ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI! Proiectul de lege pentru recensământul agricol a fost avizat favorabil marți, 28 aprilie 2020, de Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților. Legea aprobă Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr.22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020. Ce date vor fi strânse de la fermieri?
Proiectul de lege are ca obiect pregătirea recensământului general agricol din România, runda 2020. Bugetul total estimat pentru această acţiune este de 344.290.000 lei. Recensământul se realizează de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu structurile din subordine şi va fi sub coordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru recensământ, cu suportul tehnic al STS. Ordonanţa cuprinde şi atribuţiile structurilor implicate în această activitate.
Potrivit Ordonanței 22/2020, la recensământ se înregistrează exploatațiile în care se desfășoară activități agricole, indiferent de statutul juridic și de modul de deținere a terenului.
Exploatația agricolă sau ferma, în funcție de statutul său juridic, poate fi exploatație agricolă fără personalitate juridică sau exploatație agricolă cu personalitate juridică, în care se desfășoară activități agricole prin utilizarea suprafețelor agricole și/sau deținerea de animale și care obțin produse agricole și/sau păstrează suprafețele în bune condiții agricole și de mediu.
Perioada și momentul de referință ale recensământului:
a) anul agricol 2020, cuprins între 1 octombrie 2019 și 30 septembrie 2020, pentru variabilele privind terenurile și persoanele care au lucrat în agricultură și anul calendaristic 2020 pentru gestionarea dejecțiilor animaliere;
b) ziua de 31 decembrie 2020, pentru efectivele de animale și adăposturile pentru animale;
c) ultimii 3 ani, pentru măsurile de dezvoltare rurală.
La recensământ sunt colectate date și informații statistice privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole, precum: identificarea în teritoriu, suprafețele agricole utilizate, efectivele de animale pe specii, adăposturile pentru animale și gestionarea dejecțiilor animaliere, persoanele care au desfășurat activități agricole, dezvoltarea rurală.
Colectarea și înregistrarea datelor la recensământ se realizează de către recenzori, care sunt asimilați operatorilor statistici, prin interviu față în față, cu capul/șeful exploatației agricole sau cu o altă persoană din cadrul acesteia, care poate furniza informațiile solicitate, prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil.
La recensământ sunt utilizate și date individuale din surse administrative necesare activităților pregătitoare, precum și la prelucrarea datelor și validarea rezultatelor de recensământ.
În vederea înregistrării exploatațiilor agricole cercetate și a calității datelor, la recensământ sunt colectate și date cu caracter personal,
Recenzarea exploatațiilor agricole este obligatorie.
Capul/Șeful exploatației agricole are obligația să furnizeze recenzorilor date și informații corecte și complete.
Capul/Șeful exploatației agricole are obligația să respecte și să nu obstrucționeze activitatea personalului de recensământ din teritoriu și să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil.
Pe toată perioada de recenzare, în îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, personalul de recensământ din teritoriu se identifică prin prezentarea legitimației care îi atestă calitatea.
În îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin pe timpul efectuării recensământului, personalul de recensământ din teritoriu se bucură de protecția legii, fiind considerat ca îndeplinind o funcție publică ce implică exercițiul autorității de stat.
Pentru atingerea obiectivelor generale și specifice, următoarele tipuri de informații și date fac obiectul prelucrării la recensământ:
a) informații generale privind exploatația agricolă;
b) modul de utilizare a terenului;
c) efectivele de animale;
d) adăposturile pentru animale;
e) gestionarea dejecțiilor animaliere;
f) agricultura ecologică;
g) persoanele care au lucrat în agricultură;
h) alte activități aducătoare de venituri;
i) dezvoltarea rurală;
j) alte informații.
AMENZI PENTRU CEI CARE REFUZĂ FURNIZAREA DATELOR
Potrivit Ordonanței 22/2020, constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice sau juridice:
a) obstrucționarea, în orice mod, a persoanelor implicate în acțiunea de recensământ în efectuarea înregistrărilor și controlului datelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice;
b) refuzul furnizării informațiilor prevăzute în chestionarul de recensământ;
c) furnizarea de date și informații eronate sau incomplete;
d) necompletarea sau neactualizarea registrului agricol;
e) nerespectarea de către personalul de recensământ a dispozițiilor legale și a instrucțiunilor privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor și de păstrare a caracterului confidențial al datelor statistice și personale declarate și înregistrate în chestionarul de recensământ;
f) refuzul personalului de recensământ de a preda materialele de recensământ la sfârșitul perioadei de recenzare;
g) utilizarea de către personalul de recensământ a datelor colectate în alte scopuri decât cele statistice;
Contravențiile prevăzute la lit. a), b) și c) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, iar contravențiile prevăzute la alin. (2) lit. d) -g) se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.
Proiectul de lege va fi supus votului în Camera Deputaților, for decizional.