ACORDUL CARE LOVEȘTE ÎN FERMIERI. Importurile masive de carne din țări ca Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay, grup de țări denumit Mercosur, cu care Uniunea Europeană a încheiat un acord de schimburi comerciale, lovesc atât în fermierii europeni, amenințați cu falimentul pentru că nu vor putea ține pasul cu prețurile joase, cât și în consumatori. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) avertizează asupra importurilor de carne stricată sau provenind de la animale hrănite cu făină din carne, interzisă în UE.
Am discutat de-a lungul timpului, pe bună dreptate, de soarta fermierilor. Din toate dezbaterile pe care le-am avut, nimic nu m-a convins de faptul că fermierii din UE nu vor avea de suferit de pe urma acestui acord. Este clar că discutăm de un sistem care nu poate fi controlat, nici sub aspectul consumului de antibiotice, hormonilor de creștere, nici în ceea ce privește folosirea de îngrășăminte chimice. Iar toate aceste condiții și standarde, fermierii din UE trebuie să le respecte.
Ținta finală până la urmă vor fi consumatorii. Din nefericire, ei vor fi obligați să consume carne care nu este suficient de bine verificată din punct de vedere al trasabilității, al conținutului de hormoni, antibiotice. Cu puțin timp în urmă, am avut o dezbatere în Comisia AGRI în care vorbeam de importurile din Brazilia de carne stricată. Deci, iată că nu am avut serviciile atât de bine puse la punct încât să prevenim aceste lucruri. Nu avem nicio garanție că lucrurile nu vor fi la fel și în ce privește carnea provenită din statele Mercosur, a atras atenția europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European, în intervenția sa la reuniunea comună a Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și a Comisiei de Dezvoltare, desfășurată luni, 18 noiembrie 2019.
În intervenția sa, eurodeputatul român (în foto) a subliniat faptul că fermierii nu se opun încheierii acordurilor comerciale, dar doresc o concurență loială. Prețurile de cost pe unitatea de produs cu o calitate îndoielnică sunt mult mai mici, comparativ cu prețurile din UE. Iar diferențele calitative sunt de la cer la pământ.
Dimensiunea efectelor negative ale acestui acord sunt incomensurabile: atât asupra fermierilor, cât și asupra consumatorilor, a adăugat Buda.
La dezbatere au participat trei experți din domeniul agro-alimentar: Liam MacHale, director al asociației europene a fermierilor irlandezi IFA, Jean-Michel Schaeffer, președintele Asociației Naționale Interprofesionale de carne de pasăre și Augustín Herrero, directorul general al Cooperativei Spaniole Agro-Alimentare.
Problemele ridicate de cei trei experți au fost multiple. Plecând de la importurile masive de piept de pui, peste 25% fiind din Ucraina si Brazilia, putem avea imaginea impactului acestui sector asupra acestui sector! Vom importa 5 milioane de pui din afara UE! Problema însă. este legată de calitatea produselor importate care nu respectă standardele europene. Câteva exemple în acest sens: în ceea ce privește consumul de antibiotice, în statele Mercosur nu există nicio reglementare în timp ce UE a redus cu 50% consumul tocmai pentru o protecție sporită a consumatorilor. De asemenea, în statele Mercosur nu există reglementări pentru emisiile de amoniac. Discutăm de un sistem care nu poate fi controlat, nici sub aspectul consumului de antibiotice, hormonilor de creștere, nici în ceea ce privește folosirea de îngrășăminte chimice.
În dialogul pe care l-am avut cu cei trei experți, am subliniat faptul că fermierii din Uniunea Europeană nu pot folosi făină de carne, pe bună dreptate, dat fiind că este periculoasă pentru consumul uman. Totuși, fermierii din Mercosur pot face acest lucru, iar noi importăm produse de carne din aceste zone. Iată că ne confruntăm cu un dublu standard, iar Comisia Europeană trebuie să acționeze în acest sens. De asemenea, am ridicat problema trasabilității produselor de carne de vită. Cum putem discuta despre asigurarea trasabilității cărnii de vită, spre exemplu, câtă vreme în Brazilia nu există obligativitatea ca vacile duse în abator să aibă înscris numărul matricol în ureche? Este absolut imposibil de discutat de o verificare sigură a acestor importuri. Având în vedere aceste aspecte, avem dimensiunea ”falimentului” acestui acord cu Mercosur! A avertizat europarlamentarul român.
Pekka Pesonen, secretar general la Copa-Cogeca, a transmis, la aceeași reuniune din Parlamentul European: Eu reprezint fermieri din 22 de state membre. Noi putem accentul pe comerț. Fermierii sunt cei care vor plăti prețul acordurilor comerciale. Suntem de părere că există diferite perspective în diferite domenii cum ar fi cereale, vin, dar există și un alt trend. Noi am susținut cu tărie acordurile comerciale precedente. Durabilitatea: exporturile noastre nu sunt un obiectiv în sine, noi considerăm că trebuie creată plus valoare.
Acordul cu Mercosur este puțin diferit. Acordul acesta reprezintă o posibilitate de a avea importuri ieftine. Trebuie să ne punem întrebarea dacă aceste importuri sunt ieftine și de calitate, atunci de ce nu se folosesc aceleași standarde de siguranță? Copa-Cogeca nu poate susține acest acord. Anumite sectoare sensibile se confruntă cu provocări mari, mă refer la situația cărnii de vită și zahăr. Există și anumite dezechilibre. Trebuie să apărăm și anumite produse europene, vinuri, produse proaspete. Este o competiție neloială între fermierii europeni și Mercosur. Piața este din ce în ce mai deschisă către comerțul internațional. Noi salutăm sprijinul dvs. pentru a menține bugetul PAC, dar nu ar trebui îmbunătățite condițiile și pentru exporturi, nu doar pentru piața noastră?
Potrivit informațiilor furnizate de Comisia Europeană, Uniunea Europeană și Mercosur au ajuns pe data de 28 iunie 2019 la un acord politic vizând încheierea unui acord comercial ambițios, echilibrat și cuprinzător. Noul cadru comercial ‑ parte a unui mai amplu Acord de asociere între cele două regiuni – va consolida un parteneriat strategic politic și economic și va crea oportunități semnificative de creștere sustenabilă pentru ambele părți, respectând mediul și protejând interesele consumatorilor din UE și din sectoarele economice sensibile.
O caracteristică principală a Acordului Mercosur este eliminarea majorității tarifelor la importuri și exporturi UE-Mercosur.