Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

LOVITURĂ pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Publicat: 19 noiembrie 2019 - 13:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ACORDUL CARE LOVEȘTE ÎN FERMIERI. Importurile masive de carne din țări ca Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay, grup de țări denumit Mercosur, cu care Uniunea Europeană a încheiat un acord de schimburi comerciale, lovesc atât în fermierii europeni, amenințați cu falimentul pentru că nu vor putea ține pasul cu prețurile joase, cât și în consumatori. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) avertizează asupra importurilor de carne stricată sau provenind de la animale hrănite cu făină din carne, interzisă în UE.  

Am discutat de-a lungul timpului, pe bună dreptate, de soarta fermierilor. Din toate dezbaterile pe care le-am avut, nimic nu m-a convins de faptul că fermierii din UE nu vor avea de suferit de pe urma acestui acord. Este clar că discutăm de un sistem care nu poate fi controlat, nici sub aspectul consumului de antibiotice, hormonilor de creștere, nici în ceea ce privește folosirea de îngrășăminte chimice. Iar toate aceste condiții și standarde, fermierii din UE trebuie să le respecte.

Ținta finală până la urmă vor fi consumatorii. Din nefericire, ei vor fi obligați să consume carne care nu este suficient de bine verificată din punct de vedere al trasabilității, al conținutului de hormoni, antibiotice. Cu puțin timp în urmă, am avut o dezbatere în Comisia AGRI în care vorbeam de importurile din Brazilia de carne stricată. Deci, iată că nu am avut serviciile atât de bine puse la punct încât să prevenim aceste lucruri. Nu avem nicio garanție că lucrurile nu vor fi la fel și în ce privește carnea provenită din statele Mercosur, a atras atenția europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European,  în intervenția sa la reuniunea comună a Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și a Comisiei de Dezvoltare, desfășurată luni, 18 noiembrie 2019.

În intervenția sa, eurodeputatul român (în foto) a subliniat faptul că fermierii nu se opun încheierii acordurilor comerciale, dar doresc o concurență loială. Prețurile de cost pe unitatea de produs cu o calitate îndoielnică sunt mult mai mici, comparativ cu prețurile din UE. Iar diferențele calitative sunt de la cer la pământ.buda-interventie_b

Dimensiunea efectelor negative ale acestui acord sunt incomensurabile: atât asupra fermierilor, cât și asupra consumatorilor, a adăugat Buda.

La dezbatere au participat trei experți din domeniul agro-alimentar: Liam MacHale, director al asociației europene a fermierilor irlandezi IFA, Jean-Michel Schaeffer, președintele Asociației Naționale Interprofesionale de carne de pasăre și Augustín Herrero, directorul general al Cooperativei Spaniole Agro-Alimentare.

Problemele ridicate de cei trei experți au fost multiple. Plecând de la importurile masive de piept de pui, peste 25% fiind din Ucraina si Brazilia, putem avea imaginea impactului acestui sector asupra acestui sector! Vom importa 5 milioane de pui din afara UE! Problema însă. este legată de calitatea produselor importate care nu respectă standardele europene. Câteva exemple în acest sens: în ceea ce privește consumul de antibiotice, în statele Mercosur nu există nicio reglementare în timp ce UE a redus cu 50% consumul tocmai pentru o protecție sporită a consumatorilor. De asemenea, în statele Mercosur nu există reglementări pentru emisiile de amoniac. Discutăm de un sistem care nu poate fi controlat, nici sub aspectul consumului de antibiotice, hormonilor de creștere, nici în ceea ce privește folosirea de îngrășăminte chimice.

În dialogul pe care l-am avut cu cei trei experți, am subliniat faptul că fermierii din Uniunea Europeană nu pot folosi făină de carne, pe bună dreptate, dat fiind că este periculoasă pentru consumul uman. Totuși, fermierii din Mercosur pot face acest lucru, iar noi importăm produse de carne din aceste zone. Iată că ne confruntăm cu un dublu standard, iar Comisia Europeană trebuie să acționeze în acest sens. De asemenea, am ridicat problema trasabilității produselor de carne de vită. Cum putem discuta despre asigurarea trasabilității cărnii de vită, spre exemplu, câtă vreme în Brazilia nu există obligativitatea ca vacile duse în abator să aibă înscris numărul matricol în ureche? Este absolut imposibil de discutat de o verificare sigură a acestor importuri. Având în vedere aceste aspecte, avem dimensiunea ”falimentului” acestui acord cu Mercosur! A avertizat europarlamentarul român.

Pekka Pesonen, secretar general la Copa-Cogeca, a transmis, la aceeași reuniune din Parlamentul European: Eu reprezint fermieri din 22 de state membre. Noi putem accentul pe comerț. Fermierii sunt cei care vor plăti prețul acordurilor comerciale. Suntem de părere că există diferite perspective în diferite domenii cum ar fi cereale, vin, dar există și un alt trend. Noi am susținut cu tărie acordurile comerciale precedente. Durabilitatea: exporturile noastre nu sunt un obiectiv în sine, noi considerăm că trebuie creată plus valoare.

Acordul cu Mercosur este puțin diferit. Acordul acesta reprezintă o posibilitate de a avea importuri ieftine. Trebuie să ne punem întrebarea dacă aceste importuri sunt ieftine și de calitate, atunci de ce nu se folosesc aceleași standarde de siguranță? Copa-Cogeca nu poate susține acest acord. Anumite sectoare sensibile se confruntă cu provocări mari, mă refer la situația cărnii de vită și zahăr. Există și anumite dezechilibre. Trebuie să apărăm și anumite produse europene, vinuri, produse proaspete. Este o competiție neloială între fermierii europeni și Mercosur. Piața este din ce în ce mai deschisă către comerțul internațional. Noi salutăm sprijinul dvs. pentru a menține bugetul PAC, dar nu ar trebui îmbunătățite condițiile și pentru exporturi, nu doar pentru piața noastră?

Potrivit informațiilor furnizate de Comisia Europeană, Uniunea Europeană și Mercosur au ajuns pe data de 28 iunie 2019  la un acord politic vizând încheierea unui acord comercial ambițios, echilibrat și cuprinzător. Noul cadru comercial ‑ parte a unui mai amplu Acord de asociere între cele două regiuni – va consolida un parteneriat strategic politic și economic și va crea oportunități semnificative de creștere sustenabilă pentru ambele părți, respectând mediul și protejând interesele consumatorilor din UE și din sectoarele economice sensibile.

O caracteristică principală a Acordului Mercosur este eliminarea majorității tarifelor la importuri și exporturi  UE-Mercosur.

Vizualizat: 6112 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

02 iunie 2020 - 16:16

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

02 iunie 2020 - 10:04

NU RATA SUBVENȚIA APIA! Depune online cererea la APIA, nu rata subvenția! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

02 iunie 2020 - 09:51

SUBVENȚII APIA 2020. TERMEN LIMITĂ MODIFICARE CERERE. Fermierii care solicită anul acesta subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pot să-și modifice cererea unică de plată până la data de 30 iunie 2020, fără penalități și până la data de 10 iulie 2020, cu penalități de 1% din subvențiile cuvenite pentru fiecare zi de întârziere. Ce puteți modifica în cererea unică APIA, care sunt formularele?

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

02 iunie 2020 - 08:20

SUBVENȚII APIA 2020! Plata suplimentară de maxim 97 de euro pe hectar poate fi solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar de către fermierii care fac cerere pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS). Concret, acest supliment pe hectar se adaugă la subvenția APIA pe suprafață. Vă spunem care sunt condițiile pentru a beneficia de un supliment de plată la hectar.

GHID AJUTOR DE 1.200 DE LEI/ANIMAL/AN pentru RASELE BAZNA ȘI MANGALIȚA!

GHID AJUTOR DE 1.200 DE LEI/ANIMAL/AN pentru RASELE BAZNA ȘI MANGALIȚA!

02 iunie 2020 - 07:42

AJUTOR DE MINIMIS 1.200 LEI/AN! AGROINFO vă pune la dispoziție toți pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a obține ajutorul de minimis de 1.200 de lei/scroafă/an pentru rasele de porci Bazna și Mangalița. Cererea de înscriere în program, cererea de plată, actele necesare, condițiile pe care trebuie să le îndepliniți.

Admitere 2020: Fii student la Facultatea de Bioingineria Resurselor Animaliere din Timișoara!

Admitere 2020: Fii student la Facultatea de Bioingineria Resurselor Animaliere din Timișoara!

01 iunie 2020 - 16:09

ADMITERE. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" din Timișoara își așteaptă viitorii studenți la prima sesiune de admitere începând cu data de 7 iulie 2020. Preînscrierile online încep în 2 iunie.

DIRECTOR COMISIA EUROPEANĂ: AJUTOR URGENT pentru FERMIERI FĂRĂ OBLIGAȚIA JUSTIFICĂRII UTILIZĂRII BANILOR!

DIRECTOR COMISIA EUROPEANĂ: AJUTOR URGENT pentru FERMIERI FĂRĂ OBLIGAȚIA JUSTIFICĂRII UTILIZĂRII BANILOR!

01 iunie 2020 - 10:33

OFICIAL. AJUTOR DE CRIZĂ. AGROINFO a intrat în posesia transcriptului cu discuțiile dintre oficialul Comisiei Europene, directorul general adjunct al Directoratului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, Mihail Dumitru, și europarlamentarii din Comisia AGRI, Parlamentul European, despre ajutoarele de criză pentru fermieri și procesatori. Mihail Dumitru a spus că fermierii trebuie să primească urgent ajutor financiar fără să fie obligați să justifice cu facturi cheltuirea banilor.

CREȘTE BUGETUL pentru PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR!

CREȘTE BUGETUL pentru PLĂȚILE DIRECTE ALE FERMIERILOR!

01 iunie 2020 - 08:56

OFICIAL. Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală anunță că bugetul pentru plățile directe ale fermierilor, pentru dezvoltare rurală și alte ajutoare din agricultură crește cu 24 de miliarde de euro pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii