Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

LEGEA care te OBLIGĂ să DONEZI HRANĂ!

Publicat: 27 septembrie 2016 - 14:37
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT DE LEGE ANTIRISIPĂ. Hrana este prețioasă și nu trebuie risipită! Milioane de kilograme de hrană se ard anual în România. Este paradoxal dacă stăm să ne gândim că sunt mulți români care nu au cu ce să se hrănească. Deputatul român Florin Alexe a inițiat un proiect de lege antirisipă alimentară. Actul propune inclusiv obligativitatea donării hranei!

Potrivit proiectului de lege propus de deputatul român, operatorii economici din sectorul agro-alimentar vor fi obligați să diminueze risipa alimentară. Pe lanțul agroalimentar fiecare verigă trebuie să conștientizeze că hrana nu trebuie aruncată și că sunt soluții pentru a evita risipa. Lanțul începe cu producția, producătorii,  procesarea, adică fabricile, comercializarea, magazinele, și ajunge la hoteluri și restaurante, dar și la consumatorul final.

Produsele de pe rafturi aflate aproape de expirare trebuie vândute cu preț redus și nu doar atât, retailerii vor fi obligați să le doneze pentru consumul uman și animal. Alimentele care sunt improprii consumului uman și animal trebuie transformate în compost sau în biogaz.

De ce aceste propuneri? Pentru că datele ne arată că de la an la an la Protan (întreprindere de neutralizare a deșeurilor animale) ajung mai multe milioane de kilograme. În 2014 au fost 19 milioane kg de alimente arse. 19 milioane! Gândiți-vă la această cifră, avertizează deputatul.

Pentru a împiedica risipa de alimente a fost creat și frigiderul viitorului. Aparatul casnic  antirisipă te anunță când îți expiră alimentele și chiar îți propune rețetele pe care ar trebui să le pregătești. 

Consumul sau risipa la cetățeni, cei 50% despre care se vorbește în toate analizele că ar fi risipiți de consumatorul final, nu e vorba doar de România, și în Uniunea Europeană sau peste ocean, 7% ar fi în domeniul de retail, iar legea vine să rezolve cei 7%. Noi încercăm prin această lege să tragem un semnal de alarmă. Și faptul că discutăm despre diminuarea risipei alimentare e un lucru foarte bun, un lucru care se duce către consumatorul de acasă. (...) Vă spun că tehnologia poate să ne ajute.

Am văzut în urmă cu 5 ani la Microsoft ce poate să facă tehnologia. Că vorbeam de frigidere, frigiderul viitorului este unul inteligent care citește codul de bare și nu este chiar atât de scump. Ba dimpotrivă este chiar foarte ieftină și o avem și noi pe smartphone-urile noastre, pe telefoanele pe care le avem în buzunar se poate citi simplu codul de bare. Frigiderul pe care l-am văzut la Microsoft citește codurile de bare și te anunță pe telefon când îți expiră alimentul și știi că-ți expiră laptele în două zile sau alt aliment pe care-l ai în frigider și-ți propune diferite rețete pe care poți să le folosești, spune  deputatul Florin Alexe.

Redactarea și depunerea acestui proiect de lege în Parlamentul României a durat un an și jumătate.

conferinta-antirisipa_b

De la stânga la dreapta. Deputatul Florin Alexe, inițiatorul legii, ministrul agriculturii Achim Irimescu și deputatul Nini Săpunaru

Parlamentarul român  a prezentat acest proiect de lege la conferința Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana! organizată marți, 27 septembrie, în București, la Romexpo. La eveniment au participat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, deputatul Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Dorin Cojocaru, președintele Asociației Producătorilor Români din Industria Laptelui (APRIL) și dr. Dana Tănase, director Asociația Română a Cărnii (ARC).

Vizualizat: 2005 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

11 iulie 2020 - 08:01

LEGE FERMIERI. Legea nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție a fost publicată vineri, 10 iulie 2020, în Monitorul Oficial și intră în vigoare din data de 13 iulie 2020. Crescătorii de suine din rasele Bazna și Mangalița beneficiază de un ajutor de stat pentru activitatea de reproducție. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 10 milioane de euro.

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

11 iulie 2020 - 07:02

OFICIAL. Guvernul a aprobat, în ședința din 9 iulie 2020, o Hotărâre prin care testele de genotipizare a scrapiei se vor efectua gratuit, de către Agenția Națională pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
09. 28, 2016. Wednesday 18:51

inca un ciudat pe care-l gadila intelectul.faceti legi care sa intareasca proprietatea ,sa stopeze furturile din recolte si producatorul sa poata dobandi respectul consumatorului, idiotilor parlamentari -senatori .

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii