Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

Publicat: 25 mai 2020 - 11:54
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

TAXE ASCUNSE. Legea care ar fi trebuit să promoveze produsele românești livrate marilor magazine de fermierii români a ajuns să fie în avantajul marilor retaileri și-n dezavantajul producătorilor români. Fermierii români sunt împovărați de forme ascunse de taxare, termenul de plată al produselor livrate de fermierii și procesatorii români a fost mărit de la 7 zile la 30 de zile, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi aplica legea! O voi modifica în regim de urgență, a adăugat șeful de la Agricultură.

Deja celebra lege 51% produse românești prin care produselor alimentare provenite din fermele românești, de la procesatorii români trebuia să le fie rezervat un spațiu distinct pe rafturile supermarketurilor, să scrie vizibil produse românești în așa fel încât consumatorul român să știe ce alege, a fost votată de parlamentari exact pe dos. Comisia Europeană nu ne permite să scriem produse românești, această sintagmă a fost scoasă din lege pentru ca România să nu riște infringement, dar în forma votată acum s-au introdus și prevederi care dezavantajează total fermierul român și procesatorul român. S-a lungit la 30 de zile termenul de plată către fermieri și către procesatori a produselor livrate de aceștia supermarketurilor și s-au adăugat forme ascunse de taxare.

Legea 28/2020 comercializarea produselor alimentare în România are un anumit istoric, dar pentru că colegii mei din majoritatea parlamentară au votat această lege în martie, practic, siluind-o, și doar în avantajul retailerilor și nu a producătorului și procesatorului român, și tot ei (parlamentarii n.r.) cer astăzi explicații cum voi aplica această lege. Vreau să le reamintesc că exista încă din 2009 Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare și că Partidul Național Liberal în 2016 a promovat Legea 150 care spunea niște lucruri: interzicerea facturării și refacturării, obligația de a organiza evenimente de promovare de către retaileri, obligația de a asigura spații distincte de expunere și semnalizare la raft, obligația achiziționării a 51% produse românești și sancțiuni asociate obligației de 51%. Sigur, apoi, în 2017 s-a intrat în procedură de infringement și colegii de la Partidul Social Democrat au promovat o altă lege, actuala Lege 28/2020. Lege care nu numai că nu prevede ca pe produsele românești să apară distinct produs românesc, dar are două prevederi care sunt mult mai dăunătoare.

Și anume, termenul de plată care era de minim 14 zile pentru produse proaspete și 30 de zile pentru celelalte produse și pe care noi, în legea inițială, l-am redus la 7 zile, în Legea 28 a fost reîntors. Deci, practic, termenul de plată se mărește iarăși la 14 zile și 30 de zile de la 7 zile așa cum era în textul Legii 150. Prevedere pe care Comisia Europeană nu o cerea în procedura de infringement, această prelungire a termenului. Și o altă prevedere toxică este aceea de a oferi posibilitatea de a percepe legal de la furnizori servicii și taxe, costuri mai mari și pierderi comerciale pentru producătorii mici.

Practic, s-a făcut o lege în avantajul marelui retail, în detrimentul producătorului și procesatorului român. Ce vom face? Nu o vom aplica, o să o modificăm imediat cu cele două prevederi. Vom restabili principiile corecte de piață, indiferent că ești mic sau mare, întrucât într-o economie de piață, toți trebuie să plece de pe picior de egalitate. Vom înăspri sancțiunile pentru cei care vor să-și rotunjească veniturile prin efortul celor mulți și mici, vom elimina formele ascunse de taxare gen autofacturare, remiză lunară, reduceri ulterioare raportate la cifra de afaceri sau discount de volum. Deci, practic, vom elimina toate aceste prevederi care au fost introduse în Legea 28 pe ultima sută de metri și care nu aveau nicio legătură cu acțiunea de infringement pe care o pornise Comisia în 2017, a decarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-o conferință de presă.

Șeful MADR a adăugat că dacă nu va reuși modificarea legii în procedură de urgență va recurge la directiva Comisiei Europene privind practicile comerciale neloiale, iar în transpunerea directivei în legislația din Români vor fi prinse și aceste modificări. Concret, un termen mai scurt pentru plata produselor livrate de fermieri magazinelor și eliminarea taxelor ascunse care-i împovărează pe fermierii și procesatorii români.

 

Vizualizat: 1544 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

09 iulie 2020 - 13:35

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 28.07.2020, se depun la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în Trim. II și luna iunie a anului 2020.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
dan L.
|
05. 26, 2020. Tuesday 05:44
o prostie cu aceasta lege, tot se da inainte cu 'produse romanesti', dar nimeni nu spune de 'cumparator' el decide, poate sa scrie si bold si italici si chirilic si in latina, daca eu CUMPARATORUL nu ma decid a cumpara acel produs,, nimeni nici producator si nici cei care legifereaza nu se gandeste ca decizia apartine CUMPARATORULUI, si apoi, acesti producatori nu gandesc deloc pana la raft, ei fac activitatea de productie si sa vina altii sa o promoveze, dar, ei ar dori un fel de oblligativitate sa cumperi acele produse , decizia CUMPARATORULUI, sa cumpere sa o dea o lege, stiu si producatori care li se rupe ca scrie ca e produs romanesc sau nu , ei vand, incaseaza bani, numai ca eu ca si CUMPARATOR cunosc produsul si il caut, ASA CA LASATI O MOARTA CU PRODUSUL ROMANESC, NU LEGEA DECIDE CI CUMPARATORUL.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii