Adama
Vinasa Rompak

LOVITURĂ pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Publicat: 19 noiembrie 2019 - 13:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ACORDUL CARE LOVEȘTE ÎN FERMIERI. Importurile masive de carne din țări ca Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay, grup de țări denumit Mercosur, cu care Uniunea Europeană a încheiat un acord de schimburi comerciale, lovesc atât în fermierii europeni, amenințați cu falimentul pentru că nu vor putea ține pasul cu prețurile joase, cât și în consumatori. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE) avertizează asupra importurilor de carne stricată sau provenind de la animale hrănite cu făină din carne, interzisă în UE.  

Am discutat de-a lungul timpului, pe bună dreptate, de soarta fermierilor. Din toate dezbaterile pe care le-am avut, nimic nu m-a convins de faptul că fermierii din UE nu vor avea de suferit de pe urma acestui acord. Este clar că discutăm de un sistem care nu poate fi controlat, nici sub aspectul consumului de antibiotice, hormonilor de creștere, nici în ceea ce privește folosirea de îngrășăminte chimice. Iar toate aceste condiții și standarde, fermierii din UE trebuie să le respecte.

Ținta finală până la urmă vor fi consumatorii. Din nefericire, ei vor fi obligați să consume carne care nu este suficient de bine verificată din punct de vedere al trasabilității, al conținutului de hormoni, antibiotice. Cu puțin timp în urmă, am avut o dezbatere în Comisia AGRI în care vorbeam de importurile din Brazilia de carne stricată. Deci, iată că nu am avut serviciile atât de bine puse la punct încât să prevenim aceste lucruri. Nu avem nicio garanție că lucrurile nu vor fi la fel și în ce privește carnea provenită din statele Mercosur, a atras atenția europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European,  în intervenția sa la reuniunea comună a Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și a Comisiei de Dezvoltare, desfășurată luni, 18 noiembrie 2019.

În intervenția sa, eurodeputatul român (în foto) a subliniat faptul că fermierii nu se opun încheierii acordurilor comerciale, dar doresc o concurență loială. Prețurile de cost pe unitatea de produs cu o calitate îndoielnică sunt mult mai mici, comparativ cu prețurile din UE. Iar diferențele calitative sunt de la cer la pământ.buda-interventie_b

Dimensiunea efectelor negative ale acestui acord sunt incomensurabile: atât asupra fermierilor, cât și asupra consumatorilor, a adăugat Buda.

La dezbatere au participat trei experți din domeniul agro-alimentar: Liam MacHale, director al asociației europene a fermierilor irlandezi IFA, Jean-Michel Schaeffer, președintele Asociației Naționale Interprofesionale de carne de pasăre și Augustín Herrero, directorul general al Cooperativei Spaniole Agro-Alimentare.

Problemele ridicate de cei trei experți au fost multiple. Plecând de la importurile masive de piept de pui, peste 25% fiind din Ucraina si Brazilia, putem avea imaginea impactului acestui sector asupra acestui sector! Vom importa 5 milioane de pui din afara UE! Problema însă. este legată de calitatea produselor importate care nu respectă standardele europene. Câteva exemple în acest sens: în ceea ce privește consumul de antibiotice, în statele Mercosur nu există nicio reglementare în timp ce UE a redus cu 50% consumul tocmai pentru o protecție sporită a consumatorilor. De asemenea, în statele Mercosur nu există reglementări pentru emisiile de amoniac. Discutăm de un sistem care nu poate fi controlat, nici sub aspectul consumului de antibiotice, hormonilor de creștere, nici în ceea ce privește folosirea de îngrășăminte chimice.

În dialogul pe care l-am avut cu cei trei experți, am subliniat faptul că fermierii din Uniunea Europeană nu pot folosi făină de carne, pe bună dreptate, dat fiind că este periculoasă pentru consumul uman. Totuși, fermierii din Mercosur pot face acest lucru, iar noi importăm produse de carne din aceste zone. Iată că ne confruntăm cu un dublu standard, iar Comisia Europeană trebuie să acționeze în acest sens. De asemenea, am ridicat problema trasabilității produselor de carne de vită. Cum putem discuta despre asigurarea trasabilității cărnii de vită, spre exemplu, câtă vreme în Brazilia nu există obligativitatea ca vacile duse în abator să aibă înscris numărul matricol în ureche? Este absolut imposibil de discutat de o verificare sigură a acestor importuri. Având în vedere aceste aspecte, avem dimensiunea ”falimentului” acestui acord cu Mercosur! A avertizat europarlamentarul român.

Pekka Pesonen, secretar general la Copa-Cogeca, a transmis, la aceeași reuniune din Parlamentul European: Eu reprezint fermieri din 22 de state membre. Noi putem accentul pe comerț. Fermierii sunt cei care vor plăti prețul acordurilor comerciale. Suntem de părere că există diferite perspective în diferite domenii cum ar fi cereale, vin, dar există și un alt trend. Noi am susținut cu tărie acordurile comerciale precedente. Durabilitatea: exporturile noastre nu sunt un obiectiv în sine, noi considerăm că trebuie creată plus valoare.

Acordul cu Mercosur este puțin diferit. Acordul acesta reprezintă o posibilitate de a avea importuri ieftine. Trebuie să ne punem întrebarea dacă aceste importuri sunt ieftine și de calitate, atunci de ce nu se folosesc aceleași standarde de siguranță? Copa-Cogeca nu poate susține acest acord. Anumite sectoare sensibile se confruntă cu provocări mari, mă refer la situația cărnii de vită și zahăr. Există și anumite dezechilibre. Trebuie să apărăm și anumite produse europene, vinuri, produse proaspete. Este o competiție neloială între fermierii europeni și Mercosur. Piața este din ce în ce mai deschisă către comerțul internațional. Noi salutăm sprijinul dvs. pentru a menține bugetul PAC, dar nu ar trebui îmbunătățite condițiile și pentru exporturi, nu doar pentru piața noastră?

Potrivit informațiilor furnizate de Comisia Europeană, Uniunea Europeană și Mercosur au ajuns pe data de 28 iunie 2019  la un acord politic vizând încheierea unui acord comercial ambițios, echilibrat și cuprinzător. Noul cadru comercial ‑ parte a unui mai amplu Acord de asociere între cele două regiuni – va consolida un parteneriat strategic politic și economic și va crea oportunități semnificative de creștere sustenabilă pentru ambele părți, respectând mediul și protejând interesele consumatorilor din UE și din sectoarele economice sensibile.

O caracteristică principală a Acordului Mercosur este eliminarea majorității tarifelor la importuri și exporturi  UE-Mercosur.

Vizualizat: 6931 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii