Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Mai avem 60% din terenul agricol. Şi înstrăinarea continuă...

Publicat: 02 martie 2016 - 11:29
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Negocieri proaste, tratat păgubos, consecinţe dezastruoase! România a liberalizat piaţa funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligaţiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, adică persoanele fizice non-rezidente au dat şi mai abitir iama în patrimoniul funciar românesc.

Pe la sfârşitul anului 2011 cifrele oficiale vorbeau de 8,5% (peste 700 mii ha) din suprafaţa arabilă a României deţinută de către străini! Tot în 2011 atracţia irezistibilă a străinilor pentru pământ românesc a dus la dublarea preţurilor la terenurile agricole de la noi; în zonele „bune” pentru agricultură se vindea hectarul şi cu 5.000 de euro. Şi tot era puţin, faţă de media din statele vest europene, de 10-15.000 euro hectarul. Adică ieftin şi bun, pentru străini!

Decapitalizarea fermierilor români, belşugul cetăţenilor străini... Ei vor pământ!
Cine-i opreşte pe ai noştri să cumpere? Banii! Viorel Matei declara recent că fondurile de investiţii din străinătate dau 6-7 mii de euro pe hectarul de teren din România, profitând de slăbiciunea fermierilor români, pe care nu-i sprijină nimeni. Nici statul, nici băncile, nici infrastructura, nimeni!
Cine ne cumpără? Italienii, germanii, ţările arabe, olandezii şi alte naţii. De ce? Terenurile agricole din România atrag investitorii străini prin preţul mult mai mic şi potenţialul de producţie mai mare. Deşi asta cu potenţialul de producţie contează mai mult în calculul profitului, la revânzarea terenurilor.
Singurul aspect care mai descurajează achiziţia suprafeţelor mari de teren în România este dimensiunea redusă a exploataţiilor agricole. Dar s-a găsit leac şi pentru asta! Din cauza birocraţiei, a legilor absurde şi a incompetenţei adusă la rang de principiu de guvernare, fermele româneşti sunt scoase la vânzare cu totul!

Străini în propria noastră ţară?
Aşa se face că, în anul 2016, adică la peste zece ani de la semnarea Tratatului de Aderare la UE, străinii ar exploata aproape 40% din terenul agricol al României, conform unui studiu care a ajuns şi la urechile Bruxelles-ului. Mai exact, circa 5,3 milioane de hectare, din cele 13,3 milioane de hectare ale României sunt exploatate de străini, conform estimărilor realizate de Transnational Institute.

Suntem ai nimănui. Până la bani!
La vremea lui de ministru al Agriculturii, Stelian Fuia spunea: „Noi am acceptat în Tratatul de Aderare această clauză, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole din România”. Care noi, domnule? Suferă un neam întreg pentru incompetenţa unora. Să răspundă cei care s-au perindat pe la negocierile Tratatului de-a ieşit ce-a ieşit şi cu vânzarea terenurilor agricole...
În octombrie 2013, Achim Irimescu, pe atunci secretar de stat în MADR spunea că oficialii de la Bruxelles nu au acceptat proiectul pe care România l-a prezentat cu privire la vânzarea terenurilor din extravilan către persoanele fizice. Propunerile vizau, printre altele, limitarea la 100 de hectare şi experienţa în domeniu de minim cinci ani.

S-au trezit şi ai noştri că legea e proastă?!
Mai bine mai târziu decât niciodată! Însă când ne referim la avuţia naţională, căci aşa trebuie considerat pământul nostru, zicala asta nu e decât o dovadă a delăsării instituţionale şi politice româneşti care, din păcate, ne-a adus unde suntem astăzi.
Dar să zicem că mai putem salva ceva, chiar după ce a trecut şi sfertul academic şi ultima sută de metri... Încă din toamna anului trecut au fost elaborate două proiecte de acte normative care să modifice modul în care străinii cumpără teren în România. Senatorii vor să introducă în lege principiul reciprocităţii, astfel încât un cetăţean al unei ţări să aibă aceleaşi drepturi privind achiziţionarea de terenuri, pe care le are şi cetăţeanul român în ţara respectivă.
Achim Irimescu pare hotărât să facă ceva cu legea pentru a stopa (sau măcar pentru a condiţiona) vânzarea terenurilor agricole către străini. „Vrem să reluăm legea 17 a vânzării terenurilor agricole. (...) O mulţime de state membre îngrădesc aceste vânzări, aşa vom face şi noi”, spune ministrul agriculturii.
Vânzarea terenurilor către străini s-a făcut şi înainte de legea 17, ilegal sau la limita legii. Au cumpărat terenuri în toate colţurile ţării, prin intermediul samsarilor care aveau legături privilegiate cu primăriile. Au cumpărat ieftin pământurile retrocedate prin Legea Lupu, dar şi terenurile celor neinteresaţi în a le lucra sau a le deţine în proprietate. În majoritatea cazurilor, noii proprietari, cei mai mulţi non-rezidenţi, n-au lucrat şi nici în prezent nu lucrează aceste terenuri, ci doar încasează subvenţia pe suprafaţă. Aspect cunoscut şi recunoscut şi de oficialii de la MADR. Dar cine să ridice un deget?! Domnilor, măcar când vine vorba de pământ românesc fiţi şi voi cu dragoste de ţară!

Vizualizat: 11241 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
anonim
|
03. 02, 2016. Wednesday 22:44

Cu ce buba sa mai lucreze toot ii scump sal dai arenda mai bine il lasi parloaga suventile tarzie si nici nu acopera cat bagi in pamant

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MEWI, prezenţă impresionantă în platforma de la Fundulea

MEWI, prezenţă impresionantă în platforma de la Fundulea

Eficienţa a fost cuvântul cheie care a caracterizat prezenţa MEWI la ediţia din 2019 a expoziţiei Agriplanta - RomAgroTec, unde au fost expuse maşini şi echipamente agricole perfect adaptate pentru nevoile fiecărei ferme, indiferent de specificul sau mărimea ei.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură T6 cu Dynamic Command

Bancul zilei

În parc

În parc
Soţul şi soţia prin parc: Detalii