PROGRAMUL NAȚIONAL RASĂ AUTOHTONĂ 100%! Senatul României a înregistrat pe data de 4 iunie 2019 o propunere de lege pentru utilizarea logotipului rasă autohtonă 100% pentru produsele de origine animală din România. Potrivit acestui proiect, scopul Programului Național 100% Rasă Autohtonă este de îmbunătățire a producției și a comercializării produselor provenite de la animale care aparțin raselor autohtone. Proiectul a fost depus de un grup de parlamentari PSD.
De ce se propune o astfel de lege? Consumatorii au dreptul la o mai bună informare cu privire la originea produselor pe care le consumă, fapt ce recomandă stabilirea unei identificări specifice prin intermediul unui logotip pentru produsele provenite de la animale din rasele autohtone. În plus, această diferențiere constituie o necesitate pe care sectorul producător al acestor rase a evidențiat-o în nenumărate ocazii prin intermediul asociațiilor de crescători de animale din rasele autohtone. (...)
Diversitatea genetică prezintă o serie de avantaje: produse alimentare cu calități organoleptice deosebite, care răspund nevoilor industriei agroalimentare; relevanță deosebită pentru noile concepte de evoluție economică în agricultură, cum ar fi lanțurile scurte de aprovizionare și agroturismul; o recunoaștere din ce în ce mai necesară a practicilor locale și tradiționale și valoarea acestora în ceea ce privește patrimoniul cultural, se arată în Expunerea de motive la proiectul de lege.
BENEFICIARII ȘI SOLICITANȚII
Beneficiarii logotipului 100% rasă autohtonă sunt producătorii agricoli, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, cooperativele agricole recunoscute.
Cei care pot să solicite ca pe produse să fie înscrisă mențiunea 100% rasă autohtonă sunt entitățile crescătorilor de animale care conduc registre genealogice sau evidențe zootehnice la rasele cuprinse în Lista raselor autohtone din România, se arată în proiectul de lege.
CRITERII DE ELIGIBILITATE
Crescătorii de animale care vor să beneficieze de acest logotip trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) dețin animale de rasă încadrate în una din rasele prevăzute în Lista raselor autohtone;
b) animalele sunt înscrise în registrul genealogic al rasei sau în cazul altor specii de interes zootehnic care se regăsesc în evidențele zootehnice;
c) înființează și conduc evidențele primare în conformitate cu regulamentul de organizare și funcționare a registrului genealogic;
d) se obligă prin angajament scris să aplice logotipul distribuit de entitate numai pe produsele care provin de la animale din rasă autohtonă.
Lista raselor autohtone amenințate cu abandonul se întocmește anual, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, de către Agenția Națională de Zootehnie, pe baza numărului de animale înscrise în registrul genealogic sau a evidențelor zootehnice pentru rasa respectivă.