PROIECT DE ACT NORMATIV. Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care stabilește normele de aplicare pentru legea 150/2016 prin care retailerii sunt obligați să aibă pe rafturi 51% produse de pe lanţul alimentar scurt.
Potrivit proiectului de act normativ, lanțul scurt de aprovizionare implică relații comerciale între furnizor, un singur comerciant și consumatori, pe filiera produsului agroalimentar, iar componența acestuia se realizează ținând cont de următoarele tipuri de produse: produse alimentare proaspete, produse alimentare congelate, produse alimentare procesate.
Furnizorul din lanțul scurt de aprovizionare este, după caz:
a) fermier, definit în conformitate cu prevederile art.2 alin.(1) lit. f) din Ordonanța de Urgență nr. 3 /2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, denumită în continuare Ordonanța de Urgență nr.3/2015;
b) fermier și o entitate fizică sau juridică având ca obiect de activitate colectarea și/sau depozitarea produselor menționate la art.3;
c) fermier și o entitate fizică sau juridică având ca obiect de activitate colectarea și/sau depozitarea și procesarea produselor
Comerciantul din lanțul scurt de aprovizionare este persoana fizică sau juridică care desfășoară activitățile prevăzute la art. 4 lit. d) și e) din Ordonanţa Guvernului nr. 99 din 29 august 2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă cu modificările și completările ulterioare.
Magazinele trebuie să asigure un procent de 51% de produse provenite prin lanțul scurt de aprovizionare:
CARNE: carnea de porc, pasăre, oaie, capră, vită, pește.
OUĂ, TOATE SORTIMENTELE DE MIERE, LACTATE ȘI TOATE TIPURILE DE PÂINE ȘI PRODUSE DE PANIFICAȚIE.
LEGUME: cartof, fasole (boabe), fasole verde, ceapă, usturoi, morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel de rădăcină, varză, castraveți, pătlăgele roşii, vinete, ardei, salată verde, ridichi, sfeclă roșie, broccoli, conopidă, gulie, ciuperci, dovlecel verde, verdețuri și aromatice, dovleac, mazăre, porumb zaharat și praz.
FRUCTE: mere, pere, prune, piersici, caise, cireşe, vişine, struguri, pepeni, căpşuni, gutui, nuci, afine, mure, cătină, coacăze, zmerură și alune.
Legea se referă la comercianţii cu afaceri de peste două milioane de euro.