8 ani aproape. Părinții mei au avut animale, iar mama, deși a rămas singură, a continuat să se ocupe de animale.

Anul trecut, mama a trebuit să se opereze la ochi și am luat eu în grijă și animalele ei, 9 capre cu lapte, niște ieduți și câteva oi. Aveam grijă de ele și-mi scoteam brânza în fiecare zi, că le mulgeam o dată seara. Asta s-a întâmplat din august până-n decembrie 2019.

Am văzut că pentru copiii mei, era brânză acolo, era bine și am strâns bănuți și mi-am cumpărat câteva capre. În total, acum am 30 de capre. Prin ianuarie-februarie, m-am dus la primarul nostru din Târgu Bujor și i-am cerut: domn primar, dați-mi și mie un loc, o bucată de pășune pentru caprele mele.

Am văzut un loc peste calea ferată, l-am curățat și mi-am făcut din tablă un acoperiș. Am cumpărat și o vacă. Banul pe care-l câștigam, îl investeam în animale. Și apăi, ce credeți, după ce am curățat locul și am înjghebat acolo un adăpost pentru animale, a venit proprietarul de drept. Adică, a fost dezbătută moștenirea pentru că, din ce știam eu, erau morți proprietarii de acolo. Am făcut doar într-un colț adăpost pentru animale, dar nu contează, el e proprietar, are drept și trebuie să-mi iau de acolo animalele.

capre-geta-doi_b

M-am dus la primar din nou: domn primar, vă rog ajutați-mă, că nu am unde să merg cu animalele. Domnu' primar, am și eu câteva capre, le-am înscris la doctor, le-am crotalat, vreau să-mi dați și mie o bucată de pășune, să-mi pasc animalele. Primarul mi-a spus că nu are. Am vorbit și astăzi cu el: domn primar, rezolvați-mă, că a venit proprietarul și mi-a spus să-mi iau de acolo ce am. Am patru copii pe care trebuie să-i hrănesc. Caprele au acum iezi mici și trebuie să le țin undeva de o ploaie, de ceva. Primarul mi-a spus: ce vrei să-ți fac eu?! Nu am ce să-ți fac! Domn primar, dați-mi un loc unde să-mi așez stâna. Primarul mi-a spus: nu am timp, știi că sunt probleme cu alte chestii.

Unde mă duc eu?! Am zis că-mi iau animalele și mă duc în primărie. Nu am cerut la nimeni nimic niciodată. Nu m-am dus la primar să-i cer absolut nimic, deși mi-a fost foarte greu și tot nu am cerut niciun ajutor.

Cel mai mare dintre băieți are 15 ani, următorul 11 ani și cel mic, 7 ani (cel mai mic dintre băieți, în foto n.r.). Băieții mă ajută cu caprele. Actualul meu soț e șofer, are un salariu mic, dar nu se implică în fermă. Când trăia tata, aveam imaș. Acum, au fost aduși pe imaș străini de comuna noastră.  

coperta-capre-baiat_b

Primarul nostru postează tot timpul pe Facebook că viața este frumoasă, stați în case, iar oamenii sunt săracii amărâți. Nu am știut că de la noi, de la Umbrărești până-n orașul Târgu Bujor e locul primăriei și primăria a vândut locul unui cetățean din Târgu Bujor. Am auzit în primăvară că a luat locul acolo și am spus: domn primar, vreau și eu o bucată de pășune că nu am unde să mă duc.
Chiar vă rog să mă ajutați, să pot să am și eu o bucată de pășune pentru caprele mele, ne-a spus cu lacrimi-n glas crescătoarea de animale Geta Vîrlan.caprita-geta_b

Mamă și fermier, femeie puternică, muncește și are credință, nu vrea să renunțe la turma de capre, la hrana copiilor ei.

Nu cer nimănui nimic. Dacă Dumnezeu mi-a dat putere să muncesc, am încredere mare în Dumnezeu și știu că noi suntem nimic fără El. Mulțumesc Domnului pentru fiecare bucățică de pâine pe care mi-o dă și pe care o câștig cu sudoarea frunții mele. Nu aștept de la nimeni să-mi dea vreun bănuț. Nu am fost la primărie să cer bani.

Când am putut, te-am ajutat, spune, te-am ajutat? Tot așa-mi spune primarul pentru că m-a ajutat să-mi trag curent electric în casa bunicilor unde stau acum cu copiii mei. Da, domnule primar, m-ați ajutat, vă mulțumesc. Cum m-a ajutat cu curentul? Adică, a vorbit acolo (la firmă n.r.), că eu am umblat după toate actele și am plătit tot ce a fost de plătit.

Că i-am spus mamei mele: mama, pe locul ăla de la bunici, vreau să-mi fac și eu o bucățică de casă că n-am unde să stau cu patru copii. Stăm în două camere, într-una, noi, și-n cealaltă, copiii. Cu băieții mei mi-am ridicat căsuța. Dar de când nu am unde să pășunez animalele astea, unde să mi le țin, nici liniște nu mai am nici când pun capul pe pernă. Doamne, mâine mă dă afară proprietarul cu poliția, cu jandarmii și unde-mi duc animalele?

Curentul electric l-a adus doar până-n curte, mai e nevoie de bani ca să-l ducă până-n casă. Crescătoarea de animale nu cere bani nimănui, nici ajutor social, o să pună bănuții deoparte ca să aibă curent eletric și-n casă. Geta Vîrlan cere doar o bucată de pământ pentru caprele ei. Ca să aibă un ban de sărbătorile pascale, mama celor patru copii a vândut trei iezi și a luat 550 de lei.

Mamă pentru patru copii și fermier, Geta Vîrlan a apelat la AGROINFO ca să-și spună of-ul, să-și plângă amarul., să-și strige durerea. AGROINFO nu lasă lucrurile aici. Vom insista cât va fi nevoie și unde va fi nevoie ca să o ajutăm pe această mamă. Nu cerșește ajutor social, muncește! Își cere doar un drept care  i se cuvine, pășune pentru turma ei de capre. Pășunea este atribuită direct crescătorilor de animale, prin lege! E un drept! Nu e o favoare făcută de primărie! 

AGROINFO l-a contactat pe primarul din Târgu Bujor, Laurențiu Viorel Gîdei (în foto, sursa foto: facebook personal). primar-gidei_bL-am apelat cu încredere când am văzut că domnul primar afișează pe Facebook un suflet bun, cald. Ne-am gândit că un om care-și arată public sprijinul și bunătatea pentru comunitate, poate să întindă o mână acestei crescătoare de animale, mamă a patru copii, să se găsească și pentru caprele ei o bucată de pășune.

Deocamdată nu am ce face, doamnă! Am alte priorități acum cu coronavirusul ăsta, doamnă! Cunosc situația, nu am putut să o ajut, să le bage în curte că doar are curte, da?! Mă auziți, doamnă?! Gândiți-vă, doamnă dragă, că numa' asta nu am acuma pe cap când am atâtea probleme, da?! 

Ne-a spus pe un ton ridicat primarul din Târgu Bujor, Laurențiu Viorel Gîdei, iritat că l-am deranjat cu o problemă atât de minoră.  

Adică, ajutorul dat unei mame cu patru copii, care s-a încumetat să fie și crescătoare de animale, nu e o prioritate? Am insistat noi.

Nu e o mamă singură, e o mamă care trăiește cu un...Haideți, doamnă! Sărutmâinile! Și primarul ne-a trântit scurt telefonul în nas.
Domnule primar, viața nu e atât de frumoasă cum o clamați dumneavoastră pe Facebook. Nu e niciun necaz că ne-ați trântit nouă telefonul în nas, nu ne-am supărat. Vom merge mai departe. Pentru noi, e chiar o prioritate să întindem mâna unei mame.

primar-coperta_b

Coperta afișată de primarul Laurențiu Viorel Gîdei pe pagina sa personală Facebook. 

Vizualizat: 8443 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

24 mai 2020 - 11:35

FĂ-NE O COOPERATIVĂ SĂ FIM ȘI NOI OAMENI! Ilie e din neamul rudarilor din Olt. Are mâinile crăpate și spatele făcut praf de la munca de pe trei hectare de teren cultivat cu legume. Ilie face naveta de la Olt la Cluj ca să-și vândă legumele. Spune că merge cu marfă în Europa. Impresionanta poveste a lui Ilie o spune Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, pe care Ilie a rugat-o să le facă și lor cooperativă ca să fie și ei oameni.

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

24 mai 2020 - 09:34

DISPERAREA UNUI OIER DIN ROMÂNIA. Crescătorul de ovine Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, nu are pășune unde să-și ducă cele 77 de vaci. Pășunea închiriată de la primăria Orăștie este pentru turma lui de 1.500 de ovine. Vacile nu mai au loc. Oierul a declarat, pentru AGROINFO, că în disperarea care l-a cuprins a anunțat Protecția Animalelor să vină să ia vacile. Oierul spune că la începutul săptămânii vine o comisie la el.

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

24 mai 2020 - 07:33

ÎN VIZITĂ LA O FAMILIE DE OIERI ȚĂRANI! Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu, a fost la o stână de oi din județul Cluj. Ciobanii aduceau fetelor de măritat păpuși din caș, a scris Avram Fițiu pe pagina sa oficială Facebook, despre una dintre tradițiile oieritului românesc.

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

24 mai 2020 - 06:48

ANUNȚ OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că a prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru obținerea plăților pe hectar pentru angajamente de silvomediu. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

OFICIAL APIA: TERMEN CERERE AJUTOR DE STAT!

OFICIAL APIA: TERMEN CERERE AJUTOR DE STAT!

24 mai 2020 - 06:27

COMUNICAT! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță toți fermierii interesați că a fost prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru schema de ajutor de stat sprijin pentru prima împădurire și crearea suprafețelor împădurite. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

OFICIAL GUVERN! CE SE SCHIMBĂ LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

OFICIAL GUVERN! CE SE SCHIMBĂ LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

22 mai 2020 - 06:59

COMUNICAT. Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri seara, o Ordonanţă de urgenţă care modifică și completează OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Sunt modificări la subvenția pentru pășune, pentru micii fermieri, ajutoarele naționale tranzitorii și la termenele APIA pentru notificarea fermierilor aflați la control.

DECIZII GUVERN ASTĂZI SUBVENȚIILE APIA!

DECIZII GUVERN ASTĂZI SUBVENȚIILE APIA!

21 mai 2020 - 21:23

ADOPTATE DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, deciziile adoptate astăzi, în ședința de Guvern, care vizează subvențiile agricole aferente acestui an, cuvenite fermierilor români.

SUNTEM ROMÂNI, CUMPĂRĂM DE LA ȚĂRANII ROMÂNI DIN PIEȚE!

SUNTEM ROMÂNI, CUMPĂRĂM DE LA ȚĂRANII ROMÂNI DIN PIEȚE!

21 mai 2020 - 19:49

NU STĂM ÎN GENUNCHI ÎN FAȚA BRUXELLES-ULUI! Partidul Ecologist Român (PER) acuză Parlamentul de trădare naţională şi cere o poziţie publică a preşedintelui României privind promulgarea legii care ar fi trebuit să promoveze produsele românești din fermele noastre, dar nu se întâmplă așa. Dacă lor le place să stea în genunchi în faţa Bruxelles-ului, noi, ecologiştii, vrem să fim în UE, dar vom sta în picioare! Vom cumpăra de la ţăranii români din pieţe! A declarat președintele PER, într-un comunicat remis media.

LEGEA APICULTURII, ADOPTATĂ!

LEGEA APICULTURII, ADOPTATĂ!

21 mai 2020 - 17:41

LEGE TRIMISĂ LA PROMULGARE! Miercuri a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege nr. 221/2017 care modifică și completează Legea apiculturii nr. 383/2013. Legea este trimisă președintelui României pentru promulgare. 

OFICIAL! EFECTIVUL DE OVINE ȘI CAPRINE AL ROMÂNIEI!

OFICIAL! EFECTIVUL DE OVINE ȘI CAPRINE AL ROMÂNIEI!

21 mai 2020 - 10:05

DATE OFICIALE! Informațiile obținute, săptămâna aceasta, de AGROINFO de la Institutul Național de Statistică, arată că România a ocupat, anul trecut, locul trei în ierarhia statelor membre ale Uniunii Europene la efectivele de ovine și caprine. Ce spun datele oficiale, câte ovine și caprine are România în acest moment?  

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Globul
|
04. 16, 2020. Thursday 16:23
Ar mai fi o problema pentru aceasta doamna Gicuta Varlan legata tot de Primarie de altfel pentru toti locuitorii acestei strazi neasfaltata de cativa ani buni, este singura strada neasfaltata din zona din ce cauza va poate spune Edilul nostru. Dupa cat merg oamenii prin noroi dupa animale macar strada tinea un pic de curatenie.
2.
Globu
|
04. 16, 2020. Thursday 16:21
Ar mai fi o problema pentru aceasta doamna Gicuta Varlan legata tot de Primarie de altfel pentru toti locuitorii acestei strazi neasfaltata de cativa ani buni, este singura strada neasfaltata din zona din ce cauza va poate spune Edilul nostru. Dupa cat merg oamenii prin noroi dupa animale macar strada tinea un pic de curatenie.
1.
Sisilica
|
04. 16, 2020. Thursday 08:16
Primar de doi bani.
Cam așa sunt toți, se cred mari stăpîni peste bunul public.
Un mare nerușinat.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Noua serie de tractoare Valtra F, prezentată la Agritechnica 2019, destinată fermelor pomicole şi viticole poate fi comandată în două variante de ecartament (1,5 şi 1,3m), are o putere de la 75 la 105CP, un motor cu o capacitate cilindrică de 3,4litri şi o transmisie cu 24 viteze înainte/înapoi sau 24/12 înainte/înapoi. Seria F de tractoare Valtra va fi disponibilă pentru piaţa din România în a doua jumătate a anului viitor.

 

Interviu cu George Tănase - brand manager Valtra, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii